Dyrehospital advarer: Disse godbidder kan være skadelige for hunde

Har du i en længere periode givet din hund godbidder af tørret kød? Så skal du læse med her.

De søde, tiggende hundeøjne kan ingen jo stå for, men hjertet må ikke løbe af med en. Og slet ikke, hvis det er jerky til hunde, som ligger i godbidskrukken.

quote Vi oplever, at flere og flere hunde bliver syge

Charlotte Reinhard Bjørnvad, professor i intern medicin hos familiedyr

Både Københavns Universitets Dyrehospital og Fødevarestyrelsen advarer nemlig mod at give en hund større mængder jerky, som er betegnelsen for tørret kød.

- Vi oplever, at flere og flere hunde bliver syge, fordi de får jerky-godbidder, oplyser Charlotte Reinhard Bjørnvad, professor i intern medicin hos familiedyr ved Københavns Universitet i en video fra SUND Forskning.

Nyrerne tager skade

Det er primært hundens nyrer, som tager skade af jerky-snackene, der kan købes i danske supermarkeder og dyrebutikker.

Sygdommen, som hundene udvikler hedder Fanconi-syndrom, og hvis diagnosen stilles tidligt kan hunden komme sig fuldstændig, hvis den kommer i behandling, og man stopper med at give godbidderne.

Selvom det primært er små hunde, der har fået ret store mængder jerky, som udvikler nyresygdommen, så er det generelt noget, man som hundeejer skal tænke over, mener Charlotte Reinhard Bjørnvad

- Det allervigtigste at være opmærksom på, det er, at det her er slik til hunde. Det er ikke en afbalanceret kost. Så hvis man bruger det som slik til hunde og bruger det i minimale mængder, så skaber det ikke problemer, siger hun.

quote Vi har ingen anelse om, hvorfor hundene bliver syge af tørret kød

Charlotte Reinhard Bjørnvad, professor i intern medicin hos familiedyr

Hvis din hund har øget tørst og forandret urinering, nedsat appetit, opkast, vægttab eller er nedstemt, kan det være tegn på Fanconi-syndrom. Hvis du oplever disse symptomer hos hunden, bør du stoppe med at give godbidderne og tage hunden til dyrlæge.    

Ingen ved, hvorfor jerky er skadeligt

Der findes mange forskellige typer jerky til hunde, men fælles for de fleste af dem er, at de er produceret i Kina.  

Tidligere har dyrlæger i USA og Europa rapporteret om forekomsten af nyresygdom på grund af tørret kød fra Kina. Særligt tørret kyllingekød har været fremhævet som skadeligt, men også produkter baseret på and, okse og sød kartoffel har været omtalt som skadeligt.

Trods flere års undersøgelser er det stadig uklart, hvorfor jerky kan forårsage nyresygdom.

- Vi har ingen anelse om, hvorfor hundene bliver syge af tørret kød. Derfor kan vi heller ikke teste produkter for om de indeholder det skadelige, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik