Her er kommunalvalgets nervepirrende brændpunkter

Her er syv af de mest spændende valg i hovedstadsområdet.

21. november er det valgdag, og vælgerne skal sammensætte 98 nye byråd, hvoraf de 34 er i hovedstadsområdet. 

Ritzau har udpeget syv kommuner i hovedstadsområdet, hvor kommunalvalget 21. november vil blive fulgt med ekstra opmærksomhed.

1. FREDERIKSBERG: Fundamentet i den konservative højborg synes ikke længere helt så stærkt. De Radikale har vendt borgmesterpartiet ryggen og er nu på rød bloks side. Konservative har haft magten siden 1909, men er dalet fra 45 til 35 procent af stemmerne over de seneste valg. En ny tilbagegang kan blive dyr for borgmester Jørgen Glenthøj (K).

2. HILLERØD: Efter 16 års socialdemokratisk styre blev Dorte Meldgaard (K) i 2014 borgmester med blot 485 personlige stemmer og tre mandater, som tilmed er reduceret til to. Så en overraskelse vil bestå i, at den 41-årige borgmester bevarer posten. Mest taler nok for, at Kirsten Jensen (S) får et comeback, eller at Klaus Markussen (V) bliver næste borgmester.

3. HVIDOVRE: Socialdemokratiet med borgmester Helle Adelborg og Dansk Folkeparti med viceborgmester og folketingsmedlem Mikkel Dencker kører parløb og er i valgforbund. Dencker nævnes som en mulig borgmester, men har sagt, at han igen vil støtte Adelborg, hvis DF ikke selv bliver størst. Og i dag er Socialdemokratiet dobbelt så stort som DF.

4. KØBENHAVN: Socialdemokratiet har haft overborgmesterposten, siden den blev skabt i 1938. Senest stemte 157.743 københavnere på S, SF eller Enhedslisten, mens DF, LA, K og V fik 76.315 stemmer, så en trussel mod overborgmester Frank Jensen ventes snarere at komme fra venstrefløjspartierne og Alternativet. Men såvel SF som Enhedslisten og Venstre møder med nye og for den brede offentlighed ukendte spidskandidater. De Radikale, som har fået meget opmærksomhed under valgkampen, peger på Frank Jensen som overborgmester.

5. KØGE: Frem til 2013 var det en socialdemokratisk bastion, men en aftale med Venstre og to DF-afhoppere sikrede De Konservatives Flemming Christensen borgmesterposten. Han er med sine 73 år landets ældste borgmester og vil gerne fortsætte. Venstre med 1. viceborgmester Mette Jorsø er størst i byrådet, men tidligere borgmester Marie Stærke (S) lurer også på at komme tilbage til borgmesterkontoret.

6. LEJRE: SF's allerstærkeste kort og eneste borgmesterpost i 2013. Den populære Mette Touborg (SF) trak hele ni mandater, men hun forlod posten i 2016 til fordel for et direktørjob i Københavns Kommune, og ny borgmester blev socialdemokraten Carsten Rasmussen. Nu skal Mikael Ralf Larsen (SF) forsøge at gøre Mette Touborg kunststykket efter, men alt virker åbent.

7. STEVNS: Har landets anden lokalliste-borgmester i Mogens Haugaard Nielsen, der begyndte valgperioden i Venstre, men forlod partiet og nu opstiller for borgerligt-liberale Nyt Stevns. Valgperioden beskrives som den mest urolige i mands minde. Der har været strid om fredning af Stevns Klint, og budgettet blev vedtaget uden støtte fra borgmesteren.

Er du stadig i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds. Så kan du tage TV 2 Lorrys kandidattest nedenfor:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik