Lang og klam udsigt til bedre toiletforhold på skoler: På Nørrebro må fem børnehaveklasser deles om to toiletter

Alle københavnske skoleelever skal have rene og pæne toiletter om syv år, ifølge en ny såkaldt Toiletplan 2030. Men så længe kan vi slet ikke vente, siger skole på Nørrebro.

To toiletter til 110 børnehaveklassebørn samt et enkelt i kælderen.

Syv toiletter til knap 400 børn på 1.-5. klassetrin tæt på undervisningsområdet.

Det er realiteterne på Rådmandsgades Skole på Nørrebro i København, hvor skolens ledelse, skolebestyrelse og elever længe har forsøgt at råbe højt om for få, for gamle og for dårligt rengjorte toiletter.

Ofte må et af toiletterne lukkes af, fordi det er stoppet til eller for uhumskt.

- Allergrellest er det hos vores 0. klasser, der deles om de to toiletter, og ellers skal tre etager ned og bruge et i kælderen. Det er altså børn, der kommer lige fra børnehaven, siger forperson for skolebestyrelsen, Caroline Lillelund, til TV 2 Kosmopol.

Med alle toiletter i skolebygningerne, også dem længere væk fra undervisningen nede i kældre, oppe under taget ved faglokalerne og de udendørs toiletter i gården, er der i alt 28 toiletter til 478 børn fra 0.-5.klasse.

Skolens 6.-9.-klasser modtager undervisning i en nyere bygning, hvor forholdene er bedre.

Skoleleder Martin Wåhlin på Rådmandsgades Skole kan ikke forstå, at forholdene ikke er blevet løst endnu:

- Vi mener jo, at det er en utrolig nem opgave at løse i en ellers svær skoleverden. Det er ikke rocket science, og det betyder bare så meget, siger han til TV 2 Kosmopol.

Så langt er skolen fra det anbefalede antal toiletter

Sundhedsstyrelsen anbefaler et toilet for hver 10 børn i de mindste klasser, hvor børnene endnu har behov for vedvarende støtte til toiletbesøg og personlig hygiejne. For elever over 10-årsalderen anbefales samme norm som for voksne: 1 toilet for hver 15 personer.

For nye skolebyggerier i Københavns Kommune er der krav om:

  • 3 toiletter per 0.-3. klasse

  • 2 toiletter per 4.-9. klasse.

Disse krav gælder dog ikke for gamle skolebyggerier, hvor der ingen minimumsnorm er.

På Rådmandsgades Skole er fordelingen således:

  • 2 toiletter til 5 0.klasser (Det er 13 toiletter mindre end kravene for nybyggede skoler)

  • 7 toiletter til cirka 400 elever ( det er mellem 19-32 toiletter mindre end kravene for nybyggede skoler)

Rådmandsgades Skole er bare en af mange ældre folkeskoler i Københavns Kommune, hvor toiletforholdene er alt for ringe. Færre end hver sjette af de københavnske elever mener, at deres skoletoiletter er pæne og rene, viser sidste års trivselsmåling.

- Vi har børn, der begynder at holde sig, med de følgeproblemer det giver. Vi voksne ville jo også synes, det var rigtig ubehageligt, hvis det var på vores arbejdsplads, lyder det fra skolelederen.

Nu vil de røde partier på Københavns Rådhus forsøge at komme toiletproblemet til livs.

De har lanceret den såkaldte ”Toiletplan 2030”, der handler om at renovere toiletterne på de mest udsatte skoler og indrette dem smartere, så de bliver lettere at rengøre samt virker mere trygge at bruge for eleverne.

Det glæder skolebestyrelsen på Rådmandsgades skole:

- Vi får løbende forældreklager, men lige så vigtigt er det, at elevrådet har haft det øverst på deres dagsorden på hvert eneste møde, siger Caroline Lillelund og fortsætter:

- Så vi er meget glade for politikernes forslag, og for at vi bliver hørt.

Toiletplanen 2030 skal være gennemført til FNs internationale toiletdag 19. november. Men altså først i år 2030.

Det kommer til at tage syv år

Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet, der i sig selv har et flertal, har i Børne- og Ungdomsudvalget lagt op til en godkendelse af Toiletplan 2030 til et møde 1. februar.

Ifølge toiletplanen skal det tage op til 7 år, før skolerne får bedre toiletter. Elever, der i dag går i tredje klasse og opefter, kommer altså ikke nødvendigvis til at få glæde af den store toiletplan.

Syv år. Hvorfor skal det tage så lang tid?

- Det er rigtig lang tid. Vi forsøger at være realistiske i forhold til, hvad der er råd til, siger Rasmus Steenberger (SF), der står bag forslaget.

Man har hørt om uhumske skoletoiletter længe. Hvorfor er det først nu, der sker noget?

- Selv når vi har fået gamle skolebygninger renoveret, så har saniteten ikke altid fået et løft, fordi der ikke har været nok fokus på de her problemer. Det er noget af det, vi ser nærmere på nu, siger Gorm Anker Gunnarsen (EL).

En af delene i toiletplanen er at starte med et pilotprojekt i 2024, inden planen rulles ud over hele byen.

Det betyder også, at det ikke er alle skoler, der skal vente i syv år, men at der skal laves en prioriteringsliste over de skoler, hvor det står værst til, så de får løst problemerne først.

Arkivfoto fra 2017. toiletforhold på Skelgårdsskolen i Kastrup.
Arkivfoto fra 2017. toiletforhold på Skelgårdsskolen i Kastrup.


Det glæder Rådmandsgades skole, der tror og håber, på, at de - med deres toiletsituation - kommer til at stå øverst på sådan en prioriteringsliste:

- Vi kan ikke vente syv år, så vi håber da, vi er øverst på listen, siger skoleleder Martin Wåhlin.

Sofie Seidenfaden (S), der også står bag forslaget, mener også at syv år er meget lang tid at vente.

- Men det skal ses i lyset af de 62 skoler, vi har i Københavns Kommune, som skal efterses og prioriteres. Angående Rådmandsgades Skole så ville det undre mig, hvis de ikke stod højt på den liste, siger hun og tilføjer:

- Jeg kan heller ikke vente så længe på deres vegne.

Drømmescenariet

På Rådmandsgades skole må man vente i spænding og se, hvornår toiletforholdene forbedres.

Hvis Rådmandsgades var en nybygget skole, så ville funktionskravene kræve, at der blev bygget op mod 45 nye toiletter. Så store forhåbninger har skolelederen dog ikke:

- Min drøm er at vi fik 12-15 toiletter oveni, det er ikke en uartig drøm i forhold til kravene for nybyggerier. Vi er en gammel skole, men det ville man godt kunne få plads til og det ville virkelig gøre noget for eleverne, siger skolelederen. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik