Spørg Os: Hvorfor er der ikke pant på vinflasker?

Pantsystemet er en effektiv måde at få drikkeflasker og dåser retur. Men de store mængder af vin- og spiritusflasker, vi køber, har ikke pant på. Hvorfor egentlig ikke?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Pantlogoet forekommer oftere og oftere, men ikke på vinflaskerne. Det skyldes, at vi er ret så gode til at smide flaskerne i glascontainerne.
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Svaret kort:

  • Vi er simpelthen så gode til at lægge glas uden pant i de fælles glascontainere

  • Vinflasker bliver - modsat drikkeflasker og dåser - sjældent smidt i naturen

  • Købmænd: Nej tak til at få vinflasker retur.

Pant er et emne, vi får mange spørgsmål om. Michael Witthøfft Sørensen Vig er en af dem, der har skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os. Han undrer sig over, hvorfor der ikke er pant på vinflasker, som i modsætning til for eksempel tømte Cocio-flasker, ikke udfordrer hygiejnen i butikkernes baglokaler:

- Hvorfor sætter man ikke pant på vinflasker? Der var en overgang, hvor man fik pant for snaps og Gammel Dansk, men det stoppede man med. Hvorfor?, spørger han.

Pantsystemets kraft 

I Danmark har vi et af verdens mest effektive pantsystemer. Faktisk fungerer pantordningen så godt herhjemme, at 93 procent af alt emballage med pantlogo kommer retur. Så hvorfor kommer man ikke bare pant på alt glas, også det fra syltetøj og oliven? 

Det har vi svaret på i en tidligere undersøgelse, den kan du læse her

Forskel på genbrug og genanvendelse

For at forstå, hvorfor man ikke panter vinflasker, hjælper det at vide, hvad der sker med de forskellige drikkeemballager, når de er kommet retur.

Der er tale om genbrug, når et produkt bruges igen og igen i sin oprindelige form.

Der er tale om genanvendelse, når materialerne fra et brugt produkt bearbejdes og laves om til noget andet, end det oprindeligt var. I tilfældet med glas kan det være omsmeltning.

Efter at dåserne af er blevet pantet af forbrugeren, bliver de mast sammen og smeltet om til nye dåser.
Foto: Bent Midstrup / Ritzau Scanpix

Derfor panter man ikke vinflasker

Miljøministeriet oplyser, at de fleste emballager i det danske pantsystem bliver omsmeltet og genanvendt til nye flasker og dåser.

Kun cirka 10 procent af alle solgte pantemballager i Danmark er emballager, som bliver vasket og fyldt op igen og igen.

Det er typisk ølflasker, der samles ind, vaskes og fyldes op igen. Hvorfor kan man ikke også gøre det med vinflasker?

Bliv klog på vores effektive pantsystem

  • Pantsystemet går tilbage til 1922, hvor bryggeriener i Danmark satte panten i system ved at indgå en frivillig aftale om at benytte en fælles ølflaske i stedet for bryggeriernes egne navnemærkede flasker.

  • I 1949 blev flasken erstattet til én, der var mere egnet til genbrug.

  • De to verdenskrige betød mangel på ressourcer. Man ville derfor sikre sig, at man fik mest mulig emballage.

  • Dansk retursystem blev stiftet i 2000 i et samarbejde mellem bryggerierne og dagligvarehandlen, og i 2002 begyndte indsamlingen af engangsemballage med pantmærke på.

Du kan læse mere om pantens historie her.

Kilde: Danskretursystem.dk

Ifølge Miljøministeriet er der ikke er pant på vinflaskerne, fordi man i forvejen får de allerfleste vinflasker retur gennem glascontainerne på gader og i boligområder, og fordi vinflasker i dag genanvendes, modsat ølflaskerne, der genbruges.

- Vin sælges primært på glasflasker, og indsamlings- og genanvendelsesmulighederne for glas er relativt høj sammenliget med andre affaldsfraktioner (-typer, red). 

Samlet set vurderes det, at cirka 85% af alle vinflasker bliver indsamlet og genanvendt via de kommunale indsamlingsordninger. Derfor har det ikke vist sig nødvendigt at inddrage glasemballage til vin i pant- og retursystemet, oplyser Miljøministeriet.

Er det ikke bedre for miljøet at genopfylde vinflasker i stedet for at smelte dem om?

- Genbrug, herunder genpåfyldning af flasker, er som udgangspunkt miljømæssigt set bedre end at genanvende, herunder at omsmelte emballager til nye emballager. 

Derfor pågår der i øjeblikket forhandlinger i EU om nye krav til emballager, herunder krav til i højere grad at bruge genbrugsemballager i forbindelse med salg af vin, øl, læskedrikke mv., oplyser Miljøministeriet.

(Artiklen fortsætter under afstemningen...)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Købmændene siger nej tak

Claus Bøgelund Nielsen er vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd, forkortet DSK. Her synes man heller ikke, at der skal pant på vinflaskerne. 

DSK lister tre grunde, der bakker op om Miljøministeriets argumenter:

1. Vinflasker er ikke et problem i forbindelse med henkastet affald på samme måde, som dåser er.

2. Langt de fleste (forbrugere, red.) afleverer allerede glasflasker i glaskuber, fordi der er for lidt plads til at smide dem i skraldespanden under køkkenvasken. Glasset kommer altså alligevel til genanvendelse.

3. Vinflaskerne genopfyldes ikke. De knuses og smeltes om.

Når vi tager vinflasker med ud i naturen, er vi ret gode til at tage dem med tilbage igen.
Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Ikke noget miljømæssigt behov 

Ifølge Claus Bøgelund Nielsen er der altså ikke noget miljømæssigt behov for at pante vinflaskerne, fordi vi i Danmark er så gode til at sortere dem rigtigt:

- For nogle år siden indførte man pant på juice og saft, og der undersøgte man også, om man skulle tage vinflaskerne med. Man vurderede, at det ikke var nødvendigt, fordi returprocenten i forvejen er så høj. Det ville blive dyrt både for forbrugerne og erhvervene at få nogle få ekstra flasker i hus, siger han.

Desuden egner pantsystemet sig bedst til  situationer, hvor tiden mellem køb og pantning er relativ kort, mener Claus Bøgelund Nielsen.

- Nogle vinflasker købes med et formål om først at blive brugt efter lang tid. For det første ville det kræve, at forbrugeren skulle lægge panten ud i lang tid, og enkelte vinflasker ville først komme retur 10-15 år senere. Det ville kræve, at pantautomaterne havde en særlig database, forklarer han. 

Tak til Michael Witthøfft for spørgsmålet!

Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i Spørg Os boksen nedenunder.

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

Politi til stede efter røveri ved Rema 1000

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Tidligt lørdag morgen rykkede politiet ud til et røveri ved en Rema 1000 på Howitzvej på Frederiksberg. Det skriver B.T.Hvorvidt røveriet er sket uden for eller inden i butikken, er uklart. Der er en forurettet, som er ansat, men vedkommende er ikke kommet til skade, oplyser politiet til Ekstra Bladet. Der er tale om to gerningsmænd, men på nuværende tidspunkt er der endnu ingen anholdelser i sagen. 

Link kopieret!

Kongeparret modtog egyptisk præsident til gallataffel

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Kong Frederik og dronning Mary er fredag aften ankommet til gallataffel på Christiansborg.

Taflet er til ære for den egyptiske præsident Abdel Fattah al-Sisi, som er på statsbesøg i Danmark.

Fra kongefamilien deltager også prinsesse Marie og prinsesse Benedikte.

På billeder ses kongeparret modtage præsidenten og følge ham en del af vejen til festlighederne.

TV 2 har fået adgang til aftenens menu. Her fremgår det, at der bliver serveret porre terrine, stegt marsklam og kage med mandarinkompot.

Både kongen og præsidenten skal holde tale ved fredagens taffel ifølge kongehusets program.

Link kopieret!

Styrelse fandt fuglelort i grøntsagskasserne hos grønthandler

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Grønthandleren Alsaadi Greens på Nørrebro i København har fået en bøde og en sur smiley af Fødevarestyrelsen, da styrelsen i november fandt fuglelorte i flere af kasserne med grøntsager.

Det skriver KøbenhavnLIV.

Fødevarestyrelsen slog desuden ned på, at mange af grønthandlerens frugt og grøntsager ikke var mærket med oprindelsesland, hvilket strider imod reglerne.

Grønthandler beklager overfor KøbenhavnLIV og oplyser, at de har rettet op på forholdene.

Link kopieret!

Ældrecenter arver stort millionbeløb fra hemmeligt ægtepar

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Et hemmeligt ægtepar fra Værløse har testamenteret et stort millionbeløb til Aktivitetscentret Skovgården.

Det skriver sn.dk.

Arven er på omkring 20 millioner kroner, og der står i testamentet, at pengene skal bringe glæde til husets brugere.

- Min første tanke var, at det var fantastisk. Det var det helt klart - og glædeligt for Skovgårdens brugere at kunne arve. Jeg kan ikke oplyse noget om, hvem det var, men som sagt er det en dejlig anerkendelse, at der er nogle borgere, der synes, at lige præcis Skovgården skal arve deres penge, siger Merete Harrig, Skovgårdens leder, til mediet.

Lederen tænker, at pengene kan gå til at give brugerne flere oplevelser eller arrangementer i ældrecentret. De kunne også gå til et nyt billardbord eller en brændeovn.

Link kopieret!

Supermarked får sur smiley for dårlig hygiejne

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Fødevarestyrelsen har givet en Lidl-butik i Rødovre en sur smiley og en bøde på 15.000 kroner for manglende rengøring og dårlig hygiejne.

Det skriver sn.dk.

- Ved gulvet ved hylderne ses ansamlinger af sorte, udefinerbare, fedtede plamager, skriver styrelsen blandt andet i en kontrolrapport fra 6. november, ifølge mediet.

Styrelsen fandt desuden madrester og sorte plamager langs hjørner og kanter i butikken, indtørret spild af orange væske i kølerummet, spild af fersk kødsaft i bunden af en køler, massivt spild af kattegrus blandet med madrester mellem hylder og spild af en brun, fedtet væske under en hylde med slik.

Ifølge sn.dk har Fødevarestyrelsen i maj måned fundet en død kakerlak og døde hvepse foran en køleboks på et besøg i samme Lidl-butik.

Lidl udtaler til sn.dk, at butikken ikke afspejler det generelle billede af supermarkedskæden, og at fundne fra Fødevarestyrelsen er "uacceptable".

Link kopieret!

Mand idømt forvaring for mishandling og grov vold mod kæreste

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

En 32-årig mand idømmes forvaring for mishandling og adskillige tilfælde af grov vold mod en kvinde, han var kærester med på gerningstidspunktet.

Det har Københavns Byret afgjort fredag eftermiddag, skriver Ritzau.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google