Farver, bogstaver, krone: Carlsberg-flaske ændrer udseende

Både farver, bogstaver, krone og blomst er flere gange ændret gennem de seneste 170 år. Nu sker det igen - men kan du se forskel?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Yderste buttede flaske er fra 1904. I 1947 lavede man mærket firkantet, da der var mangel på papir under krigen. I 50'erne blev flasken igen buttet, og så er navnet "Hof" påført, fordi det er, hvad øllen siden 30'erne er blevet kaldt i folkemunde.
Foto: TV 2 Kosmopol

Kan du se forskellen?

Muligvis ikke.

Men det er sådan set også meningen.

Etikken er ny - men den ligner den gamle.

Både dansk og international presse var onsdag samlet i Carlsbergs historiske bygninger i København. Eller som man selv præsenterede det: "Øllets katedral".

Her blev en lang række nye initiativer fremlagt - blandt andet verdens første snap pack, som reducerer brugen af plastik med op til 76 procent i forhold til den sixpack, vi kender.

Forandringerne stopper dog ikke her.

Carlsberg står nemlig overfor en komplet forandring, hvilket også kommer til at afspejle sig i udseendet fremover.

I den forbindelse har man blandt andet besøgt arkivet i Carlsbergbyen.

Her er der gamle øl-etiketter helt fra grundlæggelsen i 1847 til 2008 og ja, i dag. Her er reklamekampagner, plakater og tegninger over det gamle bryggeri. Regnskaber og opskrifter. Sågar nedskrevne korrespondancer mellem bryggeren og partnere.

Både historikere og filmhold gør brug af stedet for at finde ud af, hvordan beværtninger eller øl har set ud på bestemte årstal, og Carlsberg selv nyder også godt af stedet.

Man er nemlig gået i arkivet for at finde frem til sin nye identitet, forklarer Benjamin Hoffmann, som er globalt ansvarlig for at udrulle det nye design.

- Vi vil gerne vise globalt, at vi er fra Danmark, og at vi er stolte af vores traditioner, siger han til TV 2 Lorry.

Thorvald Bindesbøll tegnede Carlsbergs verdensberømte logo i 1904. Hans illustrationer var ofte inspireret af naturen. Stilen kaldes i dag skønvirke.
Foto: TV 2 Kosmopol

Lidt af en øjenåbner

I det nye udtryk har man ladet sig inspirere af arkitekt Thorvald Bindesbølls 114 år gamle original.

Det var Thorvald Bindesbøll, som introducerede det lille humleblad i Carlsbergs logo, og nu har man forsøgt at efterligne den oprindelige tegning i højere grad, som er mere naturtro, forklarer Benjamin Hoffmann.

- Det var lidt en øjenåbner, da vi kiggede i arkiverne, at man egentlig dengang havde et stort samspil mellem naturen og samfundet. Det er jo også det miljøfokus, vi har i dag. Hans håndværk var baseret på naturelementer og organiske former. Humleplanten er en stor inspirationskilde, siger han.

- Når man kigger på logoet, som vi har i dag, og sammenligner med det, vi har imorgen. Så er det som om, at logoet var blevet lidt som en gammel mand. En anelse tykkere. Vi har arbejdet på at få en bedre sammenhæng mellem bogstaverne, så det bliver mere organisk og mindre maskinelt, forklarer designchefen.

Flasken til venstre er, som vi kender den på restauranter, fra 2008. På den nye til højre ses den kommende etikette. Kronen er mindre. De gule og røde farver er fjernet. Bogstaverne er en anelse mere spinkle. Og så har flasken fået sine skuldre tilbage. Desuden er farven også lysere. 
Foto: TV 2 Kosmopol

Miljøvenlig tryksværte

Carlsbergs logo har ændret sig mange gange, og selvom man nu søger tilbage til originalen, så har man generelt altid skelet mere eller mindre til Thorvald Bindesbølls tegninger med en lang hale på G'et og et humleblad foroven.

Det forklarer Ulla Nymand, som man finder i arkivet på Carlsberg, og som ved det meste om øl-etikettens historie.

Det er nemlig hendes job at sortere i papirlapperne og gemme en flaske i ny og næ, så den bliver husket for eftertiden.

-  Som bryggeri vil man gerne være gammel og have en historie. Vi er så heldige her, at vi har en helt særlig historie, fordi det er en mæcen (velgører, red.), der har grundlagt vores virksomhed. Han har været involveret i mange andre ting i byen og landet, så det gemmer vi også på materiale om her, siger hun til TV 2 Lorry.

På den nye flaske er farven lysere grøn. Der er tale om en ny tryksværte, som er bedre for miljøet. Den er blevet certificeret med et såkaldt "Cradle-to-cradle"-mærke, hvilket betyder, at blækket ikke er farligt for miljø og mennesker og samtidig gør genanvendelsen af papir og pap lettere.

Men faktisk er farven også mere tro den grønne nuance, som man brugte på Thorvald Bindesbølls tid, forklarer Ulla Nymand.

Den mørkegrønne nuance, som flere muligvis forbinder ølgiganten med i dag, kom først til i 1991:

- Her begynder man også først at lægge guld på. Man ville gerne have, at etiketten skulle se luksuriøs ud, siger hun.

Den nye farve vil minde mere om den gamle fra 1904.
Foto: TV 2 Kosmopol

'Danish Pilsner'

Fremover vil der hverken være guld eller røde farver på etiketten.

Desuden vil der stå 'Danish Pilsner' på øllet i udlandet, mens man skriver 'København' på de danske flasker.

- Vi vil gerne fremhæve grundlæggerens rødder, siger Benjamin Hoffmann.

- De danske designprincipper, rancerer virkelig højt for os, siger han.

I 2017 gik Carlsberg da også viralt på de sociale medier verden over, da man lod stjerneskuespilleren Mads Mikkelsen cykle rundt i København på ægte danskermanér. Også her spillede man på danskheden ved at fremhæve ikoniske møbler og unik arkitektur i København.

Link kopieret!

Seneste nyt

Livgarden tager imod præsident til Egyptens nationalmelodi

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, fredag og lørdag er på statsbesøg i Danmark, bliver han budt velkommen af det danske kongepar i Christian VII's Palæ på Amalienborg i København.

Her vil kongeparret og den egyptiske præsident overvære et æreskompagni af Den Kongelige Livgarde, som er opstillet til lejligheden.

Det fremgår af programmet for statsbesøget, som Kongehuset har lagt på sin hjemmeside.

Under velkomsten vil Den Kongelige Livgardes Musikkorps fremføre Egyptens nationalmelodi.

I løbet af statsbesøget skal Abdel Fattah al-Sisi også mødes med både den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og formanden for Folketinget, Søren Gade (V).

I forbindelse med programmet skriver Kongehuset, at Danmarks forhold til Egypten vil blive styrket i forbindelse med statsbesøget.

Link kopieret!

Omdiskuteret bydel i København må ikke ligne et "mini-Manhattan", mener Rosenkrantz-Theil

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lynetteholm og andre kommende byudviklingsområder i København skal bygges i samme stil som de gamle brokvarterer.

Det mener den socialdemokratiske overborgmesterkandidat Pernille Rosenkrantz-Theil, skriver Politiken.

- Københavnerne lægger vægt på, at man gerne vil have, at man kan se, at det er København. De ønsker karrébyggerier eller byggeforeningsagtige huse som Nyboder, hvis det skal være mindre. Det er de ord, folk sætter på det. Jeg synes, det er rigtigt, for det er det, der kendetegner København, siger hun til avisen.

Hun ønsker ikke, at Lynetteholm skal komme til at ligne Ørestad med en stor andel private udlejningsboliger, der "koster det hvide ud af øjnene", og som er plastret op i stål og beton "som et mini-Manhattan".

Link kopieret!

Nyt byggeri skal indtænke solceller på taget fra 2026

Om godt et år skal alle nye, store offentlige og ikke-beboelsesbygninger som udgangspunkt bygges med solcelleanlæg på taget.

I 2026 træder et EU-direktiv i kraft, som siger, at vi gradvist skal sætte solceller op alle de steder, som er teknisk egnet, og hvor det økonomisk giver mening.

- Det er et fornuftigt skridt, fordi især lokal produktion af strøm får mulighed for at fortrænge udbygning af elnettet og reducere transmissionstabene, siger Sune Thorsteinsson, der er projektleder ved DTU Electro til TV 2 Kosmopol.

Kim Slavinsky er er direktør i virksomheden Phønix Tag Energi og medlem af Dansk Solcelleforening. Han er enig med forskeren.

- Jo mere decentralt, vi kan lave produktion og forbrug, jo færre penge skal vi bruge på at lave infrastrukturen. Det giver rigtig god mening, at den billigste energiform, der findes i verden, den bliver brugt af forbrugerne der, hvor den bliver produceret, siger han.

Samtidig kan de mange små anlæg være med til at styrke forsyningssikkerheden, siger Sune Thorsteinsson fra DTU.

- I forhold til verdenssituationen nu, er decentrale anlæg med til at stabilisere elproduktionen, fordi man simpelthen er mindre følsom overfor terrorhandlinger, siger han.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Arla tilbagekalder mælkeprodukt

Arla Foods tilbagekalder produktet Protino, der er en syrnet mælkebaseret dessert, efter der er fundet mug på produktet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge styrelsen er produktet uegnet som fødevare og bør kasseres eller returneres, hvor det er købt.

Link kopieret!

Nordsjællandsk by får nyt madmarked

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

SlotsArkaderne i Hillerød går i december gang med at bygge om, så det nye madmarked Balkonen Food Hall kan åbne sommeren 2025.

Det skriver sn.dk.

Her vil der være syv madboder og en bar.

- Vi har jo i et pænt stykke tid set tendensen, at vi danskere rigtig gerne vil bruge nogle penge på at spise ude. Så det tapper vi ind i. Og i stedet for at invitere én spiller ind til hele det store areal, synes vi, at det giver god mening, at man får nogle forskellige spiseoplevelser og valgmuligheder, siger Morten Voss, centermanager for SlotsArkaderne, til sn.dk.

Madboderne vil blandt andet servere mexicanske, japanske og italienske retter.

Link kopieret!

Internationalt efterlyst bandemedlem sigtet for at smugle 357 kilo kokain

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 42-årig mand bliver fredag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret uden selv at være til stede.

Det skriver NSK, National enhed for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse.

Manden er sigtet for i fællesskab med flere medgerningsmænd at have indsmuglet og handlet med 357 kilo kokain fra 2020 til sommeren 2024.

Manden har været internationalt efterlyst siden 2019 og er en del af den forbudte bande Loyal To Familia.

Flere personer er allerede dømt for indsmugling og videredistribution af omfattende mængder narkotika i samme sag.

Link kopieret!

Kommune melder ud: Tusindvis af brændeovne skal skrottes

Foto: Mads Jensen / Scanpix

Tusindvis af brændeovne i landets to største byer skal skrottes eller udskiftes.

Det er beskeden i både Københavns og Aarhus kommuner til ejere af brændeovne, der er installeret før 1. juni 2008.

Dem er der cirka 6000 af i Aarhus og cirka 3000 af i Københavns Kommune, fremgår det af pressemeddelelser fra de to kommuner.

Landets kommuner har siden 1. juli 2023 haft mulighed for at forbyde ældre brændeovne i områder med fjernvarme.

Det skyldes, at ældre brændeovne forurener mere end nyere modeller.

Link kopieret!

Politi fandt bombelignende genstand

Foto: Sebastian Andersen Holm/TV 2 Kosmopol

Der blev torsdag eftermiddag tilkaldt bomberyddere til Gladsaxe Ringvej, da der blev fundet en bombelignende genstand i en udgravning.

Det skriver Københavns Vestegns Politi på X.

Genstanden viste sig ikke at være farlig, og alle afspærringer er derfor blevet ophævet.

Link kopieret!

Sneboldkamp udløser bøder til fodboldklubber

Det koster både AGF og CN Nordsjælland en bøde på 5000 kroner, at deres tilhængere under en kamp 22. november kastede med snebolde.

Det oplyser Fodboldens Disciplinærinstans i en kendelse torsdag. I alt blev der kastet fire snebolde – to fra hver lejr.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google