Alkohol og sociale arrangementer på landets ungdomsuddannelser behøver ikke nødvendigvis hænge sammen.
Sådan lyder budskabet i et brev, som Sundhedsstyrelsen har sendt til direktører og rektorer på landets gymnasier og erhvervsskoler.
Her præsenteres en række forslag til at ændre reglerne på skolerne, så alkoholen kommer til at fylde mindre til fester og andre arrangementer.
Et forbud er ikke realistisk
Et af dem går på at forbyde alkohol til fester fra skolestart og frem til efterårsferien, så nye elever kan lære hinanden at kende, uden at alkohol spiller ind.
Rykker festen ud i utrygge rammer
Forslaget møder ikke overraskende stor modstand fra dem, det går udover - nemlig gymnasieleverne.
- Et forbud er ikke realistisk. Men en løsning, som vi længe har været fortaler for, er, at man ikke udskænker drikkevarer med en alkoholprocent på mere end fem procent, lyder det fra Madeleine Steenberg Williams, der er forkvinde hos organisationen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Hun mener, at man med et forbud mod alkohol til fester på landets ungdomsuddannelser, skubber festen ud i utrygge rammer, hvor der ikke er ansvarlige voksne til stede.
- Unge mennesker stifter ofte bekendtskab med alkohol for første gang i gymnasietiden. Når man skubber til sine grænser, er det betryggende, at der trods alt er voksne til stede, siger hun.
Der skal tilbydes alternativer til alkohol
Madeleine Steenberg Williams ser dog positivt på, at skolerne vil inddrage eleverne i en dialog om alkoholpolitikken.
- Vi mener, at eleverne skal være med til at skabe en alkoholpolitik, hvor der eksempelvis oplyses om konsekvenserne ved at drikke alkohol eller ved at drikke flere dage i træk.
- Der skal sættes fokus på, at det ikke er sundt. Vi ser selv kritisk på unges alkoholindtag, så vi er naturligvis klar til at kigge på, hvordan det kan gøres anderledes.
Hun foreslår, at skolerne sørger for, at der eksempelvis er alkoholfrie alternativer til festerne.
Alkohol skader hjernens udvikling
Baggrunden for opfordringen er Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om unges indtag af alkohol, som blev meldt ud i foråret.
Styrelsen fraråder nu, at unge under 18 år drikker alkohol, fordi det skader hjernens udvikling og evne til at lære, planlægge og huske. Samtidig øger alkohol risikoen for ulykker, vold og uønsket sex.
En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der i gennemsnit dør én ung om måneden i Danmark, hvor dødsfaldet kan relateres til alkohol.