Ukrainske Nataliia ”dybt taknemmelig” for tilsagn om millionstøtte til kulturhus

Regeringen og støttepartierne vil tildele ukrainsk forening millioner til oprettelsen af et kulturhus – det rører Nataliia, som sammen med to andre står bag Ukraine House in Denmark, der nu skal skabe et kulturhus.

Hun tager den ikke, da jeg ringer første gang.

Men knap har jeg afsluttet det forgæves opkald og påbegyndt en SMS, før telefonen ringer.

- Hello – it’s Nataliia.

Hun står sammen med to andre ukrainere bag den danske forening Ukraine House in Denmark, der de seneste seks måneder har arbejdet benhårdt på at skabe et større og mere funderet fællesskab for ukrainere i Danmark.

En forening, som nu tildeles millionstøtte fra regeringen og støttepartierne til oprettelsen og driften af et nyt ukrainsk kulturhus i København.

(Herunder kan du se kræfterne bag Ukraine House in Denmark - artiklen fortsætter under galleriet)

På formfuldendt engelsk og i et tempo, så nærværende journalist mere end et par gange måtte bede hende pause talestrømmen for at følge med, fortæller Nataliia, med efternavnet Popovych, om de mange planer hun, kollegaerne og de i alt ti frivillige omkring Ukraine House in Denmark allerede har for fremtiden.

Et samlingssted er afgørende

- Det er vigtigt at have et samlingssted og en platform, hvor vi kan dele den ukrainske kultur og det fællesskab, vi som ukrainere vil søge med hinanden - særligt i denne tid.

- Men også med danskerne, som vi oplever bliver mere og mere interesserede i ukrainsk kultur, siger Nataliia Popovych til TV 2 Lorry.

Nataliia forklarer, at foreningen allerede nu har gjort sig bemærket i offentligheden, da de faciliterede den ukrainske kunstinstallation Theory of Protection ved Det Kongelige Teater under Copenhagen Democracy Summit denne sommer.

Her havde den ukrainske kunstner Darya Koltsova skabt en kunstinstallation på vinduerne af Det Kongelige Teater, som skulle symbolisere solidaritet med de mange ukrainere, der taper deres vinduer for at beskytte sig mod indblæste ruder under de russiske bombardementer.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Udstillingen Theory of Protection i København
Udstillingen Theory of Protection i København
Foto: Lasse Skovgaard Hansen

Ukraine House in Denmark fik også det ukrainske ungdomskor Choir Shchedryk til Danmark for at synge koncert på ukraines nationaldag den 24. august.

Vil bidrage til det danske samfund gennem ukrainsk kultur

- Vi fik idéen til kulturhuset i styregruppen i Ukraine House in Denmark. Vi er alle aktive med hver vores projekter i Danmark, og vi mødtes i forvejen i en ukrainsk lørdagsskole, hvor vores børn fik undervisning på ukrainsk og om ukrainsk, fortæller Nataliia.

- Håbet er, at vi også kan bidrage til det danske samfund ved at lære danskere om vores og alle de ting, vi som lande og folk har tilfælles.

Den hurtige talestrøm på engelsk, de store ambitioner og det målrettede arbejde med ukrainsk kultur vidner om en person, som har prøvet netop den slags arbejde før. Og det er da også tilfældet med Nataliia.

Hun kom til Danmark før krigen brød ud og har en baggrund som rådgiver i præsidentens administration i Kiyv, før hun sammen med flere andre skabte Ukraine Crisis Media Center – en ngo hvis mål er at skabe fokus på Ukraine internationalt og fjerne russisk propaganda.

Med Nataliias egne ord er den mest dækkende titel borgeraktivist – og hun brænder for at bruge sit netværk og gøre en forskel for de ukrainere ”som kommer hertil nu og skal hjem igen en dag eller blive her på sigt”, som hun siger.

Og det ser ud til at lykkes bedre, end de fleste kunne have drømt om.

Tilbud om lokaler på Christianshavn

Foruden millionstøtte til etablering vil et flertal på Christiansborg nemlig give foreningen Ukraine House in Denmark støtte til driften af et kulturhus på i alt 7,6 millioner kroner fordelt på de kommende tre år.

Samtidig er de blevet tilbudt at leje sig ind i lokalerne på Gl. Dok på Christianshavn, hvor Dansk Arkitektur Center holdt til, indtil de flyttede ind i Blox i 2018.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Arkivfoto fra Gl. Dok på Christianshavn, der tidligere husede Dansk Arkitektur Center. Her kan det ukrainske kulturhus få adresse i fremtiden.
Arkivfoto fra Gl. Dok på Christianshavn, der tidligere husede Dansk Arkitektur Center. Her kan det ukrainske kulturhus få adresse i fremtiden.
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

- Vi har endnu ikke set lokalerne, men det lyder helt fantastisk, at vi kan få lov til at leje dem, siger Nataliia.

Planen er, at det ukrainske kulturhus skal søge fonde til de mange projekter, der allerede barsles med.

- Vi er dybt taknemmelige

Ifølge Nataliia er der allerede koncerter, bogklubber, undervisning, udstillinger og meget andet på vej.

- Alle de danske kulturinstitutioner, vi har været i kontakt med, har været meget åbne og hjælpsomme over for os. Det har været stort at opleve.

- Vi er dybt taknemmelige for al støtten til os og den ukrainske kultur i denne tid, og vi mener, at det er lige så vigtigt som den hjælp, våben til de ukrainske styrker udgør, siger Nataliia.

quote Vi er dybt taknemmelige for al støtten til os og den ukrainske kultur i denne tid

Nataliia Popovych, talsperson for Ukraine House in Denmark

Den 14. oktober er der mulighed for at møde foreningen Ukraine House in Denmark, som står bag et event ved Kulturnatten i København med korte teaterforestillinger om Ukraines kultur og historie.

Før Ukraine House in Denmark kan modtage støtten fra regeringen og støttepartierne, skal Folketingets Finansudvalg godkende et aktstykke, som muliggør støtten med udlodningsmidler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik