Eksperter undrer sig: Ingen grund til at brænde udløbne værnemidler

Omkring 89 millioner værnemidler, som Region Hovedstaden har købt under corona-epidemien, er blevet for gamle og står til at skulle destrueres. Men det er der sandsynligvis ingen grund til, lyder det fra ekspert og producent.

Mere end 9300 paller med mundbind, visirer, handsker og håndsprit, som region Hovedstaden har købt dyrt ind af under corona-epidemien, står til at skulle destrueres.

For holdbarhedsdatoen på mange af værnemidlerne er udløbet, og derfor anbefaler administrationen i regionen, at værnemidlerne skal brændes, som TV 2 Kosmopol tidligere har beskrevet.

Men den beslutning har fået indehaver af Den Danske Fabrik, der blandt andet producerer mundbind, til at reagere med undren:

- Hvis de ikke har været udsat for sol eller fugt, så kan mundbind og visirer holde i over 50 år, siger Frank Sørensen fra Den Danske Fabrik til TV 2 Kosmopol og uddyber:

quote Selve materialet kan ikke bare sådan forgå

Frank Sørensen

- De er lavet af plastik af typen PP, og det har en meget lang levetid, siger han.

Frank Sørensen har været producent af især mundbind under corona-epidemien og kalder sig lidt af en plastikekspert. Han har produceret hundrede tusinde værnemidler. Han har dog ikke leveret til regionen.

Men det er jo et krav, at der skal skrives udløbsdato på. Det handler jo også om garanti og produktansvar. Så regionen kan vel ikke ignorere udløbsdatoerne?

- Det er politik, og det kan jeg godt forstå, man skal følge. Men jeg reagerer på fakta, og det må de også høre på, for selve materialet kan ikke bare sådan forgå, siger Frank Sørensen.

Samme melding kommer fra en ekspert fra det uafhængige rådgivnings- og forskningscenter Teknologisk Institut. Udløbne værnemidler kan sandsynligvis være så gode som nye.

 - Materialerne kan formentlig holde sig i meget længere tid, især hvis de har været opbevaret ordentligt, siger sektionsleder på Teknologisk Institut Jens Christiansen til TV 2 Kosmopol. 

quote Det vil klimamæssigt være skidt at brænde dem af

Peter Westermann (SF)

Ifølge ham kan producenterne sætte en kort holdbarhedsdato for at være på den sikre side, men at værnemidlerne kan testes igen for at sikre at deres kvalitet holder i længere tid:

- Hvis de stadig performer som de skal, hvorfor så ikke bruge dem, spørger han.

Ifølge Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der har indkøbt værnemidlerne, kan staten ikke bruge dem, fordi ”værnemidlerne har en udløbsdato fra producenten, der skal efterleves."

Vil udskyde afbrænding et halvt år

Administrationen i Region Hovedstaden har undersøgt, om man kunne levetidsforlænge, videresælge eller bortdonere de mange værnemidler, men indstillingen fra administrationen lyder altså på, at de skal brændes, da det er økonomisk mest forsvarligt.

Tirsdag den 7. marts skal forretningsudvalget i Region Hovedstaden tage endeligt stilling til, hvad man vil gøre ved det mange værnemidler.

Efter TV 2 Kosmopol har bragt historien, har flere personer henvendt sig til os og til regionspolitikerne, fordi de gerne vil have de udløbne værnemidler - og eksempelvis donere dem til Afrika eller Ukraine.

Regionsrådsmedlem Peter Westermann (SF) er også interesseret i at værnemidlerne bliver brugt frem for afbrændt. Der vil han have udskudt afbrændingen et halvt år:

- Varerene på lageret repræsenterer en stor værdi, så det er værd at bruge kræfter på, at få dem afsat. Det vil klimamæssigt være skidt at brænde dem af og et kæmpe ressourcespild ikke at få brugt de her varer, siger han til TV 2 Kosmopol.

Formand for sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K) bakker op om en undersøgelse af, om de udløbne værnemidler kan doneres. Men han mener i udgangspunktet, at de udløbne værnemidler skal brændes.

Alligevel undrer sig også over, hvordan handsker, mundbind og visirer allerede kan være udløbet. Derfor har han søndag stillet administrationen et spørgsmål om dette, som han forventer svar på inden mødet:

- Jeg har stillet spørgsmålet, fordi jeg gerne vil have belyst, hvordan de værnemidler kan blive for gamle, inden vi skal tage beslutningen om, hvad der skal ske med dem, fortæller han til TV 2 Kosmopol.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik