Tidligere overlæge efter mors opråb: Kriterier for at afvise psykisk syge er absurde

Unge psykisk syge med skizofreni og psykoser bliver afvist i psykiatrien, fordi de ikke opfylder kriterier for behandling. En katastrofal udvikling, mener tidligere psykiater og overlæge.

Forstil dig, at du går til lægen med et brækket ben. Og lægen siger så: Du kan ikke modtage behandling, fordi dit ben har været brækket for længe.

quote Det psykiatriske system bruger udelukkelseskriterier, så de mange psykisk syge ikke stormer og vælter fortet

Peter Handest, tidligere overlæge og psykiater

Det virker som en absurd tanke, men sådan er forholdene i psykiatrien. 

Det mener, Peter Handest, tidligere overlæge og psykiater i OPUS, der er Region Hovedstadens specialiserede behandlingstilbud for unge med skizofreni og psykoser.

- Det psykiatriske system bruger udelukkelseskriterier, så de mange psykisk syge ikke stormer og vælter fortet. Men det giver jo ikke mening, at man har patienter, som har det rigtig dårligt, og at man så siger til dem, at hvis du har været syg for længe, så kan du ikke få behandling, siger Peter Handest til TV 2 Kosmopol.

Man må ikke have været syg før

Udmeldingen fra Peter Handest kommer efter, at TV 2 Kosmopol mandag kunne fortælle historien om Janne Grøndahl og hendes 18-årige skizofrene datter, som blev afvist i OPUS, selvom en overlæge på en lukket psykiatrisk afdeling havde henvist hende til et behandlingsforløb i OPUS.

Janne Grøndahls datter blev afvist, fordi hun allerede som barn havde modtaget antipsykotisk medicin. Og det er et kriterie for at få et behandlingsforløb i OPUS, at psykosen først er blevet opdaget inden for et år før henvisningen. 

Det var præcist det samme kriterie, som udelukkede den 22-årige mand, der for et halvt år siden skød og dræbte tre mennesker i shoppingcentret Fields. Han var også kort tid før skyderiet blevet henvist til behandling i OPUS, men afvist, fordi han tidligere i sit liv havde udvist tegn på psykoser.

Og det er et stort problem, mener Peter Handest.

- At afvise nogen, fordi de har været syge i lang tid, virker absurd. Tværtimod burde det da være en god grund til at hjælpe meget syge mennesker. Det er jo ikke sådan, at fordi folk har været psykotiske i 10 år, så kan man ikke gøre noget. Man kan sagtens hjælpe dem til at få et bedre liv, siger Peter Handest

De dårligste får ikke hjælp

Han mener, at psykiatrien i dag er så presset, at det er de mest udsatte psykisk syge, der ikke får hjælp.

- Tidligere var det sådan, at der var tid til at lave opsøgende arbejde. Men i dag er det meste ambulant, og det betyder, at folk selv skal have ressourcer og lyst til at søge hjælp. Og det er jo netop problemet. Det kan de allermest syge ikke. Og så hjælper det ikke, at psykiatrien måske sender en sms til en paranoid skizofren. Den sms bliver ikke lige besvaret og efter tre ubesvarede sms'er, så lukker man sagen, og den psykisk syge er overladt til sig selv, påpeger Peter Handest. 

quote Man skulle jo gerne kunne sove om natten og ikke have dårlig samvittighed over det, man har lavet på sit arbejde

Peter Handest

- Det er unge mennesker. De skal jo ikke gå i stå og ikke få en uddannelse og et arbejde. Det skal vi jo hjælpe dem med. Det er meget dyrt for samfundet og de berørte familier, hvis man afviser dem på grund af udelukkelseskriterier, som er lavet for systemets skyld.

Peter Handest forlod selv den offentlige psykiatri, fordi han havde dårlig samvittighed. Han kunne ikke stå inde for den behandling, han tilbød patienterne.

- Der er for få ressourcer. Efteruddannelse er en by i Rusland. Man skal ligge ryg til beslutninger, som man ikke synes er i orden. Udskrivelser, som ikke er fagligt begrundet. Man bliver presset ovenfra, så man bliver tvunget til at afkorte indlæggelser. Man skulle jo gerne kunne sove om natten og ikke have dårlig samvittighed over det, man har lavet på sit arbejde, siger Peter Handest.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Merete Nordentoft.
Merete Nordentoft.
Foto: TV 2 Kosmopol

Mangler penge

I Region Hovedstaden er det Merete Nordentoft, professor i psykiatri og overlæge på Psykiatrisk Center København, der forholder sig til kritikken fra Peter Handest. 

Hun erkender, at det ikke er hensigtsmæssigt, at man ikke kan komme i Opus, hvis man i den almindelige børne- og ungdomspsykiatri har været i behandling i et år. Men: 

- Det er en måde at prøve at forsvare sig imod at tage imod hele psykiatrien, fordi der formentlig er en meget større gruppe, der kunne få gavn af det (OPUS, red.), siger Merete Nordentoft. 

- Men det burde ikke være diskvalificerende, at man var blevet syg tidligt. Aktuelt er det bare sådan, at hvis man skal fjerne det kriterium, så vil man også være nødt til at tilføre det område flere ressourcer, siger Merete Nordentoft. 

Hun oplyser, at OPUS lige nu dækker 60 procent af det reelle behov. Der er altså ikke tilstrækkelig kapacitet. 




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik