Hæstorp bag chok-forlig på rådhuset: "Hun har kæmpet, så blodet sprøjter"

Uden om det ellers så magtfulde Enhedslisten har et flertal på Københavns Rådhus planlagt budgetaftaler for både 2024 og 2025.

Hun var dømt ude og færdig.

Da politikerne på Københavns Rådhus sidste år enedes om en budgetaftale for 2023, hvor Socialdemokratiet ikke var med, blev det opfattet som et gigantisk nederlag for den siddende overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen.  Socialdemokratiet var vingeskudt og fremstod uden den dominerende indflydelse på driften og udviklingen af København, som partiet ellers altid er blevet associeret med.

Men nu er billedet vendt.

For Socialdemokratiet har - flere måneder før de egentlige budgetforhandlinger starter - indgået en principaftale om budgetterne for de næste to år sammen med SF, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Ude i kulden står så Enhedslisten og Alternativet og må nu vinke farvel til et tog, de aldrig nåede ombord på.

- Det er fantastisk, at København på 30 år har flyttet sig fra at være en nedslidt by til at være en hovedstad, som man kigger på med misundelse fra hele verden. Men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Vores by bliver aldrig færdig. Derfor er jeg også glad for, at vi nu laver en ansvarlig aftale om ikke bare et men to budgetår. Den sikrer ro og tryghed, og den sikrer økonomi og de rigtige rammer til Københavns fortsatte udvikling og forandring. Mere metro, bedre velfærd og store klimaambitioner. Som overborgmester synes jeg, at det er en rigtig, rigtig god aftale for vores by og for københavnerne, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.

Det er partierne enige om

Med den aftale, der er indgået, ligger der ikke et færdigt budget for hovedstaden endnu - langt fra. Men partierne i aftalen sætter alligevel ord på, den retning, udviklingen i København kommer til at få i både 2024 og 2025. Det gælder blandt andet:

Mere metro

Flere parkeringspladser

Bedre cykelforbindelser

Lavere skat

Opprioritering af ældres vilkår

Ifølge TV 2 Kosmopols oplysninger ligger der et langstrakt og hemmeligt forhandlingsforløb på mange måneder bag den aftale, de syv partier nu har offentliggjort.

Pia Allerslev, der er politisk kommentator (og tidligere borgmester på rådhuset), er ikke i tvivl om, at den aftale, der er indgået, for det første er højst usædvanlig og for det andet, at den markerer, at Sophie Hæstorp Andersen som overborgmester langt fra er ude af spillet om, hvem der skal lede København - også efter næste kommunalvalg. 

For da det ikke lykkedes socialdemokraterne at komme med i budgetaftalen for i år, blev der ifølge for eksempel Weekendavisen talt om, at man i Socialdemokratiet havde travlt med at lede efter en ny og mere markant frontfigur. 

quote Sophie Hæstorp Andersen havde to muligheder: Enten at give op eller at kæmpe så blodet sprøjter.

Pia Allerslev, politisk kommentator

- Den her aftale er et meget klart signal til de af hendes partifæller, som har haft stor mistillid til, om hun var tung nok til opgaven. Hun signalerer nu, at hun har styr på rådhuset, at hun kan indgå aftaler - og at hun forstår spillet. Med den her aftale formår hun at lukke munden på de største kritikere i forhold til den måde, hun hidtil har ageret på, lyder det fra Pia Allerslev.

Helt usædvanlig aftale

Aftalen, som handler om at indgå en budgetaftale, er blevet annonceret i dag - tre måneder før budgetforhandlingernes egentlige start.

- Det er meget lidt normalt, siger Pia Allerslev som også kalder det en imponerende bedrift, at der oven i købet er tale om en to-årig aftale.

- Sophie Hæstorp Andersen havde to muligheder - enten at give op - eller at kæmpe så blodet sprøjter, påpeger hun.

Og med dagens aftale peger alt på, at overborgmesteren valgte kampen. Tilbage står borgerrepræsentationens største parti, Enhedslisten, som sammen med Alternativet ikke er med i aftalen.

- Enhedslisten har et godt samarbejde med de borgerlige partier. Nu kan de så vælge enten at kaste grus i maskineriet - eller at samarbejde. Det vil ligne dem dårligt at blive tøsefornærmede. De er besværlige at samarbejde med - men de er også dygtige til at få ting til at ske, siger Pia Allerslev.

Det siger partierne om aftalen

Københavns Rådhus har tirsdag udsendt en  pressemeddelelse, hvor de enkelte partier kommenterer aftalen. Sophie Hæstorp Andersens reaktion ses højere oppe i denne artikel.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K):

- Mere Metro og flere parkeringspladser skal få København til at fungere endnu bedre i hverdagen. Det har vi konservative kæmpet længe og målrettet for.

Flere penge til byens børn skal understrege ambitionen om, at vi i København vil være danmarksmestre i børneliv. De mange penge til bl.a. trivsel skal bidrage til gode fællesskaber for børnene og bedre forhold for familierne, der med skattelettelsen får bedre valgfrihed. Skattelettelser er ikke noget vi taler om, men noget vi gennemfører - nu for andet år i træk i en delaftale. Pengene til flere skoleidrætshaller og skoletoiletter skal være med til at give en bedre trivsel for de københavnske børn i hverdagen.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF):

- Jeg er særligt glad for, at vi er enige om at fortsætte den store investering i metroen, så flere københavnere får glæde af den grønne kollektive trafik. Det kræver, at vi udvider metrolinjen, så borgere på hele Amager og i Brønshøj og Husum også får glæde af metroen. Det arbejde starter nu. For mange børn og unge mistrives i København og derfor er det helt afgørende, at vi med denne aftale forpligter os på lave en samlet strategi, der skal forebygge og hjælpe med nye indsatser.

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (Rad.) :

- Denne aftale gør København klar til fremtiden. Hos Radikale Venstre er vi glade for at stå sammen med et bredt flertal om en flerårig aftale, hvor vi sikrer økonomi til langsigtede og nødvendige investeringer i klima, infrastruktur såsom metro og cykelforbindelser samt velfærd. Derudover er der også blevet plads til at sænke kommuneskatten i en delaftale.

Aftalen fokuserer på udviklingen af både nye og eksisterende byområder. For eksempel prioriterer vi den første og ansvarlige fase af at realisere en metro til Brønshøj. Vi styrker cyklismen ved at opføre en ny cykelbro mellem Enghave Brygge og Islands Brygge. Desuden har vi forpligtet os til at undersøge næste skridt for at få gravet HC Andersens Boulevard ned. Som en del af vores biodiversitetsplan vil vi også arbejde på at fritlægge åerne.

Som kultur- og fritidsborgmester er jeg glad for, at vi har store ambitioner for kulturen og idrætten. Vi har både en kulturpakke og stærke ønsker om at skabe nye idrætsfaciliteter i byen.

Beskæftigelse- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) siger:

- Det er historisk, at vi for andet år i træk har en bred politisk aftale om at give skattelettelser til københavnerne. Med denne delaftale får borgerne i København endnu en skattelettelse samtidig med, at vi investerer i fremtidens metro. Pengene ligger bedst i borgernes lommer og derfor er jeg enormt glad for at Venstre har sikret skattelettelser som et markant aftryk på det kommende budget. Ikke blot kommer der en skattelettelse næste år, vi har også fået et håndfast perspektiv om at skattelettelserne fortsætter på samme niveau i 2025. Det er aldrig sket før i København.

Gruppeformand Finn Rudaizky (DF):

- Aftalen kommer til at betyde en virkelig opprioritering af ældres trivsel og øget aktivitet i ældreklubber og på plejehjem med kultur og musik. DF har yderligere kæmpet for langt mere fokus på borgere med handicap, sindslidelse, ungdomshjemløshed, udsatte børn og unge, også de som mistrives. Bl.a. derfor skal vi værne om vores væresteder. Samvittighedsfulde besparelser betyder også skattenedsættelse de næste to år. Flere kultur- og idrætstilbud, bl.a. til seniorer, Metro over hele byen inkl. Lynetteholm samt aktive grønne arealer, er DF meget begejstret for. Det er jeg sikker på, at borgerne også er.

Ole Birk Olesen (LA):

- Københavns fremtid afhænger af de beslutninger, vi træffer i dag, om nye boligområder og infrastruktur. Med denne aftale fortsætter vi udbygningen af København, så der også er boliger til vores børn, når de flytter hjemmefra. Vi sikrer Metro til de nye byområder og bedre og mere Metro til os, der allerede bor i København, ligesom vi fortsætter arbejdet med at få anlagt en ny Østlig Ringvej, som vil lede biltrafik uden om byen. Oven i finder vi i en delaftale overskud i kommunens budget til at lette skatten, så København bevæger sig tættere på at have landets laveste kommuneskat. Det er en fantastisk aftale set med liberale øjne.”




 



 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik