Thalidomid-offer fik to minutter foran politikerne: ”Der er så meget jeg ville sige”

Fire danske ofre for thalidomid-skandalen mødtes med Sundhedsudvalget i Folketinget.

Anette Jørgensen var mere end klar, da hun tirsdag mødtes med politikerne fra Sundhedsudvalget i Folketinget. For hun havde kun to små minutter til at fremføre sin sag.

Anette er en ofrene for Thalidomid-skandalen, der sammen med tre andre ofre kæmper for at få anerkendelse og en økonomisk kompensation fra staten.

Formålet med mødet var at orientere folketingspolitikerne om sagens baggrund, myndighedernes bevidste fortielse og de konsekvenser, som det har haft for de mennesker, der fik tilføjet skader og misdannelser allerede i fosterstadiet.

De fire Thalidomid-ofre fik et kvarter sammen med udvalget, og Anette Jørgensen, der fik to minutters  personlig taletid føler, at hun fik brugt tiden på en fornuftig måde.

- De var oprigtigt interesseret, og de sagde, at de var glade for at se os i øjnene. Jeg var helt kort, og sagde bare, at jeg på grund af den her fortielse, så havde jeg levet uden forældre på en institution.

Inden for de seneste år har myndighederne i Sverige, Tyskland og Storbritannien besluttet at betale kompensation til de thalidomidskadede, og kort før jul valgte EU-parlamentet at give en kraftig henstilling til alle andre medlemslande om at gøre det samme.

Men henstillingen fra EU var nyt for flere af medlemmerne af sundhedsudvalget, heriblandt Liberal Alliances sundhedsordfører, May Britt Kattrup.

- Vi har fået nogle nye oplysninger i dag, som handler om, at der er kommet en reaktion fra EU, som vi ikke har hørt om før, og nu har vi sendt en stribe spørgsmål til ministeren (sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), red,), og så må vi se, om vi kan blive klogere på det hele, og se hvad der er op og ned i sagen, siger hun til TV 2 Lorry.

- Uanset hvad, så er det en frygtelig ting og en skandale der ikke burde være sket, siger May Britt Kattrup

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, var ligeledes overrasket over EU-vinklen, som kom frem under dagens møde med Anette Jørgensen og de øvrige thaldomid-ofre.

- Det er ny viden for mig, at EU har lavet det her dekret, hvor man opfordrer samtlige EU-lande til at ensrette. Det har vi spurgt ind til, og nu ser jeg frem til høre ministerens svar, siger hun til TV 2 Lorry.  

Spørg Os - Afstemning

_