Skraldebøn: Tre tiltag skal få københavnerne til at samle affald

København kalder til kamp mod skraldet. Der er afsat ekstra penge henover sommeren - men københavnerne opfordres også til selv at give en hånd med.

Når solen kommer frem, gør københavnerne også. Og med sig tager de altså en hel del affald. 

En række forskellige initiativer skal derfor hjælpe københavnerne med at få affaldet det rigtige sted hen - i skraldespandene!

- Den her opgave er nærmest uendelig, og vi kan få ligeså mange penge, det skal være - hvis ikke københavnerne hjælper til og gør deres del af det, så når vi aldrig til bunds i byens affald, fortæller Jon Pape, der er serviceområdechef i Københavns Teknik- og Miljøforvaltning. 

Slut med skodmyter

Og én af de helt store syndere er ganske lille: Nemlig cigeretskodderne. De udgør hele 86 procent af den affald, der ender på Københavns gader.  

Derfor gennemfører Københavns Kommune i uge 25 til 27 en skodkampagne - blandt andet for at aflyve myten om, at et lille skod sætter ild til skraldespandene. Dem kan rygerne trygt benytte.

Der er for eksempel blevet uddelt lommeaskebægre - og den indsats fortsætter på caféer, restauranter og butikker rundt omkring byen. De har nemlig standere med lommeaskebægre stående, som gæsterne frit kan tage med sig.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Tak for skrald

En anden kampagne fra kommunen  - "Tak for skrald" - opfordrer københavnerne til at dokumentere, når de samler skrald op

Billedet skal oploades til Facebook med hashtagget #takforskrald. Så er du med i konkurrencen om en ladcykel. Jo flere billeder man sender ind, desto større chance har man for at vinde.

Og mindre skrald på gaden skal forebygge, at der bliver smidt endnu mere. 

- For vi ved, at skrald avler skrald, pointerer Jon Pape. 

Kampagnen løber indtil d. 2. august.

Affaldsindsamling ikke kun for landkrabber

Et tredje initiativ i København er rettet mod alt det skrald, der ender i havnen. Søstærke skraldejægere kan nemlig hoppe i "Miljøkajakken".

Kajakken kan lånes ganske gratis i op til to timer.

Det eneste, du skal love, er, at du vil på din tur i havnen vil samle skrald op - og at du tager fotos af dig selv og det affald du samler, som kan deles på de sociale medier.

Siden kajakken blev sat i havnen i april, er der blev samlet 1.700 kilo skrald - men der er stadigvæk takeaway-emballage, kaffekopper, små plastikstykker fra cigaretpakker, plastikposer og flamingo, der venter på flere flittige kajakroere.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

- Vi får aktiveret Københavns borgere, og de kommer ud og får en naturoplevelse med havkajakken - og samtidig gør de noget godt for miljøet, fortæller Tobias Weber-Andersen, der er direktør for Kayak Republic, som står bag initaitivet. 

Det foregår ved Børskaj og er støttet af Kulturhavn 365.

Kajakken kan bookes på Kayak Republics hjemmeside.

Ekstra skraldemillioner til særlige steder i København

Københavns Kommune har selv afsat 8,7 millioner kroner til øget renhold på nogle af de steder i byen, hvor der er mange mennesker om sommeren: 

 
 
Foto: Grafik: Mia Cassens - TV 2 Kosmopol

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik