Spørg Os: Hvorfor kan man ikke købe juicekoncentrat, der ikke allerede er blandet op med vand?

Det meste juice, som man køber nede i supermarkedet, består af et juicekoncentrat, der allerede er blandet op med vand. Men hvorfor kan man ikke købe tørstoffet separat og selv blande det op, som vi kender det fra saftevand?

Svaret Kort

  • Juice som koncentrat er populært i vores naboland, men ikke efterspurgt herhjemme

  • Der er ellers mange praktiske og klimamæssige fordele ved at kunne købe koncentrat i butikkerne

  • Der er en bevægelse i gang for at du kan købe det i dit lokale supermarked i løbet af et par år

Den er forfriskende, giver dig et ordentligt vitaminboost og ser lækker ud på morgenbordet.

Men faktisk er din appelsinjuice ofte nogle måneder gammel, før den lander i dit køleskab. Hvis du ser på varedeklarationen på langt det meste juice i Danmark, er det nemlig lavet på koncentrat, så det kan overleve den lange tur fra de tropiske lande.

Kort fortalt, og lidt forsimplet, vil det sige, at vandet er dampet væk, så kun tørstoffet fra frugten eller grøntsagen er tilbage. Derefter bliver det frosset ned, indtil det når Danmark,  hvor koncentratet bliver tøet op og får tilsat vand igen, og vupti – så har du den mest udbredte juice, du kender fra supermarkedet.

Det er ret smart, da koncentratet på den måde kun fylder en fjerdedel af den drikkeklare juice, og derfor er det nemmere at transportere, hvilket er bedre for klimaet, og så holder det frosne koncentrat sig længere end den opblandede juice.

Hvorfor kan vi ikke selv fylde vand på?

Men konceptet 'juice fra koncentrat' har også fået Poul Larsen fra Hvidovre til at undre sig over noget, og derfor har han skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os. 

- Vi har jo godt vand nærmest gratis fra hanerne, så det lyder fjollet at købe juice fra koncentrat, der allerede er fyldt op med vand. Hvorfor kan vi ikke selv fylde vand på koncentrat, ligesom vi kan fylde vand i saft til saftevand?, spørger Poul Larsen fra Hvidovre.

Han er nemlig ikke stødt på ufortyndet juice i Danmark i mange år, men han ved, man har kunnet købe det tidligere.

- Da jeg var barn i 1960’erne, kunne man købe noget frossent juicekoncentrat i Irma. Det gjorde min mor. Hun hældte koncentratet i en kande og kom vand i. Så det har været muligt engang, fortæller han.

Hvorfor det ikke længere er at finde på hylderne, har vi derfor sat os for at undersøge!

Juice fra koncentrat vs opblandet og friskpresset juice

Appelsinjuice er et godt eksempel på en juice, der næsten altid fremstilles af koncentrat. Appelsiner til juice dyrkes oftest i subtropiske lande og skal derfor transporteres langt.

For at gøre transporten lettere begyndte man derfor tilbage i 1960’erne at lave juicekoncentrat.

Det er en inddampningsproces, der reducerer volumen med op til 80 procent, og koncentratet opbevares derefter på frost, mens det fragtes til Europa.

Herefter bliver koncentratet tøet op og tilsættes den mængde vand, som tidligere blev fjernet, og så har du den mest udbredte juice.

Juice fra koncentrat har længere holdbarhed end friskpresset juice, blandt andet fordi man fjerner enzymer ved dampningen. Det mindsker spild, og det er igen en fordel for miljøet. Juicekoncentrat fylder kun en fjerdedel af den opblandede version, og du kan derfor fragte mere på den samme mængde plads, samtidig med at det bruger mindre emballage.

Kilde: Samvirke og carrotstick

Fylder ikke meget på hylderne

Et godt sted at starte er hos Coop, der har et stort udvalg af juice fra koncentrat i deres omkring 1000 butikker - men ikke som rent koncentrat.

Coop forklarer til TV 2 Kosmopol, at størrelsen på et koncentrat uden vand ikke ser ud af meget, og det påvirker forbrugerne, når de står nede i supermarkedet og ser prisen på den lille brik.

- Den største udfordring i at lancere produktet i Danmark er, at produkterne i koncentreret form ikke fylder meget på hylderne, og på grund af størrelse og formen kan forbrugerne komme til at sammenligne dem med en lille brik juice med sugerør, fortæller Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop Danmark.

quote Men vi anser det for sandsynligt, at det kommer i vores butikker inden for de nærmeste år.

ens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop Danmark.

Klimamæssige fordele ved juicekoncentrat

Coop vil faktisk gerne sælge juice som koncentrat herhjemme.

Lige nu er danske Coop sammen med sit fælles nordiske indkøbsselskab, Coop Trading, ved at undersøge muligheden for at introducere koncentrater på det danske marked, fordi der er  store klimamæssige fordele ved det. 

- Brikkerne med koncentraterne bruger 78 procent mindre karton sammenlignet med en liter opblandet juice, så CO2-aftrykket i forhold til transport er også mindre, da man kan transportere flere enheder på pallerne, fortæller Jens Juul Nielsen.

Et eksempel fra Coop Sveriges hjemmeside, hvor man kan købe ren koncentrat. Det kan til forveksling minde om en juicebrik. Foto: Magnus Dam Nielsen
Et eksempel fra Coop Sveriges hjemmeside, hvor man kan købe ren koncentrat. Det kan til forveksling minde om en juicebrik. Foto: Magnus Dam Nielsen

Populært i Sverige

Vi skal ikke længere end en tur over Øresund til Sverige, for at juice som koncentrat er en helt normal vare. Her har man i mange år kunnet købe juicekoncentrat i flere varianter, og hos Coop Sverige er der i modsætning til deres danske pendant et stort udvalg af koncentrat.

På svenske Coops hjemmeside kan man for eksempel købe juicekoncentrat af både æble, appelsin, tranebær og tyttebær. Og kurven på juicekoncentrat er opadgående.

- Juice i koncentrat er mere et svensk produkt, end i de andre nordiske lande, hvor forbrugerne ikke finder det interessant. Vi sælger mere koncentrat end tidligere her i Sverige, samtidig med at salget af færdiglavet juice er faldende, forklarer Katinka Palmgren, der er pressesekretær hos Coop Sverige.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Transporten af juice - også den nære

I Sverige virker det til, at forbrugerne har fanget de fordele, der er ved koncentrat. Det er der i hvert fald flere indikationer på i Coop Sveriges egne forbrugerundersøgelser.

- Koncentrat er meget billigere (per liter, red.), og så er der helt sikkert også en bevidsthed i forhold til klimaet, samtidig med at det er nemmere at slæbe med hjem uden, at det er tilsat vand, fortæller Katinka Palmgren.

Ugens Vindersvar

  • 1.605 personer stemte, da Poul Larsens spørgsmål var til afstemning

  • 51% eller 812 personer afgjorde, at det var hans spørgsmål, vi skulle undersøge

  • Du kan selv stemme på ugens spørgsmål her i artiklen

Fremtiden for juicekoncentrat i Danmark

Problemet for Coop herhjemme er, at meget få i dag har oplevet juice som koncentrat. Derfor spekulerer Coop på, hvordan organisationen skal formidle de store fordele ved koncentrat til kunderne, inden brikkerne til opblanding derhjemme står på hylderne.

- Der ligger en stor opgave i at få oplyst kunderne om produktet, hvad det er og de klimamæssige fordele ved dem, da vi ikke har samme tradition for juicekoncentrat, som de har i Sverige, fortæller Jens Juul Nielsen og fortsætter:

- Men vi anser det for sandsynligt, at det kommer i vores butikker inden for de nærmeste år.

I Coop Danmarks supermarkeder er der et stort udvalgt af forskellige juicer fra koncentrat. Foto: Magnus Dam Nielsen
I Coop Danmarks supermarkeder er der et stort udvalgt af forskellige juicer fra koncentrat. Foto: Magnus Dam Nielsen

Findes også i Danmark

Men der er faktisk nogen i Danmark, der sælger juicekoncentrat. Hos den store juiceudbyder Rynkeby kan man købe 10 liter juicekoncentrat - men til nogle helt andre kunder end dem, er i butikkerne.

- Vi har det ikke i detailhandlen i dag, men i 'out of home', det vil sige, vi sælger det til sygehuse, plejehjem og hoteller, hvor de så selv blander det op, fortæller Leslie Jørgensen, der er produktudvikler hos Rynkeby. 

Og den garvede juiceudvikler, der har sat sit præg på mange af de juicer, du kender i dag, har også selv gået og undret sig over, hvorfor Rynkeby ikke sælger juicekoncentrat i butikkerne. 

- Det er noget, jeg selv har overvejet, for det fylder mindre, og det er nemt at få med hjem, så jeg synes, det ville være en god idé, fortæller han.

Vi har forsøgt at få fat i Rynkebys marketingsafdeling for at høre, hvorfor de ikke sælger juicekoncentrat ude i butikkerne, men det har indtil videre ikke været muligt.

Håber, det kommer til Danmark

Da vi vender tilbage til Poul Larsen, der har stillet vinderspørgsmålet, for at fortælle ham, hvad vi har fundet ud af, er han glad for svaret fra juiceudbyderne. 

- Jeg synes, det er rigtig positivt, at de også har tænkt over det, og eftersom de kan det i Sverige, så kan vi vel også i Danmark, fortæller han. 

For med alle de fordele, det bringer med sig, kan han ikke se, hvorfor man ikke også skulle sælge produktet i Danmark på sigt. 

- Det er både bedre for miljøet og nemmere for kunderne, så jeg kan ikke se, hvorfor de ikke skulle gøre det, slutter han.

Tak til Poul Larsen for spørgsmålet!

Hvis du også går og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder:


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik