Gymnasielever må se VM-kampe i skoletiden på én betingelse

Der bliver tændt for storskærmen på Vibenshus Gymnasium, når det danske herrelandshold spiller deres første puljekamp til VM i Qatar.

Der er fodbold på skoleskemaet tirsdag klokken 14.00 på Vibenshus Gymnasium på Østerbro.

Gymnasiet viser nemlig Danmarks første puljekamp ved VM i Qatar på storskærm for alle elever.

Eller, det vil sige alle de elever, der har lyst til at se med.

For forud for storskærmsvisningen var man på skolen blevet usikker på, om det var etisk forsvarligt at vise kampen:

- Det er klart, at med den debat der har været, så er vi også kommet i tvivl. Er det det rigtige, eller bør vi boykotte, fortæller rektor på Vibenshus Gymnasium Rikke Kirkeskov Sørup.

Skolen har dog valgt at holde fast i storskærmsarrangementet, men har også inviteret menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til at komme og tale med eleverne om forholdene i Qatar.

Så kan eleverne tage beslutningen, om de vil se med eller boykotte ud fra et oplyst grundlag, lyder det fra rektoren.

Carla boykotter

Derfor sad der 300 elever bænket i Multisalen på Vibenshus Gymnasium og lyttede til generalsekretær i Amnesty International, Vibe Klarups, oplæg om menneskerettigheder i værtsnationen.

Det er faktisk det selvsamme oplæg, som Vibe Klarup også har holdt for herrelandsholdet inden de tog afsted mod Qatar.

Og generalsekretæren er glad for, at skolen har valgt at koble storskærm med menneskerettighedsfokus:

- De unge er enormt optaget af deres samfund, og de er optaget af forhold som menneskerettigheder. Og derfor er de også optaget af, om de skal se den her kamp eller boykotte, siger Vibe Klarup.

En af de elever, der har besluttet ikke at komme til storskærmsarrangementet, er Carla Møller fra 1.Y:

- Jeg kunne godt have deltaget, men jeg synes, det er vigtigt, at dem der ikke støtter op om det, giver udtryk for det, siger hun.

Forventer omkring 150 elever

Carla Møller er ikke den eneste gymnasieelev, der ikke dukker op til kampen tirsdag.

- Fodbold er noget vi alle sammen går op i, og noget der samler os. Men det er også rigtig ærgerligt, at der er mange, der ikke føler, de kan se fodbold med en god smag i munden, siger hun.

Ifølge rektor forventer man, at omkring 150 af de i alt 300 elever kommer og ser kampen. Hun er glad for, at de har valgt at vise kampen, men også at eleverne får mulighed for at blive oplyst om alle detaljerne bag slutrunden, før de beslutter om de vil deltage eller ej:

- Som skole er vi forpligtet til at oplyse eleverne om demokratisk dannelse – det hører med til at blive borgere, og det hører med til at gå i gymnasiet, at man gør sig nogle overvejelser, nogle refleksioner, siger hun. 

Spørg Os - Afstemning

_