René undrer sig: Hvordan kan gavekort egentlig blive for gamle?

Omkring hver tredje af os glemmer at bruge vores gavekort, inden de løber ud. Har du fået et elektronisk gavekort, kan du dog stadig blive reddet på målstregen.

Svaret Kort

  • Forældelsesloven bestemmer udløbet for fordringer i Danmark

  • Den er lavet for at beskytte forbrugeren mod for kort varighed

  • Du kan selv gøre meget for, at gavekort bliver brugt, inden de bliver for gamle

Af en eller anden grund forsvinder mange af de gavekort, vi får, ned i en skuffe. En dag dukker de op, men så er udløbsdatoen overskredet. 

Ærgerlig for giveren, ærgerligt for modtageren, men mindre ærgerligt for den, der har udstedt gavekortet og fået penge for en ydelse, der aldrig bliver trukket på.

Fænomenet undrer René Strandvad fra Farum, så han har skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os:

- Hvordan kan gavekort blive for gamle? Deres værdi svarer vel til kontante penge? Man oplever jo ikke, at kassen i Netto siger: Desværre, din 100 kroneseddel er for gammel til, at den kan bruges, siger han.

Det undersøger vi her!

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen)

Så få bruger gavekortet

Den seneste undersøgelse af vores gavekort-vaner er fra 2012. Den blev lavet af analysefirmaet Megafon for Politiken og TV 2. Den viste at:

  • 29 procent - eller knapt hver tredje af os - aldrig når at bruge vores gavekort

  • 41 procent - altså under halvdelen af os - altid når at bruge vores gavekort

  • 25 procent - eller hver fjerde af os - lader gavekort på 500 -1.000 kroner løbe ud

  • 12 procent - eller hver ottende af os - lader gavekort på over 1.000 kroner løbe ud

Kilde: DR

Hovedreglen er tre år

Du kan som udgangspunkt bruge et gavekort eller tilgodebevis i tre år fra udstedelsesdatoen. Det står i paragraf tre i Forældelsesloven. 

Gavekort og tilgodebeviser kan have en kortere gyldighedsperiode på eksempelvis et år, hvis prisen på behandlingen eller ydelsen jævnligt stiger i takt med almindelige prisstigninger. 

Det kan for eksempel gælde for et gavekort til en klipning, massage eller et klippekort i svømmehallen. Får du ikke udført klipningen, inden fristen udløber, kan virksomheden forlange, at du betaler ekstra, hvis du senere ønsker behandlingen, og prisen i mellemtiden er steget.

Det oplyser Forbrugerrådet Tænk.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Det siger loven

  • Et gavekort eller tilgodebevis er et dokument for et fordringskrav, som indehaveren af gavekortet eller tilgodebeviset har mod udstederen.

  • Det følger af forældelseslovens § 3, stk. 1, at forældelsesfristen er 3 år, medmindre andet fremgår af loven.

  • Denne almindelige forældelsesfrist kan ikke fraviges i forbrugerforhold, når dette er til skade for forbrugeren, jf. forældelseslovens § 26, stk. 2.

  • Dette udgangspunkt gælder imidlertid ikke, såfremt der er udstedt et dokument for fordringen og skyldneren frigøres ved at erlægge ydelsen til indehaveren af dette dokument.

  • Dette følger af forældelseslovens § 26, stk. 4, som bl.a. omfatter gavekort og tilgodebeviser, der kan indløses af indehaveren.

  • På denne baggrund, kan den almindelige forældelsesfrist på tre år fraviges ved forudgående aftale ved udstedelse af gavekort og tilgodebeviser.

  • Imidlertid er det Forbrugerombudsmandens vurdering, at det kan være i strid med god markedsføringsskik, hvis en virksomhed udsteder et gavekort med en urimelig kort gyldighedsperiode.

Kilde: Forbrugerombudsmanden

Forskellen forklaret

Der står dog intet i loven om, hvorfor gavekort - modsat pengesedler - kommer med en udløbsdato fra starten, som var det, der undrede vores spørger.

Efter en intens jagt på svar, finder vi det hos Eline Ohm Hamman, der er jurist og fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden. Hun forklarer forskellen på gavekort og rede penge sådan her:

- Når du køber et gavekort, køber du et krav mod en butik eller virksomhed. Det er derfor, det er anderledes end at hæve penge fra sin egen konto. 

Som udgangspunkt har alle fordringer i Danmark en forældelsestid på tre år. Da et krav er en fordring, gælder forældelsesreglerne også gavekort, forklarer hun til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies

Den dødsdømte gave

Ann Lehmann Erichsen er forbrugerøkonom i Sydbank. Hun kalder gavekort for 'gaven, man ikke nænner at bruge': 

- Hvis du vil give en gave, der er til skuffen, så giv et gavekort. Det er som at smide penge ud i den blå luft.

Det er jo ikke meningen, at et gavekort skal gemmes i år og dag, men vi lægger det i en skuffe, kommer mere og mere ned i skuffen, og kortet forsvinder. Der er vi underlige væsener, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Ann Lehmann Erichsen anbefaler i stedet personlige gavekort med indbygget fleksibilitet.

- Jeg skriver fint kort: Min gave til dig er en frokost sammen - måske i mit sommerhus. Så aftaler man, hvornår gaven kan indløses. Det bliver ikke forældet, hvis nogen bliver syg eller hellere vil mødes i efterårsferien. Ingen værdier er spildt, siger hun.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Gavekort forældelseslov udløbsdato fordringer gyldighedsperiode forbrugerforhold Ann Lehmann Erichsen Spørg Os
Når du køber et gavekort, er det klogt at overveje, om modtageren er typen, der får det brugt.
Foto: Nanna Holst / TV 2 Kosmopol

Brug det!

Ann Lehmann Erichsen mener, at det allerbedste råd til modtagere af gavekort ikke står nogen steder:

- Hvis du får et gavekort, så skynd dig at bruge det. Den, som har givet det, vil gerne have du får en god oplevelser. Se at få det brugt!, siger hun.

Hvis man venter for længe, kan det ske, at den udstedende forretning går konkurs:

- Lad os sige, at du får et gavekort til en lokal frisør, restaurant eller massør, og forretningen går konkurs, kan du i teorien gøre dit krav gældende overfor konkursboet, men i praksis får du ikke noget ud af det, siger Ann Lehmann Erichsen.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Ekspertens top tre råd

  • Lav en date med dit gavekort:
    Skriv i mobilen: I denne uge skal jeg bruge gavekortet, booke en aftale eller give det videre, hvis jeg ikke kan finde ud af bruge gavekortet selv.

  • Gør gavekortet synligt:
    Hæng gavekortet op på køleskabet eller på en opslagstavle, så du bliver mindet om, at uret tikker - eller tag det med dig rundt i din pung, hvis du har sådan en.

  • Overvej modtageren:
    Der ligger mange gode intentioner i et gavekort, men vil du give et gavekort, skal du grundigt overveje, om modtageren er sådan en, der kommer til at udnytte det.

Kilde: Anne Lehmann Erichsen, Forbrugerøkonom, Sydbank

Smuthullet

Selvom hovedreglen er, at et gavekort udløber efter tre år, er der en måske lidt overraskende undtagelse, hvis gavekortet er elektronisk - altså tilsendt på mail eller sms - eller er et plastkort med en magnetstribe, der kan aflæses elektronisk.

Her kan man op til et år efter udløbsdatoen kræve at få beløbet udbetalt kontant - selv hvis virksomheden har skrevet på plastkortet eller i dets vilkår, at beløbet ikke kan udbetales i kontanter. Det oplyser Forbrugerrådet Tænk.

Tilbage til pengesedlerne

Når vi nu er ved kontanter, er rådet til vores spørger og andre, der har undret sig over, at gavekort ikke ligestilles med pengesedler:

- Hvis man vil have en gave til at fungere som rede penge, så giv rede penge, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

(Læs mere under billedet)

Gavekort forældelseslov udløbsdato fordringer gyldighedsperiode forbrugerforhold Ann Lehmann Erichsen Spørg Os
Gamle og kommende minder på køleskabsdøren.
Foto: Anette Claudi - TV 2 Kosmopol

Tak til René Strandvad for spørgsmålet!

Hvis du går og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder:


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik