Fire gymnasier optog ingen elever i sommer - men nu dropper regeringen planen med det

SVM-regeringen tilbageruller planen om elevfordeling, som ellers allerede er i fuld gang. En beslutning, som en række rektorer i hovedstadsområdet kritiserer.

Kriteriet om forældres indkomst skal ikke længere gøre sig gældende, når gymnasieelever skal fordeles.

I stedet skal eleverne fordeles efter transporttid.

Det står endeligt klart, efter at den nye regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne onsdag har lagt sit regeringsgrundlag frem.

Og det vækker ærgrelse blandt to gymnasierektorer i TV 2 Lorrys sendeområde.

- Det er rigtig ærgerligt, fordi det er en problemstilling, som alle i sektoren har ønsket løst i årevis, siger Tania Sheikh Larsen, der er rektor på Hvidovre Gymnasium, til TV 2 Lorry.

Rektor i chok

Aftalen om elevfordeling blev vedtaget i juni 2021. 

Formålet var at løse problemet med, at elever samles efter social, kulturel og etnisk baggrund - og i særdeleshed udfordringen med rene indvandrergymnasier.

Som led i planen optog man ikke nye elever i sommeren 2022 på STX-uddannelserne på Herlev Gymnasium, Hvidovre Gymnasium, Høje-Taastrup Gymnasium samt NEXT - Sydkysten Gymnasium.

Det betyder, at de få udvalgte gymnasier slet ikke har nogen 1.g'ere. 

Ida Diemar er rektor på Høje-Taastrup Gymnasium - og ligesom Tania Sheikh Larsen ærgrer hun sig over tilbagerulningen.

- Dels er jeg meget overrasket – faktisk chokeret over – at man halvvejs inde i en aftale kan rulle den tilbage. Vi stoppede elevoptaget i sommer. Det ser jeg på med meget, meget kritiske øjne, siger hun til TV 2 Lorry og uddyber:

- Som jeg ser det, så er det (aftalen, red.) en løftestang til de integrationsudfordringer, som vi har. Min holdning er, at hvis vi skal løse de udfordringer, er man nødt til at have en central fordeling af eleverne. De skal møde nogle, de ligner, og nogle, de er forskellige fra. Et gymnasium skal afspejle lokalsamfundet, og samfundet i det hele taget.

Tomme gange 

Tania Sheikh Larsen forklarer, at man på Hvidovre Gymnasium har været vant til "at få henvist elever", der ikke er kommet ind på de gymnasier, de oprindeligt havde søgt.

- Vi får nogle henvist, når elever har søgt eksempelvis by-gymnasier uden at få plads. Men vi har også stor erfaring med at holde på dem, for når de først har været her, så opdager de, at her er engageret og fedt at være, uddyber hun.

Det i kombination med, at større gymnasier i København de seneste år har øget deres optag, samt at Hvidovre Gymnasium ikke optog elever i sommer, gør, at rektoren frygter for konsekvenserne af den nye regerings standpunkt. 

- Jeg minder derfor om, at den aftale, man ruller tilbage, allerede er iværksat for flere skoler, som ikke har bedt om at blive stillet i den situation. Vi står ekstra udsat, og det er uheldigt, siger hun. 

Regeringen skriver i regeringsgrundlaget, at den - udover tilbagerulningen - vil præsentere en ny model, der skal modvirke en skæv elevsammensætning særligt i de større byer. 

Det vides endnu ikke, hvad det konkret indebærer. 

Men ifølge Tanja Sheikh Larsen er det et vigtigt punkt.

- Når der ikke kommer den fordelingsnøgle, bliver vi nødt til at få en meget stram kapacitetsstyring, så vi sikrer en god volumen af elever hos dem, der mangler, så gangene ikke bliver tomme, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik