Spørg os: Hvorfor har vi ikke digitale afstemninger?

Stort set alt i vores samfund er efterhånden digitaliseret. Men når vi skal sætte vores kryds i stemmeboksen, foregår det stadig manuelt.

Kommunerne er afgørende i vores liv, og de følger os fra vugge til grav.

Hver fjerde år vælger vi, hvilke politikere der skal prioritere over vores skattekroner i alt fra børnehaver til ældrecentre.

Men kommunerne er også komplicerede størrelser, og derfor undersøger vi det, som undrer dig i 'Spørg Os - når krydset skal sættes'.

Vi kender kommunalvalgene med stemmebokse, papir og kuglepen. Men hvorfor foregår det egentlig stadig sådan 2021?

Det undrer en læser, som har spurgt os: 

"Hvordan kan det være, at vi ikke har digitale valg? Men skal ned i en hal med en stemmeseddel, der skal optælles manuelt?"

Det spørgsmål har vi taget med til en valgforsker fra Københavns Universitet.

- Der er flere aspekter i det, men et af de allervigtigste er faktisk sikkerhed. Selvom vi har digitale løsninger til alt muligt, så er det at stemme faktisk ret svært. Der er ret mange ting på spil, som kan gå galt, siger Kasper Møller Hansen til TV 2 Lorry.

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på siden her

Dårlige erfaringer fra udlandet

Derfor er det også vigtigt, at valget foregår på en både manuel og gennemsigtig måde.

- Hvis noget går galt, så kan man jo bede om at få talt stemmerne igen, og det er en af de vigtigste grunde til, at vi har fremmøde-valg i Danmark, siger Kasper Møller Hansen.

Der er nemlig en risiko, hvis vores valg hopper med på den digitale bølge.

- Vi har set utallige eksempler både i USA og andre steder, hvor andre magter kommer ind og påvirker valget, og det frygter man jo rigtig meget. Transparensen med at man har en fintælling, hvor mennesker sidder og kigger på stemmesedlen, det er rigtig vigtigt for, at vi tror på, hvad valgresultater ender med at blive, siger Kasper Møller Hansen.

Et digitalt valg kan dog godt lade sig gøre.

Det er der eksempler på rent teknisk fra andre lande, men det er ikke gået så godt, forklarer valgforskeren.

- Erfaringer fra Estland viser, at valgdeltagelsen er faldet, så det har ikke været et løsningsmiddel til at få folk hen og stemme. Man skal ikke gøre det nemt at stemme, man skal gøre det transparent, og man skal tro på det. Det er det, der er vigtigt for, at vi kommer hen og stemmer, siger Kasper Møller Hansen.

Friheden til at stemme i enrum

Jakob Vilstrup fra Farum har sendt os denne relevante kommentar på artiklen:


"Sjovt, at I i ovennævnte artikel ikke nævner en af de vigtigste grunde til at vi skal møde frem og stemme - nemlig at man derved sikrer "stemmeboksens integritet" ... altså at en person rent faktisk er ALENE og UPRESSET når stemmen afgives. 


Hvis man kunne stemme med NemID eller lignende, så ville der jo være masser af situationen, hvor far nok lige skulle hjælpe lillemor med at få stemt på de rigtige m.m."

Tænker du så det knager over kommunalvalget, så send dit spørgsmål til os i formularen her:


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik