Thalidomid-ofre kræver officiel undskyldning fra staten

Ofre for den største medicinske skandale i nyere tid skal mødes med sundhedsministeren.

Anette Jørgensen er født med korte arme og ben. 

Det er hun, fordi hendes mor tog Thalidomid-piller mod kvalme tidligt i hendes graviditet.

Men som TV 2 Lorry fortæller i webdokumentaren Tavsheden pris, så kunne misdannelserne måske være undgået.  

Sundhedsstyrelsen ventede nemlig i flere måneder med at advare offentligt mod bivirkningerne, da medicinen blev taget af markedet i 1961. 

Faktisk frabad man sig al medieomtale af sagen, hvilket gjorde at flere mødre fortsatte forbruget i uvidenhed - blandt andet Anette Jørgensens mor. 

- Konsekvenserne har været en super hård start på livet. Der var ikke meget barndom. Du blev hurtig voksen for at klare al den smerte og lidelse, der var forbundet med det her, fortæller Anette Jørgensen om sin barndom i TV 2 Lorrys webdok.

I dag - mere end 50 år efter - har ofrene stadig hverken fået en officiel undskyldning eller erstatning fra den danske stat. 

quote Jeg synes de politiske vinde virker som medvind

Anette Jørgensen, thalidomidoffer

Efter en massiv mediedækning har den svenske forening for thalidomidskadede afsat en større pengesum, som de danske ofre kan føre deres sag for.

Og snart mødes den danske thalidomidforening så med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 

Tidspunktet er endnu ikke fastsat, men det vil de blive tirsdag. 

- Jeg synes de politiske vinde virker som medvind, og jeg er helt klart optimist, fortælle Anette Jørgensen til TV 2 Lorry. 

Hun håber, at mødet langt om længe kan føre til en undskyldning. 

- Jeg glæder mig til at kigge hende i øjnene og snakke med hende og fortælle hende om det her liv og også vise hende, at vi mener det virkelig, siger hun. 

Daværende sundhedsminister, Sofie Løhde (V), har før afvist kravet. 

- Det vil være yderst vanskeligt på nuværende tidspunkt at tage stilling til, hvorvidt den daværende Sundhedsstyrelse begik fejl ved markedsføringen af thalidomid i Danmark. Generelt var myndighedskravene til godkendelse og overvågning af lægemidler omkring 1960 langt fra så restriktive, som i dag, skriver ministeren i sit svar, som Altinget har set.

Læs mere om Anettes opvækst i TV 2 Lorrys webdok eller se søndagsmagasinet 'Thalidomid: Pillen der misdannede børn'. 

OPDATERING:
Det stod før skrevet i denne artikel, at ministeren og den danske forening for thalidomidskadede skulle mødes allerede onsdag. Dette er ikke korrekt. Men tirsdag aftaler parterne et nærmere tidspunkt. 

Se nyhedsindslag om Anette Jørgensen fra 16. januar 2017

 

 

Spørg Os - Afstemning

_