Så meget har det kostet: 32 millioner mundbind og visirer er destrueret

Region Hovedstaden har brugt millioner på at brænde udløbne værnemidler af.

Rettelse:
Det fremgik tidligere af artiklen, at omkostningerne for destrueringen af værnemidlerne indtil videre kan opgøres til et sted mellem 27 og 37 millioner. Her var der tale om en beklagelig regnefejl, for summen er rettelig et sted mellem 2,7 og 3,7 millioner. Dette er nu rettet i artiklen.

3.408 paller med omkring 32 millioner mundbind, masker, visirer, kitler, handsker og håndsprit er blevet destrueret det seneste år. 

Det oplyser Region Hovedstaden til TV 2 Kosmopol. 

Værnemidlerne har været opmagasineret på et lager i Hedehusene siden coronakrisen, og her har flere millioner af dem ligget og blevet for gamle. 

I alt har 9.300 paller med omkring 89 millioner værnemidler overskredet sidste anvendelsesdato. Og nu er cirka en tredjedel af det altså brændt. 

- Afbrændingen af de udløbne værnemidler blev igangsat i 2023 efter et princip om, at de ældste værnemidler og dem i dårligst stand, hvor det er mindst sandsynligt at finde anden anvendelse, kasseres først, skriver Region Hovedstaden i en mail til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Værnemidler 3
Foto: Julie Andersen, TV 2 Kosmopol

Region Hovedstaden oplyser, at det koster mellem 800 og 1.100 kroner at destruere én palle med værnemidler. 

Det betyder, at regionen indtil videre har brugt mellem 2,7 og 3,7 millioner kroner på destrueringen. 

Det er samtidig ikke gratis at have værnemidlerne opmagasineret. TV 2 Kosmopol har tidligere kunnet fortælle, at det koster regionen mellem 6.000 og 10.000 kroner om dagen i lokaleleje og forsikring - svarende til mellem 219.000 og 365.000 kroner det seneste år. 

Regionen oplyser nu, at det tal er blevet "en smule mindre" i takt med, at de er kommet af med nogle af værnemidlerne, men konkretiserer ikke det aktuelle beløb. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

69 millioner handsker

Regionen fortæller, at de har forsøgt at sælge de udløbne værnemidler, men det er de ikke lykkedes med endnu. 

De er til gengæld lykkedes med at sælge nogle af mange, mange millioner af værnemidler, som ikke er for gamle, men som heller ikke er blevet brugt. 

I løbet af de første fire måneder af 2024 har regionen solgt knap 70 millioner værnemidler fra det nationale lager, hvoraf 69 af dem er handsker. 

Regionen har ikke et overblik over, hvor mange ikke-udløbne værnemidler landet overordnet har haft opmagasineret det seneste år, da tallet ændrer sig løbende, som værnemidlerne bliver solgt, doneret eller destrueret.

Men lige nu, den 12. april 2024, er der knap 493 millioner værnemidler tilbage i Danmark.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi havde ikke på forhånd en forventning eller målsætning om salg af nogen størrelsesorden. Vi var klar over, at det ville blive en svær opgave, og interessen har været meget sporadisk. Der har været størst interesse for værnemidler, som har en længere holdbarhed, skriver regionen. 

Regionen ønsker ikke at oplyse, hvem de har solgt værnemidlerne til, da de står over for en ny salgsproces, og de gerne vil sikre, at "den kommende konkurrence ikke bliver påvirket".

Men de oplyser, at det er danske firmaer.

Regionen ønsker desuden ikke at oplyse, hvor meget den har tjent på salget af værnemidlerne "af hensyn til de forretningsfølsomme oplysninger". 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Værnemidler 2
Foto: Julie Andersen, TV 2 Kosmopol

- Det kan dog nævnes, at det vurderes at være mere økonomisk rentabelt end at afholde udgifter til blandt opbevaring, forsikring og destruering, skriver Region Hovedstaden. 

Regionen har desuden doneret omkring 45 millioner af de værnemidler, der ikke var for gamle.

Værnemidlerne er blevet doneret til andre lande, til velgørenhed eller udleveret til andre offentlige institutioner. 

- Konkrete anmodninger om donation fra andre lande koordineres gennem EU's civilbeskyttelsesmekanisme, så man sikrer, at der faktisk er efterspørgsel på de værnemidler, der sendes afsted, skriver Region Hovedstaden. 

Værnemidlerne, som er doneret til udlandet, er nået til Ukraine, Nepal, Montenegro og Serbien.

Enige om beslutningen

Det var et flertal af forretningsudvalget i Region Hovedstaden, der i marts sidste år blev enige om, at de mange udløbne værnemidler skulle brændes.

- Værnemidlerne er udløbet, og vi har afsøgt alle muligheder for donationer, og det har vist sig, at man ikke kan komme videre ad den vej, sagde Randi Mondorf (V), medlem af forretningsudvalget, til TV 2 Kosmopol dengang: 

- Man skal huske på, at det er ret dyrt for os at opbevare dem.

Indehaveren af Den Danske Fabrik, der blandt andet producerer mundbind, har tidligere fortalt til TV 2 Kosmopol, at han undrer sig over, at værnemidler som mundbind skulle kunne blive for gamle.

- Hvis de ikke har været udsat for sol eller fugt, så kan mundbind og visirer holde i over 50 år, sagde Frank Sørensen fra Den Danske Fabrik tilbage i marts sidste år

Sektionsleder på Teknologisk Institut, Jens Christiansen, fortalte dengang, at producenter ofte sætter en kort holdbarhedsdato på for at være på den sikre side, men at værnemidlerne kan testes igen for at sikre, at deres kvalitet holder i længere tid. 

Ifølge Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der har indkøbt værnemidlerne, kan staten ikke bruge dem, fordi "værnemidlerne har en udløbsdato fra producenten, der skal efterleves".


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik