Gribskov ændrer kurs: Etablerer kommunal hjemmepleje
Gribskov Kommune får en både privat og kommunalt drevet hjemmepleje. Dermed har kommunen igen ændret planen for den hjemmepleje, der skal være klar til 1. december.
Gribskov Kommune havde en plan.
For efter opsigelsen af aftalen med det omdiskuterede hjemmesygeplejefirma Attendo, var den oprindelige plan i april, at sygehjemmeplejen fortsat skulle klares af Gribskov Kommune, mens hjemmeplejen kun skulle varetages af private leverandører.
Men efter at blot tre private leverandører lagde billet ind på at levere hjemmepleje på de vilkår, som Gribskov Kommune havde udstukket, fik kommunen en ny plan.
- Vi har besluttet nu, at vi fortsætter med at have private leverandører til at løse en del af vores hjemmepleje, og det nye er, at vi, som for år tilbage, også vil få en kommunal enhed til at løse den samlede pakke (hjemmepleje red.), siger Anders Gerner Frost, (Nytgribskov), borgmester i Gribskov Kommune.
De tre private leverandører bed først på kommunens krog, efter kommunen hævede tilbuddet med fem millioner kroner.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Sikrer god service
Men fordi der netop ikke er flere end tre private leverandører, der har budt ind på udbuddet, er kommunen nu nødt til at lande på en blanding af privat og kommunal hjemmepleje.
- Når vi er forsigtige med at få kommunal hjemmepleje, er det selvfølgelig i frygt for, at det presser budgetterne for meget. Men det samlede billede er, at det er nødvendigt for at sikre en ordentlig leverance fremadrettet for vores borgere, så derfor er vi landet på en kommunal enhed sammen med private leverandører, forklarer Anders Gerner Frost.
Prisen endnu ukendt
De private leverandører kan dog stadig nå at byde ind på hjemmeplejen frem til den 2. august.
Derfor vides det endnu ikke, hvor stor en del af hjemmeplejen, kommunen selv skal stå for, og hvad det vil koste.
- Prisen kommer an på, hvor mange private leverandører, der byder ind. Lige nu er der tre leverandører med, og det er vi glade for.
- Det er nogle samarbejdspartnere, vi kender godt. Men der kan jo nå at komme flere til, inden vi skriver den første december, så det kommer an på, hvor stor er en del, vi selv skal levere fremadrettet på hjemmeplejeområdet, forklarer Anders Gerner Frost.
Desuden ved man heller ikke, hvordan fordelingen af borgere bliver mellem de forskellige leverandører.
Hjemmepleje og hjemmesygepleje
Gribskov Kommune er - og har været en stor tilhænger af at bruge private firmaer til offentligt betalte ydelser. Det gælder i høj grad hjemmesygepleje og hjemmepleje.
Men en masse klager på hjemmesygeplejeområdet fik kommunen til at opsige aftalen med det store hjemmesygeplejefirma, Attendo. Og siden valgte de også at opsige firmaet på hjemmeplejefronten. Den opsigelse træder i kraft 1. december. Derfor skal Gribskov kommune finde nye samarbejdspartnere.
Kommunen definerer de to områder således:
Hjemmepleje:
Hjemmepleje er den traditionelle ’hjemmehjælp’ fx rengøring, toiletbesøg og bad.
Hjemmesygepleje:
Hjemmesygepleje er en sundhedsfaglig pleje af ældre borgere, som fx skal have skiftet forbindinger, renset sår, eller andre sygeplejeopgaver, som ikke behøves at ske på hospitalet.