Spørg Os: Er flaskevand renere end vandet fra hanen?

Gang på gang hører man om pesticider og PFAS i drikkevandsboringer. Så er vores drikkevand lige så rent, som vi går og tror - eller er det sikrere at købe vand på flaske?

Vi hører ofte, at vi har noget af det reneste drikkevand herhjemme. Samtidig hører vi oftere om fund af pesticidrester og PFAS i drikkevandsboringerne. Så hvad skal man efterhånden tro om kvaliteten af det vand, der kommer ud af vandhanerne?

Jørgen Oranje fra Nørrebro er en af dem, der er blevet usikker, så han har skrevet ind til TV 2 Kosmopol for at få svar på hvilket vand, der er bedst at drikke:

- Er vand købt i plastikflasker renset og testet efter mere vidtgående grænseværdier end det postevand, som leveres af fx HOFOR i København? Betyder plastemballagen, at vandet - når det drikkes - er mindre rent end vandet fra hanen? spørger Jørgen Oranje.

Jørgen Oranje fortæller til TV 2 Kosmopol, at han er foruroliget over, at der bliver fundet forurening i drikkevandet. Han overvejer, om han skal begynde at drikke flaskevand i stedet.

- Hvorfra ved jeg, om flaskevandet overhovedet er renere? Jeg er rasende over, at hvis vi skal drikke rent vand, så skal vi forurene vores natur med plastflasker, siger Jørgen Oranje.

TV 2 Kosmopol har taget spørgsmålene videre til Erik Arvin, der er professor emeritus på  Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies

Drikkevandet er under streng kontrol

HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, leverer drikkevand til flere kommuner i hovedstadsområdet.

På sin hjemmeside skriver HOFOR, at Danmark har noget af det reneste drikkevand i verden, og at vandet i hovedstadsområdet er noget af det bedst kontrollerede i landet.

Drikkevandet bliver kontrolleret hver dag for både PFAS og pesticider, så drikkevandet lever op til myndighedernes krav.

Erik Arvin fra DTU bakker op om, at man trygt kan drikke vandet, der kommer ud af hanerne. 

- Drikkevandet er under streng kontrol. Der er ret omfattende regler for at tjekke vandkvaliteten, siger Erik Arvin.

- Der er spor af pesticider i vandet desværre, men det vand, der kommer fra plastflasker, er værre, tilføjer han. 

Alene det, at vandet fra hanen er friskt, har en betydning for, hvor rent det er:

- Der går 12 timer fra vandet er pumpet op, til det kommer ud af hanen. Det fra supermarkedet har stået i flere uger, og det står måske varmere, siger Erik Arvin.

Varme betyder, at eventuelle bakterier trives bedre.

Hvad er PFAS og pestcider?

PFAS: En fællesbetegnelse for en række såkaldte kemiske polyflourstoffer. Alle PFAS-stoffer er svært nedbrydelige og uhensigtsmæssige for mennesker og miljø. PFAS er fedt- og vandafvisende og bruges derfor til imprægnering af blandt andet regntøj og til belægning på køkkenudstyr som eksempelvis stegepander.

Pesticider: En fællesbetegnelse for ukrudtsmidler, insektmidler og svampemidler, som bruges i landbruget for at bekæmpe ukrudt, skadedyr og plantesygdomme. Den pesticidrest, der hyppigst bliver fundet i vandboringer, er DMS, som er et svampebekæmpelsesmiddel.

Kilde: HOFOR og Landbrug & Fødevarer

Flaskevand er langt mindre kontrolleret

Drikkevand hører under Miljøministeriet, mens flaskevand hører under Fødevarestyrelsen. Det er altså to forskellige regelsæt, vandet hører under.

- Vandet i hanerne er renere end på flaske. Der vil typisk være et højere bakterietal i flaskevandet, siger Erik Arvin.

Professoren understreger, at man ikke skal være bange for at drikke flaskevand, men at han klart vil anbefale, at man drikker vandet fra hanen.

- Det, der kan bekymre mig, er at der kan være afgivelse af nogle stoffer fra plastikflasken. Jo længere vandet står (i flasken, red.), jo flere bakterier kan der opstå, siger Erik Arvin.

Vær med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på

  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål

  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk

  • Kom ind på Spørg Os siden her

Tag vand med hjemmefra, eller brug en vandpost

Erik Arvin fortæller, at det ofte er af nød, at vi køber en flaske vand fra supermarkedet eller på tankstationen. 

- Det bedste man kan gøre, er at fylde en flaske op med frisk vand fra hanen, men man skal huske at lade vandet løbe i et par sekunder, til det bliver koldt, siger han.

Hvis man mangler en tår vand, når man er på farten, har HOFOR over hundrede vandposter i København, som man kan benytte sig af.

Bruger man dem, gør man også noget godt for klimaet, da postevand ifølge HOFOR udleder 900 gange mindre CO2 en vand på flaske.

Erik Arvins anbefaling er derfor klart, at man skal vælge postevandet frem for flaskevand fra butikkerne.

- Såfremt man lader vandet løbe, så smager det bedre, der er færre bakterier i, og færre kemikalier, hvis der overhovedet er nogen, i forhold til flaskevand, siger han.

Tak til Jørgen Oranje for spørgsmålet. 

Undrer du dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder.

Spørg Os - Formular

_