Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

Et ekspertpanel skal nu give politikerne i Folketingets Transportudvalg indsigt i konsekvenserne ved at vedtage Lynetteholm efter pres fra projektets modstandere.

Lovforslaget om at anlægge den kunstige ø Lynetteholm ved indsejlingen til Københavns Havn skal nu sættes under eksperts lup og fremlægges for politikerne.

Et panel af eksperter skal således give deres bemærkninger til konsekvenserne af det enorme projekt til politikerne i Transportudvalget, der i denne måned behandler lovforslaget, der vil give tilladelse til at bygge Lynetteholm.

Det sker, efter projektets modstandere fra Enhedslisten og Alternativet har haft held med at få en såkaldt eksperthøring indført i udvalgets arbejde med lovforslaget.

- Folketingsmedlemmer er jo bare lægmænd. Derfor synes vi, det er helt oplagt at få eksperter til at forklare, hvad der er op og ned i komplekse sager, siger Enhedslistens transportordfører, Rasmus Vestergaard Madsen til TV 2 Lorry.

- Lynetteholm har så mange konsekvenser, og dem er vi nødt til at få eksperter til at klarlægge ordentligt for os. For eksempel hvad der sker, hvis vi hælder 80 millioner tons jord i en naturperle som Øresund, eller hvad 720 lastbiler gennem byen dagligt betyder for partikelforurening, trafiksikkerhed og støj, siger Torsten Gejl, transportordfører for Alternativet.

Lynetteholm - kort fortalt

Lynetteholm er en vision om en ny bydel i København anlagt på en kunstig ø ud mod Øresund i Københavns Havn i området nord for Refshaleøen og syd for Nordhavn.


I 2070 skal Lynetteholm stå færdig som en ny bydel på 2,8 kvadratkilometer med 35.000 indbyggere. Øen skal tilsluttes metroen og være bindeled i en østlig ringvej rundt om København.


Samtidig anlægges Lynetteholm som kystsikringsprojekt, der som en dæmning skal beskytte København mod fremtidige stormfloder.


Fra 2021 skal den kunstige ø anlægges ved at fylde overskudsjord i en ramme. Den proces kan tage mellem 30 og 40 år.


Visionen blev præsenteret i efteråret 2018 af den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende overborgmester i København, Frank Jensen (S). Siden har den efterfølgende regering, overborgmester samt et flertal på Københavns Rådhus videreført visionen om Lynetteholm.

Ekspertpanel skal oplyse udvalg

En eksperthøring er en slags konference, hvor udvalget inviterer eksperter, interesseorganisationer eller andre med en særlig indsigt til at komme og fortælle om deres synspunkter og viden om et bestemt emne.

Det kan for eksempel handle om konsekvenserne af et konkret lovforslag, som udvalget ønsker at få belyst.

Og netop disse konsekvenser vil de to transportordførere forsøge at få eksperterne til at fremlægge på en måde, der kan få kollegaerne i udvalget til at genoverveje planerne om en ny bydel på 2,8 kvadratkilometer i Øresund.

- Det her er et kæmpestort projekt som har mange andre facetter i sig end bare jorddeponi, som er det, lovforslaget handler om. Alle ved jo, at der skal laves end opfyldning af Lynetteholm. Vi har bekymringer i forhold til naturbeskyttelse, havmiljøet, selve metoden for miljøkonsekvensrapporten og meget andet. Det håber vi, at eksperterne vil kaste lys over, siger Rasmus Vestergaard Madsen.

Hvad er en eksperthøring?

Folketingets udvalg har mulighed for at holde høringer om emner, der interesserer dem. En høring er en slags konference, hvor udvalget inviterer eksperter, interesseorganisationer eller andre med en særlig indsigt til at komme og fortælle om deres synspunkter og viden om et bestemt emne. 


En høring kan for eksempel handle om konsekvenserne af et konkret lovforslag, udvalget arbejder med, eller om en generel problemstilling inden for udvalgets sagsområde, som udvalget ønsker at få belyst. Høringer er som regel åbne for pressen og offentligheden.


Ekspertudvalgets analyser og anbefalinger kan danne et godt faktuelt grundlag for en drøftelse i udvalget. Drøftelsen kan være med til at opbygge et fælles videngrundlag i udvalget forud for den politiske behandling af den lovgivning.


Udvalget kan også vælge at holde et lukket ekspertmøde, hvor kun udvalgets medlemmer og de inviterede oplægsholdere har adgang. 


Et lukket ekspertmøde kan være en fordel, hvis formålet er, at udvalget får en mere substantiel viden om et bestemt emne, blandt andet fordi der under et lukket møde kan være en friere adgang for udvalgsmedlemmerne til at stille spørgsmål til de inviterede eksperter.



Kilde: Folketingets Udvalgsvejledning

Minister vil ændre lovforslag, hvis der er flertal

Transportminister Benny Engelbrecht (S) står bag lovforslaget om at anlægge Lynetteholm. Han hilser eksperthøringen velkommen:

- Lynetteholmen er et stort projekt, hvor der selvfølgelig er mange elementer at forholde sig til i beslutningsprocessen, og min holdning er, at vi skal have så stor åbenhed som overhovedet muligt. Jeg hilser i den forbindelse selvfølgelig også den kommende eksperthøring velkommen og ser frem til at få eksperternes synspunkter fremlagt, skriver Benny Engelbrecht i et skriftligt citat til TV 2 Lorry.

Ministeren understreger, at han mener, det er vigtigt, at relevante kilder bliver hørt, så politikerne på Christiansborg kan tage træffe beslutninger på et oplyst grundlag.

- Jeg er åben over for at lytte til eksperternes synspunkter og input og i den forbindelse selvfølgelig også over for at tilpasse lovforslaget, hvis der er et politisk flertal herfor, skriver Benny Engelbrecht.

Foruden eksperthøringen har transportministeren nu inviteret transportordførerne fra Enhedslisten og Alternativet til en teknisk gennemgang af Lynetteholm på mandag - "netop for at sikre, at beslutningerne sker på et oplyst grundlag", lyder det fra ministeren.

Håber på udsættelse

Enhedslisten og Alternativet står indtil videre alene som modstandere af Lynetteholm, der har opbakning fra et bredt flertal.

Alligevel håber to partiers transportordførere, at eksperternes ufiltrerede inputs kan få de andre partier til at skifte mening.

- Jeg håber helt overordnet set, at eksperthøringen får den betydning, at man lægger lovforslaget i bero. Når det er så stort et projekt og berør så mange over så mange år, så kræver det meget grundigere undersøgelse og mere borgerinddragelse, siger Rasmus Vestergaard Madsen (EL).

- Vi håber, at resten af udvalget vil vise naturen og klimaet den respekt, at man udsætter tredjebehandlingen, indtil der er fuld klarhed over alle konsekvenserne, og at alle er er blevet hørt, siger Torsten Gejl (Å).

De nærmere detaljer om eksperthøringen er endnu ikke fastlagt, da det først blev vedtaget tirsdag at indføre denne. Høringen ventes dog at finde sted i slutningen af næste uge og vil foregå som en offentlig høring.

Lovforslaget om at anlægge Lynetteholm er efter at være blevet førstebehandlet i starten af maj nu i udvalgsbehandling. Anden- og tredjebehandling af forslaget ventes at finde sted i starten af juni måned, inden opførelsen af Lynetteholm kan vedtages endeligt inden sommerferien. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik