Fra Lviv til Farum: Yaryna måtte efterlade faren til sine to sønner i Ukraine

Yaryna Bravchuk og hendes to børn forlod i al hast deres liv i Ukraine. Nu bor de ved et ægtepar i Farum. Her er de i sikkerhed, men deres liv er stadig præget af krigen.

Kontrasten er ikke til at overse.

Fra tilværelsen i et krigshærget land til en hverdag rundt om sofabordet i et parcelhus i Farum.

Yaryna Bravchuk og hendes to unge sønner har i nu en uge befundet sig i Danmark - i sikkerhed for krigens rædsler i hjemlandet Ukraine.

Og især den sidste tid i den ukrainske by Lviv var skræmmende. Selvom de russiske soldater endnu ikke var nået til den vestlige del af Ukraine, hvor Lviv ligger, så fyldte krigen og frygten meget hos Yaryna og hendes familie.

- Vi vidste jo ikke, om vi skulle sove i en seng eller et beskyttelsesrum. Så vi gik i seng med tøj på, så vi kunne løbe ned i beskyttelsesrummet, når luftsirenerne lød, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Yaryna Bravchuk er i starten af fyrrene og har to sønner på 12 og 13 år. Og til sidst var frygten for russerne så stor, at de i al hast besluttede at flygte ud af landet. 

De måtte forlade deres skole, deres arbejde, deres venner og bekendte, ja hele deres liv. Og Yaryna måtte også efterlade sine forældre og børnenes far, som er blevet tilbage i Ukraine.

- Da jeg fik at vide, at de russiske soldater ikke var så langt fra Lviv, oppe omkring grænsen til Belarus, så tænkte jeg – NU vi skal afsted, siger Yaryna Bravchuk.

- Det var en rigtig svær beslutning at tage. Jeg havde det ikke godt med at skulle forlade mine forældre.

Og særligt hendes to sønner havde svært ved at sige farvel til deres far, som ikke længere danner par med Yaryna.

- Børnene var rigtig kede af, at deres far blev tilbage. De græd meget på vej ud af landet og blev ved at spørge, om ikke godt vi kunne køre tilbage og hente ham, siger Yaryna Bravchuk.

Et glædeligt gensyn

Yaryna og hendes to sønner bor nu hos et ældre ægtepar i Farum, som har givet dem et sikkert ly over hovedet. 

Efter en lang rejse landede Yaryna og hendes børn i København sidste fredag.

Her blev de mødt af to velkendte ansigter. Det er nemlig ikke første gang, Yaryna er i Danmark. Alligevel var hun ikke uden bekymringer, da hun satte sig i flyveren mod København.

- Jeg var meget nervøs inden vi tog herop. Det er skræmmende at skulle til et nyt land, også selvom man har været der før, siger hun.

Yaryna, som er uddannet journalist, skrev sin Ph.d. i Danmark. Hun boede derfor i Aalborg fra 1999 og to år frem.

I den forbindelse mødte hun Hans og Bente Berntsen, med hvem hun efterfølgende har lavet forskellige udviklingsprojekter i Ukraine.

Der blev smilt, krammet og grædt, da Yaryna blev hentet af Hans og Bente i Københanvs Lufthavn.
Der blev smilt, krammet og grædt, da Yaryna blev hentet af Hans og Bente i Københanvs Lufthavn.
Foto: Casper Dalgård, TV2 Lorry

De har blandt andet startet et hospital i Lviv, som i dag har vokset sig så stort, at det er blevet et universitetshospital.

Udover et hospital, har de også startet et børnehospice op. Projektet har fyldt meget for Yaryna, og hun håber hun kan blive ved at hjælpe børnene, selvom hun har forladt landet.

- De er for syge til at flygte, så jeg håber, at jeg på en eller anden måde kan hjælpe herfra, siger Yaryna Bravchuk.

Store bekymringer og masser af hjælp

Yaryna og hendes børn har nu været i Danmark i en uge. Selvom de er langt fra krigen, så fylder den stadig meget.

- Lige nu er der roligt i Lviv, men det kan hurtigt ændre sig. Jeg kan jo se hvordan det står til i Kharkiv og Mariupol, hvor folk bliver skudt, og bygninger bliver bombet. Så jeg er rigtig bange på mine forældres og mine venners vegne. Ingen ved hvad der kommer til at ske, fortæller en berørt Yaryna Bravchuk.

Det hjælper en smule på humøret at komme ud under solen på en cykel.
Det hjælper en smule på humøret at komme ud under solen på en cykel.
Foto: Casper Dalgård, TV2 Lorry

På trods af de mange bekymringer, så finder den lille familie håb, i de mennesker der omgiver dem. De oplever nemlig, at danskerne har en stor lyst til at hjælpe dem.

- Der er rigtig mange der vil hjælpe os. Folk spørger hele tiden om de kan hjælpe med noget, om børnene mangler en cykel eller noget tøj, osv., siger Yaryna Bravchuk.

De har derfor fået et par cykler, der kan give lidt adspredelse i hverdagen. Noget som hun værdsætter.

- Det var så dejligt i går, da vi var ude at cykle. Det var helt som at se børnene før krigen startede, hvor de altid legede sammen og drillede hinanden, siger Yaryna Bravchuk.

Jeg beder til at krigen stopper

Der er ingen, der ved, hvornår krigen slutter. Men Yaryna Bravchuk håber på snart at kunne vende hjem til Ukraine igen. Det samme gør hendes børn.

- Jeg håber selvfølgelig, vi snart kan tage hjem igen, men det er ikke til at sige. Det er næsten det værste. Den usikkerhed vi må leve med, fortæller hun.

quote Hvornår kan vi tage hjem mor?

Yarinas to sønner på 12 og 13 år.

Indtil det bliver muligt at rejse hjem, vil hun prøve at finde et arbejde her i Danmark.

- Jeg vil finde et arbejde. Jeg kan tale både dansk, polsk og russisk, så måske kan jeg hjælpe med at tage imod flygtninge, siger Yaryna Bravchuk.

Selvom familiens fremtid lige nu er sværd at spå om, så ved hun godt, hvad hun ønsker.

- Jeg beder til at krigen stopper. Det er mit største ønske lige nu. Og så ønsker jeg at min familie og mine venner går fri af krigens rædsler, siger Yaryna Bravchuk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik