26-årige Marko stemte for første gang: "Før var det ligegyldigt for mig"

Selvom man ikke er hjemme - eller måske slet ikke har et hjem - skal man alligevel kunne stemme til folketingsvalget. Torsdag satte et pop up-arrangement fokus på det.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På tirsdag valfarter mange danskere til stemmeurnerne, når de skal sætte deres kryds i forbindelse med Folketingsvalget. 

Men for en række grupper i samfundet er det ikke lige så nemt. Det gælder blandt andet for de hjemløse og udsatte borgere.

En statistik som 26-årige Marko Prokopovic indtil for ganske nylig var en del af. Han er nemlig tidligere hjemløs, men fik for ti måneder siden job i lufthavnen og en lejlighed.

- Det at stemme var ikke noget, der var i mine tanker. Faktisk var det ligegyldigt for mig, hvem jeg stemte på, fordi jeg følte, at jeg ville sidde i den samme situation, uanset om jeg stemte eller ej, siger han til TV 2 Lorry.

Nu er historien dog en lidt anden. De seneste måneder er der nemlig meget, der har ændret sig. 

- Jeg er kommet ud af meget af min gæld. Jeg har fået et sted at bo og en lejlighed på Amager. Så det kan kun gå fremad og viser, at man selv fra den nederste bund, kan komme op ad.

Og nu har 26-årige Marko for allerførste gang i sit liv prøvet at afgive sin stemme ved et valg.

- Det var en lidt anderledes følelse, da jeg lagde kuverten ned i boksen. Jeg følte, at det måske er min stemme, der tæller.

100 hjemløse samlet til stævne

Hans brevstemme faldt torsdag, hvor Københavns Kommune i samarbejde med Ombold havde arrangeret et fodboldstævne i Valby. Her var op mod 100 hjemløse samlet for at spille fodbold samtidig med at de havde mulighed for at brevstemme.

Det skete netop for at nå ud til en vælgergruppe, der typisk ikke er så flittige til at stemme.

- For Københavns Kommune og for valgbestyrelsen er det vigtigt, at vi får så mange som muligt til at stemme. Det betyder også nogle gange, at det der med om bjerget kommer til Mohammed eller den anden vej rundt, så må vi jo komme til bjerget, siger Mia Nyegaard (R), der er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

Hvor mange hjemløse, der rent faktisk stemmer, når der er valg, er svært at sige. 

Man fører nemlig ikke nogen form for statistik over valgdeltagelsen blandt hjemløse. Men en lav valgdeltagelse blandt hjemløse er dog et billede, de genkender i landsorganisationen for hjemløse, Sand.

- Hjemløse oplever ikke rigtig, at der er nogen, der siger, at de vil hjemløshed til livs. Der er ikke særligt mange partier, der slår sig op på, at de vil gøre noget for hjemløse. Derfor føler hjemløse sig ikke repræsenteret, og derfor er det svært at sætte sin stemme ved et valg, siger Ask Svejstrup, der er sekretariatsleder i Sand, til TV 2 Lorry.

Ved fodboldstævnet blev der dog gjort en forskel for den negative statistik. Her stemte i alt 40 hjemløse nemlig.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol







Spørg Os - Afstemning

_



Nyheder

Københavnerbænke skal til new York

Særlig udstilling om Danmark: Ikoniske københavnerbænke har kurs mod New York

Royal Run

Person fik hjertestop under Royal Run

Madsen_28-05-2023_19-40___c4u7

Hvidovre i Superligaen: Klubbens historie banker i Niels' hjerte

Vis mere
20220606-224029-L-1920x1280we

Få overblikket: Sådan påvirker Royal Run trafikken i dag

Mona og Linda(2)

Europæisk nabodag: "Jeg er ikke alene, fordi jeg har rigtig gode naboer"

Vis mere