Ny havvindmøllepark møder kritik: "Jeg synes, det er lidt for smart"

Opførelsen af en havvindmøllepark er netop blevet godkendt, og projektet får allerede kritik fra flere fronter.

Havvindmølleparken, som Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, har fået grønt lys af Energistyrelsen til at opføre, møder nu kritik fra flere fronter. 

De 26 havvindmøller på 220 meter skal opføres frem mod 2026, hvor 300.000 husstande i hovedstadsregionen vil få glæde af deres strøm. 

Der er bare et problem, mener flere. 

Og det er placeringen. 

Havvindmølleparken, der er opkaldt efter den sydlige spids af Amager, Aflandshage, skal ligge i Øresund cirka otte kilometer fra Stevns, ti kilometer fra Amager og 12 kilometer fra den svenske kyst. 

- Det kommer meget tæt på væres UNESCO verdensarv (Stevns Klint, red.), og det har vi jo skrevet et meget kritisk høringssvar om, at det synes vi ikke er okay, siger Anette Mortensen (V), viceborgmester i Stevns Kommune, til TV 2 Lorry:

- Jeg forstår, at vi skal have en grøn omstilling, og vi skal selvfølgelig også have flere vindmøller, men at den bliver rykket tættere på Stevns, fordi det er belejligt, synes vi simpelthen ikke er i orden. 

quote Jeg synes, de skulle gøre deres arbejde ordentligt

Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve Kommune

Heller ikke Greve Kommunes borgmester, Pernille Beckmann (V), er begejstret for beslutningen. 

- På den ene side har Danmark brug for vindmøller, men på den anden side er Køge Bugt meget belastet med alt muligt, stort som småt, så samlet set går bekymringen på, om vores bugt bliver så forurenet, at det går ud over badevandskvaliteten og havmiljøet, siger hun til TV 2 Lorry. 

Hun nævner blandt andet Lynetteholmen og den havvindmøllepark, der allerede er etableret i bugten. 

- Jeg synes, de skulle gøre deres arbejde ordentligt. De skulle til at lave en samlet miljøvurdering af alle de påvirkninger, som nu skal ud i Køge Bugt, og så kigge på det som en samlet enhed, siger Pernille Beckmann. 

Hvad med tranen?

Det er ikke kun nabokommunerne, der rejser kritik at vindmølleprojektet. Også Danmarks Naturfredningsforening er kritiske overfor vindmølleparken. 

Det skyldes især tranen, der ifølge Michael Løvendal Kruse, lokalformand for DN på Stevns, risikerer at uddø. 

- Man har valgt at placere en vindmøllepark lige midt i et af verdens største fugletræksområder, og det kan medføre store skader på forskellige arter, blandt andet rovfugle, siger Michael Løvendal Kruse til TV 2 Lorry. 

Ifølge ham ville skaden være langt mindre, hvis havvindmølleparken i stedet blev placeret få kilometer længere nordpå.

quote Jeg synes, det er lidt for smart, at man har skubbet projektet så langt væk fra København, som man kan komme afsted med

Michael Løvendal Kruse, Danmarks Naturfredningsforening

- Jeg synes ikke, at det er gennemtænkt. Man er måske lidt for forhippet på klimasituationen og glemmer tabet af biodiversitet, siger han. 

Det undrer ham samtidig, at vindmøllerne står længere væk fra København end fra Stevns. 

- Jeg synes, det er lidt for smart, at man har skubbet projektet så langt væk fra København, som man kan komme afsted med. Det er ikke særlig godt naboskab, siger Michael Løvendal Kruse. 

Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (EL), fortæller til TV 2 Lorry, at kommunen gerne vil opsætte flere vindmøller tættere på København, men at det bliver svært blandt andet på grund af lufthavnen. 

 Hun understreger, at der op til Energistyrelsens godkendelse har været en proces med høring, og at projektet løbende er blevet rettet til. Hun mener derfor, at der er blevet lyttet til parterne i sagen.

- Når vi skal opføre havvindmølleparker, skal vi balancere mellem hensynet til natur og miljø på den ene side, og så behovet for mere vedvarende energi af hensyn til klimaforandringerne på den anden side, siger Line Barfod i en mail til TV 2 Lorry:

- Vindmøller tager plads, men omvendt er klimaforandringerne også skadelige for biodiversiteten og naturen, som vi kender den i dag, skriver hun og lægger vægt på, at det er godt, vi nu får mere vindenergi. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik