Fritz må lukke sine danseskoler, hvis ny regel bliver virkelighed: ”Et direkte angreb på folkesundheden”

En ny momspligt og gamle it-systemer hos Skat kan spænde ben for en række private undervisere, som kan blive tvunget til at skrue prisen op med 25 procent. Det har ført til et borgerforslag og nu også en demonstration på søndag.

Det kan fremover blive 25 procent dyrere at danse, gå i fitness eller dyrke yoga.

En ny fortolkning af EU-reglerne betyder nemlig, at der skal pålægges moms på privat undervisning som træning, musik, håndarbejde og lignende tilbud.

Men ikke hvis det står til over 50.000 borgere, som har underskrevet et borgerforslag mod momspligt på undervisning. Et forslag, der skal behandles i Folketinget den 21. februar. 

Initiativtagerne til borgerforslaget mener, at momspligten vil gå udover danskernes sundhed.

quote Hvis det her bliver vedtaget, sidder jeg hos min revisor dagen efter og er i gang med at afvikle min virksomhed.

Fritz Wehner, danselærer

Må lukke sine danseskoler 

Fritz Wehner ejer fem danseskoler i Solrød, Rødovre, Køge, Lyngby og Søborg, hvor 30 danselærere er tilknyttet. Og han ser ikke andre udveje end at lukke sin virksomhed, hvis den nye regel træder i kraft.

- Dans er hele mit liv, min passion og mit livsværk. Men hvis det her bliver vedtaget, sidder jeg hos min revisor dagen efter og er i gang med at afvikle min virksomhed, siger han til TV 2 Kosmopol.

Desuden mener han, at den nye momspligt er ”et direkte angreb på folkesundheden”.

Det samme mener Kasper Munk Rasmussen, som er chefkonsulent i erhvervsorganisationen SMV Danmark.

- Det er rimelig åbenlyst. Virksomhederne er nødt til at sende regningen videre til brugerne, og derfor vil færre benytte sig af tilbuddet. Hvis ikke man får tilstrækkelig motion, viser videnskaben, at man bliver mere og oftere syg. Og så bliver regningen til sidst sendt videre til vores sundhedsvæsen, siger han.

EU-domme er skyld i ændring 

Chefkonsulenten er dog helt med på, at Danmark skal følge europæisk lovgivning.

EU's fortolkning af reglerne i Tyskland fastslår, at momsfritagelse ikke gælder private undervisningsudbydere i tre konkrete sager. Og da medlemslandenes nationale regler skal stemme overens med EU-domstolens fortolkning, har Skattestyrelsen set sig nødsaget til at indføre momspligt på private undervisningsudbydere.

Men Kasper Munk Rasmussen ser alligevel en løsning på problemet.

- Momsen kan sagtens være på fem procent i stedet for 25 procent. I Sverige betaler man for eksempel kun seks procent moms på motionstilbud. Og der har man samtidig skattefradrag for sine udgifter.

Den løsning er Morten Brustad, som er branchedirektør i Dansk Fitness og Helse Organisation, også tilhænger af.

- Selvom én EU-dør er lukket på det her område, så er der stadig en anden dør, som står helt åben, siger han.

Med det mener han, at Danmark nok ikke kan komme udenom at indføre momspligt på privat undervisning i idræt. I stedet er der mulighed for selv at beslutte, hvor høj momssatsen skal være via andre EU-regler, forklarer han:

- Hvis vi ikke kan fortsætte med at holde undervisning i idræt momsfritaget, er den enkle løsning at operere med en anden momssats for at redde området og holde hånden under idrætsdeltagelsen i hele Danmark. Det er muligt, men det kræver politisk vilje. 

Gamle IT-systemer

Men det er ikke bare sådan lige at indføre differentieret moms i Danmark.

Det blev klart under et samråd med skatteminister Jeppe Bruus (S) i juli 2022, hvor han blev spurgt om mulighederne for at indføre differentieret og lavere moms på fødevarer i Danmark, ligesom man kender det fra Tyskland, hvor fødevaremomsen er nede på syv procent.

På samrådet lød svaret fra skatteminister Jeppe Bruus, at det at sænke fødevaremomsen var juridisk muligt, men også omkostningsfyldt og tidskrævende at indføre.

Blandt andet er der flere it-systemer, der skal ændres hos Skat, som i forvejen er under pres, og det ville blive dyrere at drive et momssystem med differentierede momssatser.

Det skyldes simpelthen, at it-systemenere har mange år på bagen og derfor er komplicerede at ændre i, forklarede han. Danmark er det eneste land i EU, som ikke bruger differentierede momssatser - se listen nederst i artiklen. 

Demonstration på søndag

De gamle it-systemer kan derfor spænde ben for, at Fritz Wehner og de 30 danselærere, som er ansat på hans danseskoler, fortsat kan undervise i dans.

- Vi kan simpelthen ikke spise momsen. Det er deri vores overskud ligger, siger han.

Derfor skal han til demonstration på Christiansborg Slotsplads på søndag klokken 14.00. 

Foreningen Danmark Danser, Danske Yoga og meditationslærere og Brancheforeningen for Danske Danseskoler har sammen organiseret en demonstration mod ulige konkurrencevilkår i motionsbranchen og dyrere undervisning for den enkelte.

Og ikke så lang tid efter – på tirsdag – vil Folketinget tage stilling til borgerforslaget, som på en måned opnåede over 50.000 støtter.

Den nye momspligt gælder kun for private undervisere. Idrætsforeninger er normalt momsfritaget, og det ændrer EU-dommene ikke på. 

Blandt samtlige 27 EU-lande er Danmark det eneste land, der ikke arbejder med differentierede momssatser

Det er forskelligt fra land til land, hvilke varer og ydelser, der er nedsat. For eksempel har Tyskland en generel nedsat moms på alle fødevarer (syv procent), mens eksempelvis Kroatien har en nedsat sats kun på mejerivarer (fem procent).

Tallene er fra marts 2022. 

Land StandardsatsNedsat sats 
Østrig20%10/13% 
Belgien 21%6/12%
Bulgarien 20%9%
Cypern19%5/9%
Tjekkiet 21%10/15% 
Tyskland19%7% 
Danmark 25%-
Estland 20%9%
Grækenland 24%6/13%
Spanien 21%10%
Finland 24%10/14%
Frankrig 20%5,5/10% 
Kroatien 25%5/13% 
Ungarn 27%5/18% 
Irland 23%9/13,5% 
Italien 22%5/10% 
Litauen 21%5/9%
Luxembourg17%8%
Letland 21% 12/5%
Malta 18%5/7%
Holland 21%9%
Polen 23%5/8% 
Portugal 23%6/13%
Rumænien 19%5/9%
Sverige 25%6/12% 
Slovenien 22%5/9,5% 
Slovakiet 20%10%
EU: VAT rules and rates

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik