Efter 40 år går den ikke længere – nu skal omstridt togbane forvandles

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti vil sætte gang i udbuddet allerede nu.

Der er godt nyt i vente til Østbane-pendlerne.

Efter årevis med dårlige og tyndslidte skinner, færre tog og lavere fart på den lokale jernbanelinje Østbanen, som kører mellem Faxe Ladeplads, Rødvig og Køge, kan man nemlig nu se frem mod at få skiftet de næsten 40 år gamle skinner ud på strækningen.

Det står klart, efter Folketinget som et led i infrastrukturforhandlingerne på Christiansborg har besluttet, at der skal findes en økonomisk løsning for lokalbanen, så der kan blive lagt nye skinner.

Beslutningen, som der dog fortsat mangler en endelig finansieringsmodel for, vækker glæde i Region Sjælland, hvor man i årevis har kæmpet for at få penge til at renovere den økonomisk trængte jernbanestrækning.

I en fælles pressemeddelelse fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF i Region Sjælland udtaler parterne, at de vil sætte gang i udbuddet til skinneudskiftningen.

- Vi kan ikke længere byde de mere end en million, der hvert år benytter banen, den nuværende usikkerhed om banens fremtid, lyder det fra parterne i en fælles udtalelse.

Derfor foreslår SF, S og DF i Region Sjælland Regionsrådet, at regionen igangsætter udbudsarbejdet i forhold til Østbanen. Håbet fra parterne er nemlig, at 

Så vi er helt klar til at indkøbe nye skinner, når den endelige aftale om finansiering falder på plads på Christiansborg.

- Det vil betyde, at vi kan have lagt de nye skinner på Østbanen senest i 3. kvartal 2022, skriver parterne i en fælles udtalelse.

FAKTA: Den vedtagne tekst i Folketinget lyder

Folketinget konstaterer, at drift og vedligeholdelse af privatbanerne er regionernes ansvar. Folketinget konstaterer også, at det er Region Sjællands vurdering, at der med tilstanden af Østbanen er en særlig udfordring for Region Sjælland, hvor det er nødvendigt med en renovering af skinnerne, for at funktionaliteten kan opretholdes. Folketinget noterer sig yderligere, at regionen ikke mener, at den selv kan løfte denne opgave, og at der er tale om en presserende opgave. Folketinget konstaterer, at regeringen har fremlagt et udspil til infrastrukturplan for de statslige investeringer i infrastruktur frem til 2035, og at regeringen i den forbindelse har inviteret Folketingets partier til politiske forhandlinger herom. Folketinget konstaterer, at regeringen i forbindelse med de igangværende infrastrukturforhandlinger vil fremlægge et oplæg til mulig prioritering af skinnenettet til Østbanen og andre lokalbaner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik