Ekspert: 26 store vindmøller spiller vigtig rolle for hele hovedstadsområdet

Det kan ikke undervurderes, hvor vigtigt vindmølleprojektet Aflandshage ved Køge Bugt er for den grønne omstilling og forsyningssikkerheden i hovedstadsområdet. Det mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

26 giganter ved Køge Bugt vil i fremtiden spille en vigtig rolle i dagligdagen for borgere i hovedstadsområdet.

- Hvis man vil den grønne omstilling, og hvis man vil have, at de elbiler, vi skal køre i, og den fjernvarme, vi producerer, skal bruge grøn strøm, så er det her et vigtigt skridt, siger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

Han taler om 26 vindmøller, der hver især bliver op til 220 meter høje. De skal placeres otte kilometer fra Stevns og ti kilometer fra Amager i havvindmølleparken Aflandshage.

Projektet fik et endeligt grønt lys fredag, og i 2026 står vindmøllerne klar til at levere strøm til 300.000 husstande i Øresundsregionen. Men selvom forsyningsselskabet Hofor, der står bag vindmølleparken, har fået kritik fra både borgmestre og Danmarks Naturfredningsforening, er de 26 vindmøller afgørende at opføre, mener Brian Vad Mathiesen.

- Det (Aflandshage, red.) er et ganske stort projekt, der bidrager til en væsentlig vindmølleproduktion. Det er et vigtigt projekt, der producerer store mængder strøm tæt på et sted, hvor der er et meget stort forbrug, siger Brian Vad Mathiesen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Havvindmølleparken, der er opkaldt efter den sydlige spids af Amager, Aflandshage, skal ligge i Øresund cirka otte kilometer fra Stevns, ti kilometer fra Amager og 12 kilometer fra den svenske kyst.
Havvindmølleparken, der er opkaldt efter den sydlige spids af Amager, Aflandshage, skal ligge i Øresund cirka otte kilometer fra Stevns, ti kilometer fra Amager og 12 kilometer fra den svenske kyst.

Vigtigt at have vindmøllepark tæt på

De to millioner borgere i hovedstadsområdet står for det største elforbrug i Danmark, forklarer han. Samtidig er der mangel på effekt - strømmens båndbredde så at sige - i Sydsverige, og det samme kan komme til at ske på Sjælland de kommende år, mener Brian Vad Mathiesen.

- Det må ikke ske. Men at man får så stort et vindmølleprojekt til det store elforbrug i hovedstadsområdet, betyder også, at forsyningssikkerhed stiger, siger Brian Vad Mathiesen.

Strømmen fra vindmøllerne skal gå i land i Avedøre og derfra fordeles ud på det østdanske elnet, der er forbundet i ét kar. Og selvom netop placeringen af vindmøllerne tæt ved Køge Bugt-kommunens kyster har været omdiskuteret, vil det også gavne de kommuner, at vindmølleparken netop ligger så tæt på, mener Brian Vad Mathiesen.

- Det er vigtigt, fordi vi så ikke skal transportere strømmen så langt, og det giver et mindre tab. Det er også vanskeligt at etablere store produktioner andre steder så tæt på. Det kan ikke nytte noget, at man sætter endnu en vindmøllepark op vest for Thy for at levere strøm til hovedstadsområdet. Det ville ikke gavne forsyningssikkerheden, og det ville heller ikke gavne den grønne omstilling i Østdanmark, siger Brian Vad Mathiesen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Aflandshage set fra Ishøj Strandpark (Foto: Hofor)
Aflandshage set fra Ishøj Strandpark (Foto: Hofor)

Solceller kan ikke stege and juleaften

Brian Vad Mathiesen kan ikke svare på, om der er mulighed for at placere vindmøllerne andre steder i Øresund. På land er der generelt ringere muligheder for at opføre vindmøller på grund af den høje befolkningstæthed.

quote Du kan ikke stege en and juleaften på solcellestrøm

Brian Vad Mathiesen

Men er der så helt andre alternativer til vindmøller? Kan man bygge solceller eksempelvis?

- Man kan ikke forestille sig, at man kan få den samme forsyningssikkerhed med solceller. Vindmøller vil producere både nat og dag, mens solceller primært producerer tre til fire måneder om året og kun om dagen. Du kan ikke stege en and juleaften på solcellestrøm, siger Brian Vad Mathiesen.

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (EL), skrev søndag i en mail til TV 2 Lorry, at kommunen gerne vil opsætte flere vindmøller tættere på København, men at det bliver svært blandt andet på grund af lufthavnen. 

Her kan du se, hvordan borgmestre og Danmarks Naturfredningsforening reagerede på, at Aflandshage har fået grønt lys:

Der skal etableres 26 havvindmøller i farvandet ud for Køge Bugt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik