Til lands og til vands: Demonstranter viser deres utilfredshed med Lynetteholm

Kritikken af den kunstige ø Lynetteholm i Københavns Havn tager til, forud for at projektet formentlig bliver vedtaget i Folketinget på fredag.

For første gang blev der lørdag afholdt demonstrationer mod opførslen af Lynetteholmen.

For selvom der har været stor debat om opførslen af den kunstige ø, så har coronapandemien indtil været årsagen til, at borgere ikke har demonstreret mod den.

Men lørdag valgte omkring 200 deltagere ved middagstid at møde op ved Københavns Havn for at vise deres utilfredshed med den kunstige halvø, der bliver Danmarkshistoriens største anlægsprojekt.

- Det kommer til at påvirke badevandet i Københavns Havn rigtig meget. Det er både tang, forurening under anlæggelsen, og alle de ubekendte faktorer med den kommende dokport og sikringen fra syd, der kommer til at påvirke i ukendt grad, siger Sebbe Selvig, der er talsmand for Stop Lynetteholm, til TV 2 Lorry.

Lynetteholm - kort fortalt

Lynetteholm er en vision om en ny bydel i København anlagt på en kunstig ø ud mod Øresund i Københavns Havn i området nord for Refshaleøen og syd for Nordhavn.


I 2070 skal Lynetteholm stå færdig som en ny bydel på 2,8 kvadratkilometer med 35.000 indbyggere. Øen skal tilsluttes metroen og være bindeled i en østlig ringvej rundt om København.


Samtidig anlægges Lynetteholm som kystsikringsprojekt, der som en dæmning skal beskytte København mod fremtidige stormfloder.


Fra 2021 skal den kunstige ø anlægges ved at fylde overskudsjord i en ramme. Den proces kan tage mellem 30 og 40 år.


Visionen blev præsenteret i efteråret 2018 af den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende overborgmester i København, Frank Jensen (S). Siden har den efterfølgende regering, overborgmester samt et flertal på Københavns Rådhus videreført visionen om Lynetteholm.

Usikkerhed om påvirkningen af badevandet

Den ene demonstration foregik til lands, mens den anden foregik til vands.

Netop vandet er et af de bærende omdrejningspunkter i kritikken af den kunstige ø, og var blandt andet noget af det, som dagens protest fokuserede på.

- Vi holder demonstration her i dag for at markere, at der er rigtig mange borgere, der går op i det gode badevand i Københavns Havn. Det er noget, der betyder meget, siger Sebbe Selvig og fortsætter:

- Der er mange sejlere, der også demonstrer, fordi sejlforholdene og sejlsikkerheden i indløbet bliver meget, meget slemt. Vi vil gerne vise, at der er en masse, som ikke synes, at det er er i orden.

Foruden badevandet er opførslen af den kommende ø også blevet stærkt kritiseret på en række andre punkter herunder manglende klimasikring og hele processen omkring vedtagelsen af byggeriet.

14 borgmestre i fælles opråb

Også omkostningerne omkring byggeriet har været til debat.

Tidligere i maj sendte 14 borgmestre fra Københavns omegnskommuner og Frederiksberg et brev om Lynetteholmen, der er målrettet transportudvalget på Christiansborg.

Heri ønskede borgmestrene, at det blev slået fast, at det er By & Havn, der skal betale omkostningerne, når ledninger på søterritoriet skal lægges om i forbindelse med anlægning af øen og den senere byudvikling.

Det forventes af Folketinget vedtager de edelige projekt på fredag. 

Tidligere blev der foretaget en såkaldt eksperthøring om Lynetteholm. Se eller gense TV 2 Lorrys indslag om høringen.

Høringen satte blandt andet fokus på Lynetteholms betydning for havmiljøet i Øresund.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik