Skidegodt: "Bennys" kunstsamling sat til salg for millioner - se værkerne her

Morten Grunwald blev landskendt som Benny Frandsen i folkekomedierne om Olsen-banden. Men Grunwald var også kunstkender - og nu sælges hele 48 værker fra hans og hustruen Lily Weidings samling.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du kan se et udsnit af de værker, Morten Grunwald og Lily Weidings døtre har sat til salg, nederst i artiklen.

Et af de helt store koryfæer på den danske teater- og filmhimmel er Morten Grunwald.

Skuespilleren, der døde som 83-årig i november 2018, var nemlig ikke blot manden bag de gule strømper, det lette chassé og udtrykket "skide godt, Egon" - Olsen Bandens Benny Frandsen - men også mangeårig teaterdirektør, som stod bag tilblivelsen af Østre Gasværk Teater og sidenhen manden bag danskernes indføring i musical-traditionen, som for alvor så dagens lys i teateret på Østerbro.

Privat var Grunwald dog også dybt optaget af kunst, som prydede væggene i hans og hustruen Lily Weiding hjem i det, der endte med at blive en imponerende kunstsamling fra både danske og internationale kunstnere.

Nu kommer 48 af værkerne på auktion hos Bruun Rasmussens internationale auktion og på en netauktion for samlet set flere millioner kroner, oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Døtre bag valg om at sælge

Beslutningen om at sælge ud fra samlingen er taget af Grunwald og Weidings tre døtre, som mener, at nye ejere nu skal få glæde af værkerne.

Blandt de værker, som skal sælges, finder man det spektakulære oliemaleri "Flodfjældets skønhed" af Per Kirkeby - et af dansk kunsthistories største navne.

"Flodfjældets skønhed "af Per Kirkeby
"Flodfjældets skønhed "af Per Kirkeby
Foto: Bruun Rasmussen / Presse

Morten Grunwald og Per Kirkeby var nære venner, og Kirkeby dedikerede gennem tiden flere værker til Grunwald. "Flodfjældets skønhed" har da også hængt over sofaen i parrets hjem.

Mens den brede offentlighed ikke har hørt meget til Grunwalds kunstinteresse, har det ifølge hans egne døtre gennemsyret hjemmet og også deres liv.

- Morten elskede kunst, og han var altid på jagt efter ny inspiration og nye impulser. Man vidste aldrig, hvor længe et værk ville blive hængende derhjemme, for han var hele tiden ude og opdage ny kunst.

- Vi kunne alle være helt vilde med et maleri, han havde hængt op, men som pludselig var skiftet ud med et andet, han havde forelsket sig i, siger Tanja Grunwald, der er datter af parret.

"Det som ikke er det perfekte, dét er kunsten"

Sammen med sine søstre husker hun særligt en episode, hvor en gæst bemærkede en fejl i kaklerne på et turkisgrønt kakkelbord af Bjørn Wiinblad - et af Grunwalds første kunstkøb.

Som modsvar placerede Grunwald et lille mærkat under bordet med ordlyden "Det som ikke er det perfekte, dét er kunsten".

- Kunsten skulle røre noget i ham og give ham glæde, mens han ejede det. Han har aldrig gået op i investeringer og den slags, og hans første store løn brugte han på kunst, fortæller Tanja Grunwald.

De 48 værker fra Morten Grunwald og Lily Weidings kunstsamling kan ses i Bredgade frem til den 19. september. Herefter sælges de den 27. og 28. september på auktioner.

"Mammuttæppe" af Per Kirkeby
"Mammuttæppe" af Per Kirkeby
Foto: Bruun Rasmussen / Presse
"Uden titel" af Egon Mathiesen
"Uden titel" af Egon Mathiesen
Foto: Bruun Rasmussen / Presse
"Gennem Skoven" af Per Kirkeby
"Gennem Skoven" af Per Kirkeby
Foto: Bruun Rasmussen / Presse
"Efter Albert Edelfelt" af Per Kirkeby
"Efter Albert Edelfelt" af Per Kirkeby
Foto: Bruun Rasmussen / Presse
"Uden titel" af Robert Jacobsen
"Uden titel" af Robert Jacobsen
Foto: Bruun Rasmussen / Presse

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
flåter TBE borrelia skadedyr sygdomme natur

Vaccinationssteder er lagt ned af danskere, der vil have skud mod alvorlig flåtvirus

Soho House Copenhagen

Nu kan rigmandsklubs ønske gå i opfyldelse: Men den lokale beboerforening er ikke tilfreds

Vis mere