Dyreværnet i opråb: Fængsledes dyr koster kassen

Fængselsindsatte og langtidsindlagte vil ikke overdrage deres dyr. Det er både dyrt og unfair for dyrene, mener Dyreværnets direktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
(Dette er et arkivbillede og er ikke en af de omtalte hunde) De sidste tre måneder har 13 hundes liv været på standby på internatet i Rødovre, fordi deres ejere er i fængsel, indlagt eller tvangsindlagt.
Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

Internatet i Rødovre har plads til 35 hunde, men gennemsnitlig er syv til ti bure optaget i mange måneder af de samme hunde. Det er nemlig hunde af fængselsindsatte, tvangsindlagte og langtidsindlagte.

Der er ingen regler for, hvor lang tid man kan eje et dyr uden at tage ansvar for det

— Rikke Christensen-Lee, direktør i Dyreværnet

Når en person skal fængsles eller indlægges, så kommer personens dyr i Dyreværnets varetægt. Men Dyreværnet må ikke finde et nyt hjem til dyret, hvis ejeren ikke ønsker det.

- Der er ingen regler for, hvor lang tid man kan eje et dyr uden at tage ansvar for det. Så når ejerne ikke vil overdrage dyrene til os, så havner de i ingenmandsland. De opholder sig på internatet i helt op til et år. Vi passer selvfølgelig dyret så godt, vi kan, men de fleste dyr trives ikke her i længere tid. Men vi kan ikke gøre noget, siger direktør for Dyreværnet, Rikke Christensen-Lee.

Det er oftest hunde, der havner i det her limbo, men også katte og mindre dyr. Blandt alle dyrene er katte og ældre hunde dem, der håndterer situationen dårligst, og de kan både blive stressede og fysisk syge af et længere ophold på internatet.

Ingen vil opgive deres dyr

Dyreværnet bruger ifølge direktøren mange ressourcer på at få kontakt til dyrenes ejere, som ofte er meget svære at få i tale. Meget af kommunikationen ender ofte med at gå gennem ejerens sagsbehandler.

I de otte år Rikke Christensen-Lee har været hos Dyreværnet, har hun aldrig oplevet en fængselsindsat eller tvangsindlagt, der har overdraget deres dyr til Dyreværnet. En sjælden gang imellem træffer en sagsbehandler valget på ejers vegne, men med det, følger altid en fare for, at ejeren kan kræve dyret tilbage fra den nye familie.

Dyret har ikke gjort noget, men alligevel er det den, som kommer i klemme

— Rikke Christensen-Lee, direktør i Dyreværnet

Rikke Christensen-Lee understreger, at hun sagtens kan forstå ejernes kærlighed til deres dyr, og at det er svært at skille sig af med dem. Mange af ejerne er ifølge direktøren psykisk syge og for nogle, er dyret deres eneste levende bekendtskab. Ejerne glemmer bare, hvad der er bedst for dyret.

- Jeg har kæmpe forståelse for, at det følelsesmæssige bånd, men mange af disse mennesker indlægges eller fængsles i årevis eller ryger ind og ud af hospitalet. Ejerne gør desværre deres dyr en bjørnetjeneste. Dyrene kommer til at gå i helt op til et år uden en tæt relation til et menneske, og det er unfair for dyret. Den har ikke gjort noget, men alligevel er det den, som kommer i klemme, siger direktøren i Dyreværnet.

For at få ejerne til at revurdere situationen, sender Dyreværnet nogle gange regningen for dyrets ophold på internatet. I nogle tilfælde får det ejerne til at overdrage dyret til Dyreværnet.

En hunds historie

Med indlagte dyreejere er problemet ofte, at de er urealistiske omkring deres egen bedring, mener Dyreværnets direktør.

Et eksempel er en chihuahua, der har boet på internatet i Rødovre siden december 2017. Hundens ejer var psykisk syg og terminalt syg, og derfor flyttede hunden ind på internatet. Den havde været i venteposition i ni måneder, da ejeren afgik ved døden, og Dyreværnet kunne overtage hunden for at finde den et nyt hjem.

Lige nu har Dyreværnet fem hunde, der lever i limbo.
Foto: Dyreværnet

De over 400 dage på internatet har dog sat sine spor, og hunden kræver derfor den helt rigtige nye ejer, som har forstand på hunde med meget i bagagen.

Det koster mange ressourcer

Når en person fængsles eller indlægges har vedkommende mulighed for at lave en fuldmagt, så et familiemedlem eller en bekendt kan overtage dyret. Men ofte går det ikke sådan, og så havner dyrene i buret på dyreinternatet på ubestemt tid.

Man skal have dyret ud af ”fængslet” og få det videre

— Rikke Christensen-Lee, direktør i Dyreværnet

Ifølge Karina Due, der er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti koster det politiet og Dyreværnet op mod 100.000 kroner at passe en hund i et år. Det er altså mange ressourcer, der går til at huse de dyr, som ejerne ikke kan tage ansvar for.

Et andet ressourceproblem er pladsen. For dyrene fylder Dyreværnets bure op i lange perioder, og det gør det sværere at hjælpe andre dyr.

- Normalt er et dyr her i omkring 25 dage, inden det kommer ud til en ny familie. De her dyr er der 12 gange så længe, så kapaciteten er et problem. Vi må finde på lappeløsninger. Eksempelvis tager medarbejderne nogle af dyrene med hjem, fortæller Rikke Christensen-Lee og fortsætter:

- Vi prioriterer altid dyreværnssager, men vi må nogle gange afvise folk, der kommer for at overdrage deres dyr. Det er en meget svær beslutning for folk at træffe, og når de så endelig tager springet, så kan vi ikke hjælpe alligevel. Det er rigtig trist, siger hun.

Hvis man efter tre måneder ikke kan overtage det økonomiske og praktiske ansvar, bør dyret overgå til Dyreværnet

— Karina Due, dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti

Dyreværnet forsøger både på grund af pladsmangel, men også for dyrenes trivsel at sende dem ud i plejefamilier. Desværre er det også et tilbud, der ofte ikke falder i god jord hos ejerne.

Et loft på tre måneder

Dyreværnets direktør ønsker, at der bliver indført et loft for, hvor lang tid en person må eje et dyr uden at tage ansvar for det. Hun vil have indført et pasningsloft, der skal gælde for alle kæledyrsejere.

- Hvis man ikke kan passe sit egnet dyr i en længere periode, så burde nogle kunne gå ind og bestemme, at der skal findes en mere permanent løsning for dyret. Dyret er jo ikke sammen med ejeren og har ikke været det i lang tid. Man skal have dyret ud af ”fængslet” og få det videre. Et pasningsloft ville gøre verden meget lysere for de her dyr, der kommer i klemme, siger direktøren.

Dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti, Karina Due, er enig. Hun mener også, at et pasningsloft er den rigtige vej hjem, og hun har også allerede sat tal på loftet.

- Hvis man efter tre måneder ikke kan overtage det økonomiske og praktiske ansvar, bør dyret overgå til Dyreværnet. Man pålægger politiet og Dyreværnet en kæmpe økonomisk byrde, som reglerne er nu, og det er ikke dyreejerne selv, der betaler den byrde, siger Karina Due og uddyber:

- Der vil være nogle ejere, som bliver meget kede af det, men det er hensynet til dyret, der må komme i første række. Hvis man ikke vil passe dyret, så har man ikke ret til at have det. Og så kan jeg godt leve med, at nogle bliver sure, siger dyrevelfærdsordføreren for Dansk Folkeparti.

Karina Due er allerede er i gang med et beslutningsforslag om pasningsloftet, der vil blive indsendt, inden deadline den 1. marts.

Et pasningsloft er en klodset løsning

— Christian Poll, dyrevelfærdsordfører i Alternativet

Dyrevelfærdsordfører i Alternativet, Christian Poll, mener ikke, at et pasningsloftet er den rette løsning. Han er mere interesseret i at undersøge, hvordan ansvaret mellem politiet og Dyreværnet er fordelt i den slags sager.

- Jeg tror, at et pasningsloft er en klodset løsning. For nogle vil tre måneder være for lang tid, for andre vil det være for kort tid, så reglen vil blive for firkantet. Jeg vil i stedet tale med Justitsministeren om, hvordan ansvaret mellem politi og Dyreværnet fordeler sig, og om noget af ansvaret måske falder ned mellem stolene, siger Christian Poll.

Karina Due tror på, at reglen kan fungere i praksis og mener samtidig, at pasningsloftet kan have en forebyggende effekt.

- Hvis forslaget kommer igennem, så vil dyreejere i fremtiden nok være mere villig til at finde en bedre løsning for deres kæledyr, siger Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører.

Selvom Christian Poll ikke mener, at pasningsloftet er en god løsning, så synes han, at det er godt, at Karina Due fremsætter et beslutningsforslag, så problematikken kan blive debatteret i Folketingssalen.

Link kopieret!

Seneste nyt

Politi fandt bombelignende genstand

Foto: Sebastian Andersen Holm/TV 2 Kosmopol

Der blev torsdag eftermiddag tilkaldt bomberyddere til Gladsaxe Ringvej, da der blev fundet en bombelignende genstand i en udgravning.

Det skriver Københavns Vestegns Politi på X.

Genstanden viste sig ikke at være farlig, og alle afspærringer er derfor blevet ophævet.

Link kopieret!

Sneboldkamp udløser bøder til fodboldklubber

Det koster både AGF og CN Nordsjælland en bøde på 5000 kroner, at deres tilhængere under en kamp 22. november kastede med snebolde.

Det oplyser Fodboldens Disciplinærinstans i en kendelse torsdag. I alt blev der kastet fire snebolde – to fra hver lejr.

Link kopieret!

40-årig stukket i maven af indbrudstyv

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

Onsdag aften kort før midnat blev en 40-årig mand fra Fredensborg overfaldet af en indbrudstyv.

Kort forinden havde den 40-årige overrasket to indbrudstyve, som stak af fra Kobbervej i Espærgærde.

Men, den ene vendte tilbage, og da den 40-årige opdagede tyven, forsøgte han at tilbageholde ham. Det fik tyven til at trække en kniv og stikke den 40-årige mand i maven. Ud fra oplysninger i sagen, kom han ikke alvorligt til skade.

Tyven flygtede herefter fra stedet i retning mod et grønt område. Nordsjællands Politi har ikke flere oplysninger i sagen.

Link kopieret!

FCK-profil håber at være tilbage efter jul

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En knæskade har holdt FC Københavns Rasmus Falk ude af spillet et godt stykke tid nu.

Men, torsdag siger han til blandt andet Bold.dk, at han satser på at vende tilbage, når FC København begynder opstarten til forårssæsonen. 

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at være klar så hurtigt som muligt. Jeg savner det helt vildt, fortæller Rasmus Falk.

FCK har fire kampe tilbage i år. To gange skal FCK møde Kolding i Oddset Pokalen, mens holdet tørner sammen med Hearts og SK Rapid i Conference League. 

Link kopieret!

Forbund vil gøre cykler gratis i letbane

Med mindre end et år til åbningen af Hovedstadens Letbane opfordrer Cyklistforbundet til, at cykler kan tages gratis med i letbanen. Det vil ikke alene gavne cyklister, men også fremme brugen af kollektiv transport i Hovedstadsområdet, skriver Cyklistforbundet i en pressemeddelelse.

- Med gratis cykelmedtagning kan letbanen blive en nøgleaktør i at skabe en grøn og sammenhængende transportinfrastruktur i Hovedstadsområdet, siger direktør i Cyklistforbund Kenneth Øhrberg Krag.

Link kopieret!

Arla tilbagekalder dessert efter fund af mug

Arla Foods tilbagekalder nu et parti ”Protino syrnet mælkedessert” med smagene rabarber/vanilje og æble/kanel. Der er nemlig fundet mug i pakkerne, lyder det i en pressemeddelelse.

Der er tale om desserter produceret på Hobro Mejeri 8. november 2024 og har ”bedst før”-dato 23. december 2024. Desserterne skal enten kasseres eller leveres tilbage, hvor de er købt.

Link kopieret!

Ekstremt sjældne og dyre dråber kommer under hammeren

Vin på auktion
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Det er nok de færreste, der har 300.000-400.000 kroner på budgettet til vin, selvom man elsker et glas i ny og næ.

Men store vinelskere og samlere kan i dag få mulighed for at sikre sig ikke bare én men hele otte flasker af den ekstremt sjældne bordeauxvin, Château Cheval Blanc 1947, som kommer på Bruun Rasmussens Onlineauktion.

- Château Cheval Blanc 1947 er eksemplet på en vin, der har opnået nærmest kultstatus blandt samlere. Den indkapsler en helt særlig periode i Bordeaux’ vinhistorie og er håndværksmæssigt umulig at reproducere. Fordi årgangen blev fremstillet for over 70 år siden, er der meget få flasker tilbage, hvilket gør den ekstremt sjælden, fortæller specialist og afdelingsleder for vin hos Bruun Rasmussen, Thomas Rosendahl Andersen i en pressemedelelse.

Link kopieret!

Kig op på himlen på mandag

Du kan nok ikke undgå at høre, når svenske og danske kampfly går sammen om at passere Danmark i en juletræsflyvning på mandag.

Det er Bleking Flyflåde, der sammen med danske F-16 fly deltager i formationen, som altså mandag den 9. december kan ses på himlen, når de passerer det sydøstlige Sjælland og København med kurs over Nordsjælland.

Starten går klokken 13.30, og det gælder om at holde sig til i god tid, for det går stærkt, når flyene kommer forbi i juletræsformation. "W" på kortet markerer steder, hvor formationen vil være synlig.

Foto:
Link kopieret!

Robert Hansen er blevet varetægtsfængslet

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skuespiller Robert Hansen varetægtsfængsles indtil 13. december for en sigtelse om grov vold mod en kvinde, har Retten på Frederiksberg afgjort torsdag formiddag.

Robert Hansen er sigtet for tre tilfælde af vold eller grov vold:

Første forhold skal være sket 26. november, hvor han er sigtet for et "legemesangreb af særlig rå eller farlig karakter".

Sigtelsen lyder på, at han skal have slået en kvinde i hovedet og på ballen, snittet hende med en kniv i ballen samt banket hendes hoved ned i gulvet – med skader til følge.

Andet forhold skal være sket 2. december på et ukendt tidspunkt, hvor Robert Hansen er sigtet for at have taget fat i samme kvindes hår, kastet hende ned på jorden og sparket hende på hoften med skader til følge.

Det tredje forhold, som Robert Hansen er sigtet for, skal være sket i går onsdag 4. december.

Her er Robert Hansen sigtet for at have taget fat om samme kvindes hoved og have rusket det i cirka et minut samt have spyttet hende i hovedet.

Det vides ikke, om Robert Hansen ønsker at kære kendelsen.

Grundlovsforhøret foregik for lukkede døre. Varetægtsfængslingen er derfor sket in absentia, da Robert Hansen er indlagt på hospitalet. Det betyder, at når Robert Hansen udskrives, så skal han igen fremstilles i grundlovsforhør.

Link kopieret!

Kommune forsøger for tredje gang: Hvem vil sejle vores færge?

Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol

Måske er tredje gang lykkens gang for færgen Columbus, der sejler mellem Kulhuse i Hornsherred og Sølager i Halsnæs.

Columbus har kommunal finansiering til at fortsætte de kommende år, men kan ikke tiltrække en ny skipper.

Selvom fristen for at søge jobbet udløb den 28. oktober, har plan- og teknikudvalget i Frederikssund Kommune onsdag aften valgt at forny udbuddet vedrørende skipper og besætning for tredje gang.

Det skriver medlem af kommunalbestyrelsen, Jørgen Bech (V), på Facebook. Der er afsat penge til dette udbud, skriver han.

TV 2 Kosmopol kunne i mandags fortælle, at en tidligere TV-vært gik med tanker om at blive ny skipper på færgen.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google