Jakob giver sine ansatte fri på store bededag: ’’De fortjener en anerkendelse’’

Hos IT-firmaet Lasso X i København er de ansatte garanteret en fridag på Store Bededag. Selvom danskere er blandt dem, der arbejder mindst i Europa.

En helligdag skal afskaffes, og det bliver højst sandsynligt store bededag.

Sådan lød meldingen fra statsminister, Mette Frederiksen (S), da det nye regeringsgrundlag for SVM-regeringen blev præsenteret.

Siden har der været meget snak om fremtidens store bededage. Blandt andet er Pernille Vermund fast besluttet på at bevare helligdagen.

Men hos IT-firmaet Lasso X i København behøver de ansatte ikke bekymre sig for, om store bededag bliver afskaffet eller ej.

quote Det var egentlig en meget spontan beslutning

Jakob Benediktson, CEO, Lasso X

Her er de ansatte nemlig blevet garanteret en fridag uanset, hvad der sker, når kalenderen viser fredag den 5. maj 2023.

- Vi anerkender, at medarbejderne gør en god indsats, og det er vigtigt med en ligevægt mellem arbejdstid og fritid. Derfor har vi valgt at give en fridag uafhængigt af, hvad politikerne finder frem til, så den enkelte selv kan vælge, hvad de vil bruge dagen på, fortæller Jakob Benediktson, der er CEO i Lasso X til TV 2 Lorry.

IT-firmaet beskæftiger 20 ansatte og driver forretning med kundeoplysninger, som sælges til virksomheder såsom banker og forsikringsselskaber, oplyser Jakob Benediktson, der også står bag idéen om en garanteret fridag på store bededag.

- Det var egentlig en meget spontan beslutning. Jeg fik idéen i weekenden og 48 timer efter, var beslutningen taget. Hvis der ikke bliver nogen store bededag, så holder vi ’’store Lassodag’’ i stedet, siger Jakob Benediktson.

Ifølge ham koster det ikke virksomheden noget at give de ansatte fri. Tværtimod.

- Jeg har allerede estimeret, hvor meget arbejdskraft, vi skal bruge det kommende år. Her har jeg regnet ud fra, at store bededag er en fridag, så det laver ikke om på noget på den front. Til gengæld tror jeg, at man også kan vinde noget på at give frirum til medarbejderen. Det der med at slå hjernen fra, det skal man ikke undervurdere, siger han og tilføjer:

- Hvis de så får en god og vigtig tanke på Lasso X’s vegne, mens de for eksempel er på fisketur, så er det jo bare fantastisk.

Regeringen foreslår at afskaffe store bededag for at øge finansieringen til forsvarsudgifter.

Jakob Benediktson er ikke modstander af politikken, men han ser helst, at det ikke skal gå ud over hans medarbejdere.

- Jeg støtter personligt op om at finde flere penge til forsvaret, men vil samtidig gerne have, at vores medarbejdere trives. Vi synes allerede, at de laver et stort og godt stykke arbejde med det antal arbejdsdage, de giver i dag, siger han.

Danskernes arbejdstid er lav

Sammenligner vi danskernes årlige arbejdstimer med øvrige lande, så roder Danmark rundt i bunden af tabellerne. 

Ifølge en undersøgelse lavet af Center for Politiske Studier, der også kaldes Cepos, arbejder en dansker i fuld beskæftigelse i gennemsnit 1.363 timer om året. 

Det svarer til den næstlaveste årlige arbejdstid blandt de 38 OECD-lande. Det vil sige lande, der er medlem af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, hvor blandt andet Norge, Sverige og Island overgår Danmark på årlig arbejdstid.

Undersøgelsen viser også, at danskernes samlede arbejdsindsats for alle mellem 15 og 64 år placerer os på en 32. plads ud af de 38 lande. Også her ligger vi i bunden.

(Artiklen fortsætter efter tabellen.)

Ifølge Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom og vicdirektør i Cepos er der en grund til, at Danmark ligger lavt i tabellerne.

- Vi er et velstående land, og når man bor i et velstående land, så efterspørger man noget, der er dejligt og godt. Det er blandt andet fritid, siger han og fortsætter:

- Vi har desuden et højt skatteniveau i Danmark. Når velfærdsstaten beskatter så hårdt, så er det mindre attraktivt at arbejde en time ekstra. Uanset hvordan man vender og drejer det, så ligger Danmark lavt.

Danmark vinder guld i feriedage

Mens vi sumper i bunden af arbejdstimelisten, så topper vi en anden liste.

Kigger vi på antallet af ferie- og helligdage blandt alle EU-lande, så deler Danmark med sine 39 ferie- og helligdage førstepladsen sammen med Malta og Tyskland. 

(Artiklen fortsætter efter tabellen.)

Dette skyldes, ifølge Mads Lundby Hansen, også et udtryk for høj velstand i Danmark sammenlignet med andre lande. 

- Jeg konstaterer også, at vi har relativt få helligdage sammenlignet med andre EU-lande. Generelt ser man blandt EU-lande en negativ sammenhæng mellem antal helligdage og feriedage. Hvis man har få helligdage er der en tendens til mange feriedage. Det kan være udtryk for, at lønmodtagerne ser ferie og helligdage under et og tilpasser deres arbejdstid til den samlede lønpakke efter skat, siger han.

Selvom vi i Danmark arbejder få timer sammenlignet med øvrige lande, samt vi har mange ferie- og helligdage, så mener Jakob Benediktson dog stadig, at hans ansatte skal have fri på store bededag.

- Det kan godt være det kun er én dag, men det betyder bare meget. Signalværdien er stor, og jeg håber, det kan inspirere andre til at give deres ansatte en dag fri, siger Jakob Benediktson.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik