Pinlig byggeskandale: Kulturcenters åbning udskudt flere år kort før åbning

Et nyt kulturcenter på Østerbro bliver udskudt mindst halvandet år på grund af alvorlige byggefejl. Fejlene blev opdaget få uger før åbningen. Borgmester beklager, lokaludvalg kalder det en skandale.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"En skandale", "pinligt for kommunen" og "helt syret".

På Østerbro i København står en topmoderne, kommunal bygning gemt bag byggepladshegn og stillads som et slags samtidsmonument for byggesjusk, skridende tidsplaner og mangel på styring.

Her har Kulturcenter Kildevæld stået afskærmet længe. Og sådan vil kulturcenteret fortsat stå flere år endnu, selvom det egentlig skulle have været færdigbygget og taget i brug for flere år siden.

Efter flere udskydelser skulle kulturcenteret have åbnet denne sommer. Men få uger før åbningen af det nye kulturcenter, fandt man ved et byggetjek ud af, at den nye konstruktion var smækfyldt med alvorlige byggefejl, der vil føre til fugt og skimmelsvamp.

Nu har totalrådgiveren fået sparket, mens bygningen nærmest skal bygges om fra bunden – en manøvre der vil tage mindst halvandet år.

- Det er et decideret skandaleprojekt. En skandale af dimensioner. Det er helt ufatteligt, at man kan nå så langt i processen, før man opdager de fejl, siger Allan Marouf, der som formand for Østerbro Lokaludvalg selv var med til at kickstarte projektet for mere end ni år siden.

Udskudt fem gange og snart fem år

Da visionen om Kulturcenter Kildevæld ved skolen af samme navn på Østerbro blev undfanget og pengene afsat, var det planen, at den nye bygning skulle stå klar i 2016 som et bæredygtigt byggeri ud over det sædvanlige.

I arkitekternes fagblad kunne man således læse, at det nye kulturcenter skulle hæve barren for bæredygtigt byggeri.

Men tidsplanen for kulturcenteret, der er udtænkt og designet af Kant Arkitekter med bibliotek, gymnastiksal, værksteder, café og et ”klimarum”, begyndte hurtigt at skride, og en ny åbningsdato blev i stedet sat til oktober 2017. Det blev siden revideret til september 2018.

Visualisering af projektet, når det engang står færdigt.
Visualisering af projektet, når det engang står færdigt.
Foto: Effekt Arkitekter & Kant Arkitekter

Og senest lød meldingen så, at kulturcenteret ville stå klar, så Østerbroborgerne langt om længe kunne tage det i brug denne sommer – en melding der kort tid efter blev revideret til efteråret 2019, kunne man læse i Østerbro Avis.

I januar i år holdt overborgmester Frank Jensen, (S), tale til rejsegilde på bygningen, hvor han til håndværkere og entreprenører sagde, at det var ”opmuntrende at se, hvor langt I er kommet”.

Men kort før åbningen blev forvaltningen orienteret om, at en indvielse på ingen måde kunne komme på tale.

Det fremgår af dokumenter, TV 2 Lorry har fået aktindsigt i.

Blev opdaget ved et syn kort før åbningen

Ved gennemsyn af bygningen i slutningen af maj måned og begyndelsen af juni fandt forvaltningen graverende byggefejl.

- Rapporten […] påviste umiddelbart en række projekterings -og udførelsesfejl, herunder tætning af dampspærre, skimmelsvamp, utilstrækkelig overdækning/afdækning af facade, kuldebroer mv, oplyser kommunens sekretariat for byudvikling.

Den 19. juni – altså godt og vel to måneder inden den officielle indvielsesceremoni – blev Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer af forvaltningen informeret om forsinkelsen.

- Det er en skandale, det her. Jeg synes faktisk, man er i sin gode ret til at være utilfreds som Østerbroborger, for vi kan ikke leve med det her. Det er pinligt for kommunen, det er pinligt for politikerne. Og det er især børnefamilierne, det går ud over, siger Jonas Bjørn (S), medlem af kultur- og fritidsudvalget i Københavns Kommune.

Det nye kulturcenter skal fungere som en tilbygning til den eksisterende Kildevældskolen.
Det nye kulturcenter skal fungere som en tilbygning til den eksisterende Kildevældskolen.
Foto: Effekt Arkitekter & Kant Arkitekter

Alvorlig mangel på gennemsigtighed

Byggeskandalen på Østerbro fik Jonas Bjørn til at rette henvendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen. Han ville vide, hvordan det kunne gå så galt.

- Troværdigheden fra københavnere til politikere og system lider jo alvorligt i denne her sag. Det er jo helt syret, at der var rejsegilde i januar, hvor overborgmesteren stod og klippede en snor, og man tænke ’nu er det nu’. Det var det så ikke alligevel, siger han.

Derfor stillede han et såkaldt forvaltningsspørgsmål for at få klarlagt, hvorfor medarbejdere i kommunen ikke har opdaget fejlene noget før.

I svaret fremgår det, at byggeriets fejl ”har været skjult bag mangel på transparens i samarbejdet mellem hovedentreprenøren og den oprindelige totalrådgiver. Det har generelt været svært at afhjælpe problemerne, da hovedentreprenøren og den oprindelige totalrådgiver, har haft et uhensigtsmæssigt samarbejde, og der er opstået et uigennemskueligt forhold, hvor projekteringsfejl og udførelsesfejl har været flettet sammen.”

Hovedentreprenøren er tømrer-, snedker- og murerfirmaet Skou Gruppen, mens den omtalte totalrådgiver var Kant Arkitekter, der blev afsat fra opgaven i januar måned.

TV 2 Lorry har været i kontakt med både Skou Gruppen og Kant Arkitekter, men de har ikke nogen kommentar til sagen.

Borgmester: Vi skal have løst problemerne hurtigt

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) blev informeret samtidig med resten af udvalget om de alvorlige byggefejl.

I et skriftligt svar til TV 2 Lorry siger borgmesteren, at hun ærgrer sig "virkelig meget" over det udskudte projekt, for "der er i den grad brug for et kulturcenter på Ydre Østerbro".

- Jeg er stærkt utilfreds med, at åbningen udskydes. Derfor er det også vigtigt for mig, at vi finder en løsning for midlertidige aktiviteter, så borgerne på Østerbro kan få flere kulturtilbud.

- Det har været et meget bøvlet forløb, og det er først, da kommunen skifter rådgiver, at byggefejlene opdages. Det var godt, at fejlene blev opdaget, inden bygningen stod klar. Men det betyder desværre også, at åbningen bliver udskudt, udtaler Franciska Rosenkilde og understreger, at det er hendes og forvaltningens prioritet at få åbnet kulturcenteret hurtigst muligt.

- Men desværre kan vi ikke trylle, når der som her sker grelle fejl i projekteringen.

Hele Kildevældskolen på Østerbro gennemgår en renovering for tiden.
Hele Kildevældskolen på Østerbro gennemgår en renovering for tiden.
Foto: TV 2 Lorry / Jesper Grenaa Eilertsen

Udskudt på ubestemt tid

Bag byggepladshegn ligger Kulturcenter Kildevæld brak som en vintermark. Kommunen skal nu køre en såkaldt syn og skøn-sag, der skal klarlægge, hvordan fejlene kan udbedres, samt hvem der er ansvarlig for fejlene.

Ifølge sekretariatet for byudvikling i Københavns Kommune burde der være en afklaring på syn og skøn-sagen inden for seks måneder.

- Det betyder også, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at svare på, i hvilket omfang bygningen skal renoveres, skriver sekretariatet i et skiftligt notat til TV 2 Lorry.

Indtil videre har kommunen brugt omkring 25 millioner kroner på byggeriet, men hvor vægtig den regning når at vokse sig, inden skandalebyggeriet står færdigt, kan Københavns Kommune fortsat ikke svare på.

- På nuværende tidspunkt foregår der en hasteregistrering af byggeriet ved voldgiftsinstituttet, hvor der sker en grundig registrering og besigtigelse af byggeriet. Det endelige omfang af omkostningerne står først klart, når de tekniske undersøgelser samt placering af ansvar mellem parterne foreligger, oplyser sekretariatet.

Alt imens må borgerne i området på Ydre Østerbro fortsat spejde langt efter det kulturelle fyrtårn, de blev stillet i udsigt for flere år siden.

- Jeg synes, det er endnu mere kritisabelt, at man ikke kommer i gang og i stedet for at vente på syn og skøn-sagen. Man kan jo sagtens bygge, mens sådan en sag kører, påpeger lokaludvalgsformanden Allan Marouf.

- Det her område på Østerbro har længe været underprioriteret, når det kommer til kulturelle tilbud. Vi vil så gerne kunne tilbyde kultur til dem, der bor her og bruge stedet til at binde Ydre Østerbro og Indre Østerbro sammen, siger han.

Men det kommer ikke til at ske foreløbigt.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

40_percent

Jens smittet med TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

vanding i have

Kommune indfører særlige regler for vanding – borgere risikerer bøde

brystkræft, mammografi, screening, kræft, region hovedstaden

Måtte vente længere på screeninger - 264 kvinder med brystkræft kan søge erstatning

Vis mere
Odderbro

Sjældent rovdyr vender tilbage til Sjælland: Nu skal særlig bro hjælpe dem gennem trafikken

flåter TBE borrelia skadedyr sygdomme natur

Vaccinationssteder er lagt ned af danskere, der vil have skud mod alvorlig flåtvirus

Vis mere