Advarsel før mesterskabskamp: FCK vil ikke se særligt fanfænomen

En problematisk tendens breder sig blandt Europas fodboldfans. Derfor kommer FCK nu med en klar opfordring til klubbens fans forud for søndagens skæbnekamp.

Sæsonens sidste slutfløjt hyler fra dommerens fløjte, og F.C. København er danmarksmestre for 14. gang.

I glædesrus og eufori stormer flere tusinde jublende FCK-fans forbi kontrollører og ind på grønsværen i en vaskeægte baneinvasion.

Scenariet kan meget vel ske på søndag, når F.C. København møder AaB i sæsonens sidste kamp, der kan sikre hovedstadsklubben mesterskabet. 

Men den særlige tilskuertendens er noget, som klubben ikke vil se, fortæller Jes Mortensen, der er kommunikationschef i F.C. København.

- Vi vil ikke se et scenarie, hvor tilskuere invaderer banen efter kampen. Derfor opfordrer vi alle fans til at blive på tribunen på søndag, siger han.

Klubben har derfor udsendt en særlig besked til kampens tilskuere:

- Det er vigtigt for os at gøre det klart, at klubben på det kraftigste advarer mod, at det sker i Parken på søndag, skriver klubben på sin hjemmeside.

Advarslen bringes, ifølge Jes Mortensen, i kølvandet på flere baneinvasioner til fodboldkampe i Europa.

- Vi følger jo med i europæisk fodbold, hvor der flere gange på det seneste er opstået baneinvasioner, og derfor er vi nødt til at være opmærksomme på, at det også kan ske i København, forklarer han og slår fast:

- Det er ikke helt ufarligt for fans og spillere, når flere tusinde fans stormer fodboldbanen efter en fodboldkamp. Vi så det senest i torsdags til en Everton-kamp, hvor en træner ender i tumult.

quote Det kan jo ikke passe, at en spiller bliver nikket en skalle for at spille en fodboldkamp.

Morten Bruun, Kommentator & Tidl. Landsholdsspiller

Skaller til hovedet og spark til benet

Baneinvasioner er ikke et nyt fanfænomen, men det er en voksende tilskuertendens, som har vakt problemer den seneste tid.

Til en skæbnesvanger oprykningskamp mellem Sheffield United og Nottingham Forest i Englands 2. bedste række stormede Nottingham Forests tilskuere banen efter klubben havde sejret.

Her benyttede en tilskuer lejligheden til at nikke en skalle til Sheffield Uniteds kaptajn, Billy Sharp.

Tilskueren er siden blevet fængslet.

(Artiklen fortsætter efter tweet)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Og igen i torsdags skabte en baneinvasion konflikt, da Everton mødte Crystal Palace i en altafgørende overlevelseskamp i Englands bedste række, Premier League.

Everton vandt og sikrede sig overlevelse, og det førte til en baneinvasion af vinderholdets jublende fans.

Men her endte træneren for Crystal Palace, Patrick Vieira, i tumult med en tilskuer, som træneren til sidst sparkede ned.

(Artiklen fortsætter efter tweet)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Derfor falder F.C. Københavns opfordring i god jord hos fodboldkommentator og tidligere landsholdsspiller Morten Bruun.

- Jeg var vidne til det i Frankfurt for nyligt, og nu er det sket flere gange i England, så jeg synes, at det er på sin plads. Det er ubetinget godt, at de kommer med sådan en opfordring, for jeg er godt og grundigt træt af de her baneinvasioner, siger Morten Bruun til TV 2 Lorry.

Men hvorfor er det problematisk?

- Der er flere ting i det. Det ødelægger fejringen for dem, der godt kan finde ud af det. Spillerne skulle jo løbe i æresrunder på banen og blive hyldet, men i stedet ender det i et kaos, som spillerne bliver nødt til at flygte fra, svarer han og fortsætter:

- Jeg bliver forarget, når fans ikke kan forstå problematikken. De siger, at de ikke må noget længere, men det kan jo ikke passe, at en spiller bliver nikket en skalle for at spille en fodboldkamp.

Den tidligere landsholdspiller og europamester håber altså, at FCK-spillerne bliver fejret på ordentlige manér, hvis de vinder mesterskabet på søndag.

- Vi kan jo sagtens fejre dem uden at løbe ind på banen. Der var heller ikke nogen, der løb ind på banen i EM finalen i 1992, slår han fast.

Fangruppen er enige

De vilde scener fra de engelske fodboldkampe får også formanden for F.C. København Fan Club, Lars Thor, til at stemme i.

quote Det handler om eufori og glæde.

Lars Thor, Formand, F.C. København Fan Club

- Jeg synes, egentlig det er en meget fin opfordring, for vi har set en uheldig tendens på det seneste, siger han.

Hvorfor løber fans ind på banen efter slutfløjtet?

- Det handler om eufori og glæde, og som fan er det bare vildt at stå på banen og være med. Men jeg synes stadig, at det er en god opfordring fra klubben, for det kræver bare en dum tilskuer, før det går galt, svarer han.

Kommer vi til at se en baneinvasion på søndag?

- Nej det gør vi ikke, svarer han.

Vi fejrer det uden for stadion

I stedet for en baneinvasion arrangerer F.C. København en stor guldfest uden for stadion, fortæller Jes Mortensen.

- Når slutfløjtet lyder skal man bare blive på sin plads og juble over mesterskabet. Der vil være fejring med spillere og derudover har vi arrangeret en stor, flot fodboldfest, der kommer til at foregå uden for stadion. Så der er rig mulighed for at fejre mesterskabet på andre måder, oplyser kommunikationschefen.

Kampen spilles klokken 17 på søndag og meget skal gå galt, hvis hovedstadsklubben ikke løber med titlen som vinder af Superligaen.

F.C. København kan blive danske mestre med en sejr, med uafgjort eller med et nederlag, hvis de stadig har bedre målscore end FC Midtjylland i tilfælde af, at de slår Randers samtidig. 

Lige nu er differencen ni mål i FCK's favør.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik