De seneste måneder har der udspillet sig en regulær krig mellem Københavns Kommune og de mange rotter, der holder til i Kongens Have.
Rottefængerne har måtte bevæbne sig med salonriffler, svovlbomber og hunde i forsøget på at bekæmpe rotteinvasionen i den gamle renæssancehave.
Han må være bygget af speciel støbning. Vi har prøvet med alverdens ting at aflive ham, men vi har ikke kunnet få ham aflivet endnu.
Den massive indsats har vist sig at bære frugt, og antallet er dræbte rotter er nu oppe 600 styks. Der er dog én bestemt rotte, som bare ikke vil dø.
Rotten, der er kendt af alle, der arbejder i haven, er blevet døbt 'Landemærket', fordi den holder til nær gaden af samme navn. Men den skiller sig ikke blot ud ved at være mere hårdfør og have fået sit eget navn.
'Landemærket' er således markant større end mange af de andre rotter i haven, fortæller rottefænger Claus Carlsen fra JK Kloakservice.
Sejlivet krabat
Det er den største rotte, vi har set herinde.
Claus Carlsen og hans kolleger har siden efteråret brugt mange timer på at patruljere i Kongens Have sent om aftenen flere gange ugentligt.
Hundredvis af rotter er i den forbindelse blevet dræbt. Men 'Landemærket' er stadig løs.
- Han må være bygget af en speciel støbning. Vi har prøvet med alverdens ting at aflive ham, men vi har ikke kunnet få ham aflivet endnu, siger Claus Carlsen om den sejlivede rotte.
Rotten over dem alle
Claus Carlsen fortæller, at Landemærket er en halv meter lang fra snude til hale.
- Det er den største rotte, vi har set herinde, siger han.
Han fortæller samtidig, at der endda er nogle af hans kolleger, der er decideret bange for rotten.
- Da vi kørte herinde og ryddede legepladsen for rotter, så vores vognmand den herinde nogle gange om aftenen. Han ville ikke være herinde, uden at han dyttede, når han kørte ind ad porten, fordi den var så stor og ulækker, fortæller Claus Carlsen.
Han håber, at det lykkedes at gøre kål på Landemærket inden for den nærmeste fremtid.
- En eller anden dag, må vi jo få ham, siger Claus Carlsen.
Picnicgæster skaber rotteinvation
Det er simpelthen på grund af madgriseriet herinde. Hvis folk var bedre til at rydde op og vise mere hensyn i stedet for bare at smide madrester, så ville man slet ikke have det her problem herinde.
Kongens Have i centrum af København tiltrækker 3,5 mio. gæster om året. Mange spiser deres medbragte mad og efterlader madrester, der for et halvt år siden skabte en sand rotteinvasion. For en rotte kan overleve på bare en smule tomatsovs fra en pizzabakke, fortæller slotsgartner Lars Friis.
- Det er simpelthen på grund af madgriseriet herinde. Hvis folk var bedre til at rydde op og vise mere hensyn i stedet for bare at smide madrester, så ville man slet ikke have det her problem herinde, siger Lars Friis.
I løbet af de næste 2-3 uger bliver alle skraldespandene i Kongens Have skiftet ud til en rottesikker model. En skraldespand, hvor rotterne ikke kan komme ind til madresterne hverken nedefra eller oppefra. Håbet er at det og rottefængernes fortsatte jagt, kan holde antallet af rotter i Kongens Have nede.