Landets første koncept øko-by færdig

Mandag flytter 46 familier ind i Danmarks første Eco Village-bofællesskab i Lejre.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klimaet er under forandring, og det skal vi alle forholde os til. Det handler også om, hvor vi bor.

For bygninger står for cirka 40% af vores energiforbrug. Derfor skal der også tænkes i energivenlige boliger i fremtiden, og det må man sige, de har gjort i Lejre.

På en mark uden for Lejre i Skråningen er et helt nyt og moderne bofællesskab nu endelig vokset op. I lang tid har 46 familier ventet i spænding på, at området skulle blive klar til indflytning. Og nu skal de ikke vente særlig meget længere.

Mandag d. 24. rykker familierne nemlig ind i 46 spritnye svanemærkede huse med papiruld i væggene og regnvand til toiletskyl, hvor fokus er på fællesarealer frem for de enkelte hjem.

quote Vi tror, det giver rigtig meget mening at strukturere et fællesskab og skabe rammer, der ligger op til, at man er fælles om alting

Marie Lundgaard Viuff, partner i EcoVillage.

Husene er derfor kun mellem 38-134 kvadratmeter, mens bofællesskabets fælleshus er på hele 600 kvadratmeter med plads til både pool, øverum, teenageafdeling og gæsteværelser.

Se første afsnit af serien KlimaKasser fra februar, hvor TV 2 Lorry besøgte bofællesskabet i Lejre:

 

Socialt er bæredygtigt

Bofællesskabet kaldes EcoVillage, og de sætter fokus at få to strømninger i samfundet til at mødes i deres alternative bofællesskab ved hjælp af solceller, bærende konstruktioner af træ og regnvandsgenanvendelse.

Den ene er en tendens blandt danskerne om, at ville bo mere socialt, nært og forpligtende, mens den anden er, at danskerne ønsker at bo, leve og forbruge på en mere bæredygtig måde, og dem samler de helt konkret i bofællesskabet med økologisk fællesspisning og eldelebilsordning.  

- Bæredygtighed kan også være en menneskelig og social ting. Vi tror, det giver rigtig meget mening, at strukturere et fællesskab og skabe rammer, der ligger op til at man er fælles om alting. Det er en måde at skabe bæredygtighed på. Bare på en social måde, sagde Marie Lundgaard Viuff, der er partner i EcoVillage, i februar til TV 2 Lorry i serien Klimakasser.

Har du lyst til at se det nye og bæredygtige bofællesskab, er alle velkomne til at se det søndag d. 23. juni klokken 17:00 ved Krydset Rorupvej/Højby Kærvej i Lejre, inden familierne flytter ind. Rikke Søndler, der er partner i EcoVillage viser rundt og svarer på spørgsmål.Vis mere
MPPC_103_V1_2

Politiet vil ændre på farlig opførsel på cykelstierne

Skoletoilet Rådmandsgade Skole

Lang og klam udsigt til bedre toiletforhold på skoler:
På Nørrebro må fem børnehaveklasser deles om to toiletter

Vis mere