Frank Jensen vil undersøge ny placering af Fælled-byggeri

Det flertal, der stod bag opførelsen af 2.500 boliger på Amager Fælled, er væk. Nu vil Københavns overborgmester undersøge en alternativ placering.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Byggeriet på Amager Fælled har været diskuteret længe. Og nu ser det ud til, at planerne om et byggeri i hjørnet af Fælleden er lagt på is.

quote Der er ikke længere et flertal, som ønsker byggeri på Ørestad Fælled. Det bliver jeg nødt til at lytte på

Frank Jensen, overborgmester i København

I hvert fald bremser Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), planerne om byggeriet. I stedet vil han have undersøgt om byggeriet kan flyttes til et andet område.

- Nu trækker vi en streg i sandet. Der er ikke længere et flertal, som ønsker byggeri på Ørestad Fælled. Det bliver jeg nødt til at lytte på, siger overborgmesteren i en pressemeddelse.

Følger Venstre og Konservative

Både Venstre og De Konservative på Københavns Rådhus har meldt ud, at de vil have undersøgt, om det omstridte byggeprojekt kan flyttes. Og det er blandt andet de to partiers udmeldinger, der er baggrund for Frank Jensens beslutning.

- Jeg forholder mig til den virkelighed, der omgiver mig – og det er, at der er en folkelig modstand mod at bygge på grunden ved Ørestad Boulevard /Vejlands allé og at et stort politisk flertal vil have undersøgt en alternativ beliggenhed, siger Frank Jensen i en pressemeddelse.

quote Jeg forholder mig til den virkelighed, der omgiver mig

Frank Jensen, overborgmester i København

De Konservative og Venstre har begge forslået, at byggeriet rykkes til et område af Fælleden, der ligger vest for det nuværende byggefelt. Det område er dog i dag udlagt til camping, men er også kommunalt ejet. 

På et kommende møde i Københavns Borgerrepræsentation vil overborgmesteren nu stille forslag om, at den nye beliggenhed skal undersøges.

Skal være med til at betale metroen

Byggegrunden skal være med til at indbringe omkring to milliarder kroner, som er brugt til at bygge metrolinjer i København. Derfor er det i følge overborgmester Frank Jensen en bunden opgave at finde grunde til flere boliger, som skal være med til at betale regningen for metroen.

Og også overborgmesteren mener, at campingområdet nu er den mest realistiske placering for et byggeri.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at der skulle opstå en helt ny politisk virkelighed efter et valg, hvor alle partier pludselig bliver varme tilhængere af at bygge på det område, som nogle kalder strandengen, siger Frank Jensen.

Københavns Kommune har tidligere undersøgt muligheden for en alternativ placering af byggeprojektet. Konklusionen var, at der ikke var andre grunde, som kunne rumme den mængde boliger og indbringe en tilsvarende sum til at dække metrobyggeriet.

Undersøgelsen omfattede dog ikke fredede områder på Amager Fælled, som campingområdet er en del af. Den fredning betyder også, at det ikke kun skal undersøge hvorvidt der kan bygges på campingområdet. Men også om Folketinget vil ophæve den fredning, for i stedet at frede den oprindelige byggegrund.

Op og ned på Amager Fælled

Der bliver alligevel ikke opført 2500 boliger på Amager Fælled, har overborgmester Frank Jensen besluttet.
Efter pres fra alt fra politiske allierede, politiske modstandere, lokale, kendisser og en kendiskok har overborgmester Frank Jensen (S) taget planerne om at bygge 2500 boliger på Amager Fælled af bordet.
På sin Facebook-profil skriver Frank Jensen: - Nu kommer der ikke 2500 boliger klos op ad Sundby Station. Men vi får bygget dem et andet sted.

Forstå her slagsmålet om naturarealet på Amager.

* Amager Fælled er et 223 hektar - 2,23 kvadratkilometer - stort naturområde beliggende på Amager mellem Artillerivej og Ørestads Boulevard.

* Amager Fælled er fredet, det vil sige beskyttet af Naturbeskyttelsesloven.

* Amager Fælled har en lang historie som del af København og Amager. Ud over at være et naturskønt område, har Amager Fælled været brugt som øvelsesterræn, henrettelsesplads og losseplads.

* Amager Fælled er beboet af sjældne sommerfuglearter, fuglearter og paddearter. Derudover er der flere sjældne plantearter på Amager Fælled.

* Ørestad blev i midten af halvfemserne afsat til byggeri ud af Amager Fælled.

* I 1994 blev det politisk vedtaget, at salg af dele af Amager Fælled skulle sælges for at rejse penge til at opføre metroen.

* Som del af den plan skulle 18,7 hektar af Amager Fælled ud for Sundby Station nord for Ørestad bebygges med 2000-3000 boliger.

* Planerne er blevet mødt af store protester fra lokale aktivister og Danmarks Naturfredningsforening, der har samlet over 30.000 underskrifter mod byggeriet.

* Protesterne mod byggeriet har fået opmærksomhed, da de er ledt an af kendte personer som kokken Nikolaj Kirk, sangerne Anne Dorthe Michelsen, Johan Olsen og Maria Bramsen samt reality-stjernen Linse Kessler.

* Politisk har SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet i Københavns Borgerrepræsentation været modstandere af planerne.

* Onsdag meddelte overborgmester Frank Jensen (S) på Facebook, at planerne er opgivet, og det nu skal undersøges, hvor de 2500 så kan bygges.

Kilder: Københavns Kommune, Miljø- og Fødevareministeriet, Danmarks Naturfredningsforening, Berlingske, Ritzau.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Tørke

Tørkealarm i Greve: Vil have kommunal handlingsplan

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere