Ida Auken til Jan E.: "Du løber fra al jeres politik. Det er helt vildt at høre på"

Bølgerne gik højt, da blandt andre Ida Auken (S) og Jan E. Jørgensen (V) tørnede sammen i en debat, der handlede om udflytning af uddannelser fra hovedstaden og meget andet.

København, landets hovedstad, har alle dage været en uddannelsesby. Men den siddende regering har med et flertal i ryggen valgt at flytte uddannelser fra København og ud i provinsen.

Det er blandt andet en problemstilling, der optager Iben Lindemann fra Allerød.

Og derfor havde hun stillet følgende spørgsmål til debatpanelet, som bestod af Ida Auken (S), Jan E. Jørgensen (V), Leila Stockmarr (EL), Jakob Engel-Schmidt (M), Claus Gisselmann Olsen (DD) og Helle Bonnesen (K).

"Det giver ingen mening at flytte uddannelser fra København til provinsen. Risikerer man ikke, at mange vil fravælge uddannelse eller kommer til at pendle?"

Dermed var bolden givet op, og den blev prompte taget af Moderaternes Jakob Engel-Schmidt:

- Det giver mening at lægge uddannelserne, der hvor man har det stærkest faglige miljø og det stærkeste forskningsmiljø. Og så er der nogle steder i Danmark, hvor der er særlig gode muligheder for at lægge en uddannelse. For eksempel åbnede man for nogle år siden en ingeniøruddannelse i Kalundborg, fordi Novo Nordisk og andre virksomheder sagde, at de havde brug for en helt særlig type af ingeniører, og de lover at ansætte dem. Så giver det rigtig god mening, lyder det fra Jakob Engel-Schmidt, der fortsætter:

quote Vi er i gang med at underminere både den forskning og undervisning, vi i dag har i verdensklasse.

Jakob Engel-Schmidt

- Men det her med at tage nogle af de bedste universiteter i Europa, som vi har her i hovedstadsområdet, både DTU, KU og CBS, og tvinge dem til at lukke uddannelser, fordi man gerne regionalt vil hjælpe særlige område, og man så efterfølgende får svært ved at tiltrække både underviser og studerende, det synes jeg er et problem.

- Vi er i gang med at underminere både den forskning og undervisning i verdensklasse, vi har i dag.

Heller ikke Enhedslistens Leila Stockmarr var begejstret for den måde udflytningerne foregår på:

- Vi er meget imod den måde, det sker på. Det har lidt halvpopulistiske undertoner. Man gør det lidt på den korte bane for at få nogle stemmer i de områder, man rykker uddannelserne til, i stedet for at tænke langsigtet og strategisk og opbygge nogle uddannelser fra bunden, der hvor der er behov for det, sagde Leila Stockmarr (EL).

Her bryder Ida Auken ind, der som socialdemokrat har været med til netop at udflytte uddannelserne.

- Det man skal huske i denne diskussion er, at årgangene falder med 12,5 procent. Og hvis man ikke gør noget, kommer der til at lukke uddannelser ude i landet, hvis ikke vi gjorde det her. Og så kommer vi til at mangle endnu flere sygeplejersker, lærer, pædagoger og sosu-assistenter.

quote Jeg har selv gået på universitet, men jeg synes, at vi skal have en solidaritet med de andre fag og med resten af landet.

Ida Auken (S)

- Og derfor skulle vi gøre noget. Vi har ikke lukket en eneste uddannelse. Jeg kunne se, at spørgsmålet kommer fra Allerød. De får nu en læreruddannelse i Hillerød, fordi hele Nordsjælland mangler lærer. Og der er folk, der ikke ønsker at tage hele vejen fra Hillerød til København for at uddanne sig. Så jeg synes, at man skal huske vilkårene og virkeligheden med de 12,5 procent færre studerende. Skal de alle sammen ind på universitet? Jeg har selv gået på universitetet, men jeg synes, at vi skal have solidaritet med de andre fag og med resten af landet, slår Ida Auken (S) fast.

Venstres Jan E. Jørgensen argumenterer for, at udflytningerne, som de fungerer i dag, ikke hænger sammen i hans hoved:

- Her forleden dag var jeg inde i Studiestræde i København, hvor jeg selv har læst jura. Jura er i dag flyttet til Islands Brygge. Og hvem har overtaget anneks A og B, hvor Jura lå? Det har Syddansk Universitet. Og når man kører ud mod lufthavnen, møder man Aalborg Universitet. Og oppe i mit hoved har jeg lidt svært ved at få det til at hænge sammen, at man flytter uddannelsespladser til Syddansk og til Aalborg, som så opretter de pladser i København, forklarer Jan E. Jørgensen, der bliver afbrudt af en lettere harm Ida Auken:

quote oppe i mit hoved har jeg lidt svært ved at få det til at hænge sammen.

Jan E. Jørgensen (V)

- Men Jan, I er jo med i aftalen. Du løber fra al jeres politik. Det er helt vildt at høre på, afbrød Ida Auken.

- Det ved jeg godt, replicerede Jan E. Jørgensen. 

- Prøv at stå lidt på mål for dit parti, lød det sydende fra Ida Auken.

- Det, jeg siger med det er, at du kan tvinge hesten til truget, men du kan ikke tvinge den til at drikke. Og hvis vi ser, at universiteterne selv opretter nogle af de pladser, de har fået fra hovedstaden, er det en diskussion, vi er nødt til at tage. Det er en af de ting, vi diskuterer i Venstres folketingsgruppe, og ikke nødvendigvis er enige om. Og for at sig det pænt, var vi nogle, der ikke var så begejstrede for den aftale, sagde Jan E. og fortsætter:

- Og hvis ikke man kan få de studerende og lærerkræfterne til at følge med, og hvis tingene ikke fungerer i virkeligheden, så bliver man altså nødt til at revidere den aftale.

Hos Danmarksdemokraterne er holdningen måske ikke så overraskende, at der skal være uddannelser i hele landet:

- Jeg vil gerne have, at der er mulighed for at få en uddannelse i hele landet. Og hvis der mulighed for at få en uddannelse i hele landet, så styrker vi også områderne, hvor uddannelsesstederne ligger i, sagde Klaus Gisselmand (DD).

De konservative har også været med i beslutningen om at flytte uddannelsespladserne, en beslutning, der skal ses efter i sømmene, slog Helle Bonnesen fast:

quote Hvis der mulighed for at få en uddannelse i hele landet, så styrker vi også områderne hvor uddannelsesstederne de ligger i.

Klaus Gisselmand (DD)

- Udgangspunkter er, at vi har et erhvervsliv, som efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Og det her var et forsøg på at afhjælpe den efterspørgsel og få det ud i hele landet. Og så har det vist sig, at nogle steder skal det justeres. Enhedslisten har så forladt samarbejdet, hvor de konservative har valgt at blive. Men det er fordi, vi mener, vi kan være med til at påvirke det i den retning, hvor vi synes det giver mere mening.

En nødvendighed som Ida Auken bakkede op om:

- Vi kommer til at evaluere det her. Og vi kommer også til at se på, hvad der skal forandres. For netop at understøtte det lokale erhvervsliv. Og jeg synes, at hovedstaden har en kæmpe interesse i at Danmark ikke knækker over.

Se hele debatten i videoen her, hvor man også diskuterede, hvor københavnerne er i denne valgkamp, og hvilken rolle hovedstaden skal spille i forhold til resten af landet?

Københavnerne er i denne valgkamp blevet beskyldt for at være eliten i de fine saloner - men er det rigtigt, og hvilken rolle skal hovedstaden spille i forhold til resten af landet? Det debatterer Ida Auken (S), Leila Stockmarr (EL), Jakob Engel-Schmidt (M), Claus Gisselmann Olsen (DD), Helle Bonnesen (K) og Jan E. Jørgensen (V). Vært: Marco Houlind




'







Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik