Ring 5 skal droppes: Flere partier går sammen om beslutningsforslag

De Radikale og Dansk Folkeparti er penneførere på et beslutningsforslag om at skrotte planerne om motorvejskorridoren Ring 5.

Er der to der står sammen om at droppe planerne om en femte ringvej omkring København - så er det Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Sammen fremsætter de i morgen et beslutningsforslag om at droppe Ring 5 uden om Hovedstaden.

Den nye, tætte forbindelse mellem de to partier blev skabt og forseglet med flere håndtryk under forsommerens valgkamp, blandt andet under valgdebat i Egedal og i forbindelse med en tur til den nordlige del af korridoren i Allerød.

- Det er lidt en knibtangsmanøvre på de andre partier, hvis det lykkes, siger Martin Lidegaard, som er medlem af Folketinget for Radikale Venstre.

 - Det er jo det, der er sjovt ved politik, at vi kan lave sådan nogle aftaler og så se om vi kan rykke nogen, stemmer Dansk Folkepartis medlem af Folketinget, Liselott Blixt, i.

Varm kartoffel siden 1970’eren

Planerne om den femte ringvej uden om Hovedstaden har rumlet siden 1970’erne.

Den i alt 60 kilometer lange transportkorridor, der ifølge forslaget skulle strække sig fra Køge i syd mod Helsingør i Nord, har de seneste år været genstand for flere borgermøder og protester fra området indbyggere såvel som miljøorganisationer.

Og nu er det lykkedes det umage par at samle de syv af Folketingets til partier til et forslag om helt at droppe planerne om Ring 5.

Ring 5 er en foreslået motorvej fra Køge i syd mod Helsingør i nord og består af en nordlig og en sydlig del.
Ring 5 er en foreslået motorvej fra Køge i syd mod Helsingør i nord og består af en nordlig og en sydlig del.
Foto: TV 2 Kosmopol

De Radikale og Dansk Folkeparti er penneførere på et beslutningsforslag om, at lægge alle planer om motorvejen gennem Nordsjælland helt i graven. Forslaget ventes fremsat i den kommende uge.

- Vi fremsætter to forslag - først et for den nordlige del, og så for den sydlige del. Det gør vi, fordi vi tror, det giver en bedre chance for at opnå et flertal, siger Martin Lidegaard.

- Det er en fin idé at gøre det på den måde, for hvis ikke nord bliver til noget, så bliver syd heller ikke til noget, siger Liselott Blixt.

S, V og LA er imod forslaget

Begge partier er også enige om, at der er mange udfordringer forbundet med forslaget. Den største er, at der lige nu ikke er flertal for ideen. Både Socialdemokratiet, Venstre og Liberal Alliance er nemlig imod at droppe planerne om Ring 5.

Ifølge undersøgelser, som den forrige regering fik lavet, er det nemlig ikke nok at udvide de eksisterende motorveje for at afhjælpe det trafikale pres der er på vejene.    

Når I ikke vil have Ring 5, hvad vil I så gøre for at lette presset på de eksisterende motorveje?

- Det her er jo et spørgsmål om hvilken trafikpolitisk vi vil have i Danmark. Vi står overfor en kæmpe klimaudfordring. Vi har mangel på natur i Danmark og derfor er tanken om at pløje en ny motorvej ned gennem noget af den smukkeste natur vi har og give plads til et kæmpe trafikspring af især svensk godstransport, det ser vi ikke behovet for, siger Martin Lidegaard fra Radikale Venstre.

Trafiktrængsel er et stort problem i hovedstadsområdet, har flere rapporter konkluderet.
Trafiktrængsel er et stort problem i hovedstadsområdet, har flere rapporter konkluderet.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Der er rigtig mange bilister, der kører alene i deres bil. De skal gøre meget mere ud af at køre sammen. Jeg kan også se at det er på visse tidspunkter, der er trængsel, så hvis man finder smuthullerne, så er der ikke trængsel, så der skal vi være meget bedre til at kigge på arbejdstider, siger Liselott Blixt fra DF og udtrykker et håb for fremtiden: 

- Hvis vi kigger frem i tiden, så kommer vi ikke til at have hver vores bil, for så er det biler, der kører af sig selv og henter os hjemme fra og sætter os af. Altså vi taler 20 - 30 år frem i tiden.

Martin Lidegaard og Liselott Blixt er fortrøstningsfulde, når det gælder næste fase af beslutningsforslaget. De mener, de kan skaffe et flertal til forslaget om at droppe planerne om Ring 5.

- Det er det eneste fornuftige, siger Martin Lidegaard.

Spørg Os - Afstemning

_