Fodboldfans skal forbi plancher om menneskerettigheder for at se VM på storskærm

Hafnia-Hallen tager plancher om menneskerettigheder med, når de viser samtlige VM-kampe på storskærm.

Når fodboldsfans de kommende uger samles i Hafnia-Hallen i Valby for at følge med i VM-kampene, skal de først forbi en helt særlig udstilling. 

Ved Hafnia-Hallens indgang vil der nemlig være nogle plancher og en DR-dokumentar, der kører i ring, som skal sætte fokus på Qatars brud på menneskerettigheder i forbindelse med den verdensomspændende fodboldturnering. 

Det oplyser Hafnia-Hallen til TV 2 Lorry. 

- Vi har indgået et samarbejde med Amnesty International om udstillingerne, der vil køre gennem hele perioden, fortæller Jan Barslev, der er leder af Hafnia-Hallen og fortsætter:

- Der vil også være repræsentanter fra Amnesty til stede på de dage, vi har storskærmsarrangementer. 

Skal ikke påtvinges

Hafnia-Hallen har valgt at holde menneskerettighedsfokus og fodboldkampen adskilt i to forskellige rum. 

- Storskærmsarrangementerne foregår i én del af hallen, og så vil der være udstilling i en anden del af hallen, siger han og understreger, at man ikke kan undgå at se udstillingen, når man ankommer. 

Men hvis man kommer som fodboldfan for at se kampen, stopper man vel ikke op ved indgangen for at se en hel dokumentar?

- Det tror jeg, du har fuldstændig ret i. Jeg tror, dokumentaren vil være mest interessant for de daglige brugere af hallen. Vi har mellem 30.000 og 40.000 besøgende hver måned, siger Jan Barslev.

Hvordan sikrer I så, at de, der kommer til storskærmsarrangementerne, bliver opmærksomme på udstillingen?

- Jeg tænker, at noget af det, som er helt centralt, er den diskussion, vi har lige nu. Alle bliver opmærksomme på den og skal forholde sig til, om de overhovedet vil deltage i storskærmsarrangementer, siger Jan Barslev. 

Han fortæller, at de i dialog med Amnesty International er kommet frem til, at det er bedst ikke at påtvinge folk et fokus på menneskerettigheder. 

Det fungerer bedre, når folk selv vælger det til, mener han. 

- Vi har snakket meget om, hvordan vi skaber dialog om det her, og det, vi vurderer fungerer bedst, er at have et sted, som man stille og roligt bevæger sig forbi. Folk kommer løbende hertil og er her typisk to timer før kampstart og en time efter, siger han. 

Et krav fra kommunen

Fokus på menneskerettigheder er et krav fra Københavns Kommune, for at man kan søge om støtte til at afholde VM-arrangementer med storskærm.

Hafnia-Hallen har udgifter i forbindelse med deres arrangementer, der løber op i 150.000 kroner.

De er dermed afhængige af støtten fra kommunen.

Københavns Kommune vil vurdere, om Hafnia-Hallens tiltag er tilstrækkelige frem mod et udvalgsmøde i Kultur- og Fritidsforvaltningen den 24. november. 

TV 2 Lorry har kontaktet Fritids- og Kulturborgmester, Mia Nyegaard (RV), for at spørge til kommunens overvejelser om at indføre krav om fokus på menneskerettigheder, hvorfor man først har indført det i år, og om kravet består ved fremtidige mesterskaber, men hun har ikke haft mulighed for at stille op til interview. 

Hun har tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at hun gerne vil understøtte glæden ved fodbold, men at man også bliver nødt til at "adressere elefanten i rummet" - i hvert fald, hvis det skal være for kommunale penge. 

- Ligesom at der på cigaretpakker står, at rygning er dårligt for dine lunger, så skal fodboldfans vide, at nogen har truffet nogle beslutninger om at spille i et land, der har en løsere forståelse for menneskerettigheder end andre, sagde hun i oktober til Ekstra Bladet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik