Historisk slotshave bruger nu flere penge på skrald end gartnerarbejde

Skraldeproblemet i Kongens Have er så stort, at der nu bliver brugt flere penge på at rydde op efter folk end på at passe haven.

Cigaretskodder, madaffald og tomme dåser og pizzabakker bliver i stadig stigende grad smidt på græsset i stedet for i skraldespanden i Kongens Have i Indre København.

Faktisk er problemet så stort, at den historiske slotshave nu bruger flere penge på at rydde op efter de besøgende end på at vedligeholde havens planter, busker og træer, fortæller slotschef Niels Mellergaard.

- Vi bruger nu 1,5 millioner kroner på vedligehold og 1,8 millioner kroner på renhold. Det er lidt beskæmmende, når man som os har det her store bankende havehjerte.

- Der er mange ting, vi kunne gøre endnu mere ud af til glæde for en masse mennesker, hvis bare vi ikke skulle bruge alle de her penge på at samle affald op efter folk, der ikke kan finde ud at udvise bare den mindste disciplin i forhold til at rydde op efter dem selv, siger Niels Mellergaard.

Facebook-fester og festivalsstemning 

Han fortæller, at skraldeproblemet er blevet større i takt med, at flere og flere store grupper af især unge gymnasielever og studerende er begyndt at bruge haven til at holde fester og sociale sammenkomster.

- Tidligere var det mest uddannelsesinstitutionerne inde omkring Kongens Have. Men nu oplever vi, at der er Facebook-grupper med skoleklasser fra Farum og alle mulige andre byer, der mødes herinde, og så opstår der denne her festivals-stemning og den adfærd, man kender fra Roskilde Festivalen, hvor man bare lader alting ligge og flyde, siger Niels Mellergaard.

Som konsekvens har slotshaven været nødsaget til at skrue op for affaldsindsamlingen. Blandt andet fordi affaldet tiltrækker rotter. Så hvor man tidligere kørte med to affaldsrunderinger henholdsvis i morgentimerne og klokken 17 om eftermiddagen, samler man nu også affald ind, når haven lukker om aftenen, forklarer Niels Mellergaard. 

- Det er vi nødt til, for vi har et sindssygt stort rotteangreb herinde. Hvis ikke vi gjorde det, ville rotterne have et mægtigt spisekammer hele natten over. Vores rottefænger kalder det en ratatouille-bevægelse - forstået på den måde, at rotterne simpelthen kommer løbende ind ude fra gaderne om aftenen for at spise løs, siger Niels Mellergaard.

Et stigende antal unge bruger Kongens Have som samlingssted, og det efterlader store mængder af skrald. 
Et stigende antal unge bruger Kongens Have som samlingssted, og det efterlader store mængder af skrald. 
Foto: Brian Bergmann / Ritzau Scanpix

Ønsker at skabe debat

Skadedyrsproblemet i den historiske slotshave, der blev anlagt helt tilbage i 1606, kulminerede sidste efterår, da Slots- og Kulturstyrelsen fik ryddet havens store rododendronbede, der var blevet regulære rottereder.    

- Sådan noget koster simpelthen bare mange penge. Derfor vil vi også gerne skabe en debat om rimeligheden i, at tingene foregår på denne her måde, siger Niels Mellergaard.

Han fortæller, at man fra slotshavens side har leget med tanken om at lave en form for demonstration, hvor man giver renholdelsesfolkene fri i en uge, så folk enten kan rydde op efter sig selv eller finde sig svineriet.

Men foreløbig er det bare en løs idé, understreger slotshavechefen.

 -Man er sådan lidt magtesløs i forhold til, at man synes, det er sådan en skam, at vi bruger så mange ressourcer på noget, der i princippet burde være ganske almindelig adfærd, siger han. 

TV 2 Lorry har tidligere beskrevet rotteproblemet i Kongens Have i programmet 'Søndagsmagasinet'. Se hele prorgammet nedenfor: 

Kongens Have i København oplevede i sommeren sidste år en sand rotteinvasion.  I dag - et halvt år efter - er der ved at komme styr på problemet, men som vi nu skal se, pusler rotterne stadig i krattet i den gamle park.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik