Heidi spørger: Må opstillede kandidater godt hjælpe til ved stemmeboksene?

Er det egentlig ikke lidt underligt, at politikere, der selv står på stemmesedlerne, også må håndtere dem? Heidi fra Vedbæk har bedt os undersøge sagen.

Rigtigt mange frivillige hjælper til på valgdagen ude på kommunernes mange valgsteder, når vi skal afgive vores stemmer - og nogle af dem er kandidater, der selv står på stemmesedlerne.

Det har undret Heidi fra Vedbæk, som derfor har spurgt os:

- Hejsa, må opstillede kandidater godt hjælpe til ved stemmeboksene? Det har jeg set i Rudersdal og tænkte bare om det var OK?

Vi har undersøgt sagen!

Følg med på Spørg Os siden

 • Se, hvad vi allerede har svaret på
 • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
 • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
 • Kom ind på siden her

Traditionen

Der er en lang tradition for, at de politiske partier, der sidder byrådet, stiller med de valgtilforordnede.

Det er typisk medlemmer af partiet, men det behøver det ikke at være.

Valglovgivningen indeholder ikke nogen specifikation af, hvem der kan udpeges som tilforordnet vælger, ud over at vedkommende skal være vælger i kommunen.

Hvervet som tilforordnet vælger er et borgerligt ombud, så man har pligt til at påtage sig hvervet og møde ind, medmindre man har ' forfald', dvs lovligt fravær som for eksempel sygdom.

Nogle kommuner annoncerer direkte efter frivillige, som kan melde sig som tilforordnede vælgere ved kommunen.

Begrænsninger for kandidaterne

Tilbage til Heidis undren, for kan der ikke være en bagside ved, at en kandidat er tilstede, når vi skal sætte vores kryds og - måske endnu værre - når stemmesedlerne skal behandles?

Jo, og derfor har Indenrigsministeriet lavet nogle regler for de tilforordnede vælgere, der også er kandidater:

Ved afstemningen

 • Vælgerne må ikke føle, at de udsættes for nogen som helst reklame for eller påvirkning af, hvad de bør stemme på valgdagen eller når de brevstemmer.

 • En politiker må heller ikke blive interviewet i valglokalerne, fordi andre vælgere så kan høre, hvad der bliver sagt eller bare fordi det giver opmærksomhed på netop den kandidat.

Ved stemmeoptællingen

 • En anden sikkerhed, der er lagt ind, er at en kandidat ikke kan deltage i optællingen af sit eget partis stemmesedler.

 • Det er for at undgå, at de pågældende kandidater kan blive udsat for beskyldninger om uregelmæssigheder i forbindelse med håndteringen og optællingen af stemmerne for sit eget parti eller kandidatliste.

 • Forbuddet gælder kun optællingen af stemmer (personlige stemmer og listestemmer), der er afgivet for den kandidatliste, kandidaten er opstillet for.

 • Kandidaten (og dennes ægtefælle, samlever eller andre nærtstående) kan godt være med til at sortere de stemmesedler, der er taget ud af stemmekasserne, i bunker, inden bunkerne senere skal tælles op for hver kandidatliste.

Konklusion

Ja, det er helt ok, at de opstillede kandidater hjælper til som valgtilforordnede. 

Faktisk ville det være svært at få nok valgtilforordnede, hvis politikerne ikke selv hjalp med til at få valget til at glide.

Tak til Heidi for spørgsmålet!

_

Spørg Os!

Går du selv og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i formularen. Så kan det være det, vi sætter til afstemning næste gang.

_


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik