Foreningen Far: Øremærket barsel til mænd sikrer gladere, sundere og mere robuste børn

Mandag er det Fars Dag, og siden august har der været 11 ugers øremærket barsel til fædre. Men hvordan fungerer det egentlig i praksis?

Gulvet er fyldt med glade babyer og svedende fædre til Træning for far i aftenskolen APA. To af de deltagende er Nicklas Hermann og hans lille datter Karla. Sammen har de i to måneder været på barsel. 

- Vi kommer meget tæt på hinanden, og jeg lærer alle de der ting, som min kæreste stod for før i tiden, så jeg nyder det faktisk, lyder det fra Nicklas Hermann.

Der er nemlig en masse fordele ved, at far får noget tid alene med baby.

- Jeg synes, at nu hvor der er mange ting, som vi bare før os to, så bliver hun mere comfortable med mig, og jeg kan også se det i forhold til putninger om aftenen og mad, der er det meget nemmere for mig nu, lyder det fra den barslende far.

- Hun var meget morsyg lige inden jeg gik på barsel, og den er der slet ikke mere. Far er faktisk god nok, fortsætter han.

Betydning for hele familien

Og netop at far bliver god nok tidligt i børns liv, kan have stor betydning for samfundet i fremtiden:

- Vi kommer til at se et Danmark med mere glade børn, mere sunde børn og mere robuste børn. Der kan fædrene altså noget, som mødrene ikke kan på samme måde. Og så kommer der meget mere kærlighed og meget mere kvalitetstid for børnene samlet set i Danmark, lyder det fra Jesper Lohse, der er landsformand i Foreningen Far.

Børn med en stærk relation til faren klarer sig blandt andet bedre i skolen, og så trives de også bedre. Derudover ser man også færre brud i familier, hvor der er en tæt relation mellem far og børn.

Netop derfor er mange glade for den nye ordning med øremærket barsel til mænd. Ordningen betyder, at hver forælder har som udgangspunkt ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen, hvor i alt 11 uger er øremærket, mens de resterende 13 uger kan overdrages til den anden forælder.

- Hvor det måske tidligere har været givet, at barslen lå hos mor, og at far så skulle tage noget fra hende for at få noget barsel, så er det jo lavet nu på en måde, hvor der er en stor pulje til deling, og det skal man så finde ud af, hvordan man fordeler, fortæller Tobias Prentow, der er sekretariatsleder i Forum for Mænds Sundhed og projektleder af Far på Barsel.

Tidligere har barsel til mænd især været et storbyfænomen - men det laver ordningen om på.

- Det er med til at skubbe nogle grupper og en udvikling, som var i gang, men som gik langsomt. Nu er der en masse nye grupper, der tager den her barsel og får de positive effekter af det, som vi ved, der er, siger Tobias Prentow.

Godt for ligestillingen

Det er faktisk ikke kun mændene, der får noget noget ud af at komme på barsel. 

- Det har en helt masse gode påvirkninger på ligestilling i Danmark. Og EU - det er jo ikke kun os, det rammer. Det rammer jo hele EU, og det er ret fantastisk, fortæller Cathrine Berendt Andersen, der er kvinden bag instagram-profilen kvindekenddinstat, der handler om ligestilling.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Cathrine Berendt Andersen er kvinden bag instagram-profilen kvindekenddinstat, der handler om ligestilling.
Cathrine Berendt Andersen er kvinden bag instagram-profilen kvindekenddinstat, der handler om ligestilling.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol

Og stod det til hende, skulle barslen fordeles lige mellem mor og far.

- Jeg kan godt forstå, at man har taget det i små skridt, for det påvirker jo folk ind i deres private hjem., og det skal jo være stille og roligt. Men jeg synes på sigt, at vi kan se, at det virker rigtig godt i alle mulige andre lande med mere øremærket barsel til fædre, siger hun.

Ulemper ved øremærket barsel

Men der er altså også nogle ulemper ved øremærket barsel.

- Der er desværre stadig rigtig mange mennesker, der føler, det er en form for tvang. Det er noget, jeg tit hører, for det er jo noget, jeg kommunikerer relativt meget om. Og jeg mener jo, at man nogle gange er nødt til at gøre nogle tiltag, selvom de ikke altid er så rare, fordi det er for 'the greater good', lyder det fra Cathrine Berendt Andersen.

Og Jesper Lohse fra Foreningen Far stemmer i:

- Det er klart, at der er nogle familier, der føler, at det her bliver tvunget ned over dem, og at de mister en kontakt, men samlet set så ved vi fra Sverige, Norge og Island, som jo har brugt det her i mange år efterhånden, at den samlede barsel vil stige, og at barsel bliver afholdt, når den er øremærket, fortæller landsformanden for Foreningen Far.

Og selvom Nicklas Hermann, der lige nu er på barsel indtil september, godt forstår, at øremærket barsel kan være svært i nogle familier, er han glad for sin tid med Karla.

- Man er også nødt til at starte et sted, for bare den måned vi havde overlappende barsel og til nu, hvor jeg har haft en måned alene, er der sket utroligt meget. Altså helt vildt meget, fortæller han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik