Frygter du for juleaften? Professor beroliger

Sundhedsmyndighederne mener, at man sagtens kan holde en normal jul med sund fornuft, og det bakker professor op om.

Fredag præsenterede regeringen og sundhedsmyndighederne en række nye restriktioner, der skal dæmme op for den stigende coronasmitte, mens juledagene snart står for døren.

Og med en smitte, der de seneste dage har nået sit højeste punkt under hele epidemien, går bekymringen på, om det nu er sikkert at samles med familie og venner omkring julebordet.

Myndighederne kommer ikke til at give konkrete anbefalinger til danskernes julefejringer, men opfordrer til, at ”man skal bruge sin sunde fornuft”, lød det fredag fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Den melding bliver bakket op af Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme på Aarhus Universitet.

- Hør, om nogen har været udsat for en seriøs smittesituation. Kender I nogen fra arbejdet, der er smittet, som I har siddet tæt ved? Hvis det ikke er tilfældet, kan man holde jul, som man plejer at gøre og danse om juletræet og synge, siger han til TV 2.

Forskelligt smittetryk i landsdele

I julen samles danskerne fra forskellige dele af landet, og her kan der være bekymringer, hvis nogle gæster kommer fra et område med et højt smittetryk.

Det kan for eksempelvis være, hvis man kommer fra København til Nordjylland, hvor smittetrykket er væsentligt lavere end i hovedstadsområdet.

Her er smittetrykket højest

Når man sammenligner antallet af nye smittede per 100.000 indbyggere og korrigerer for, hvor mange der er blevet testet.

Men ifølge Eskild Petersen giver det ikke mening at gøre forskel på, hvor højt smittetrykket er i de forskellige landsdele.

- Man skal huske, at det her findes overalt. Med en positivprocent omkring fem procent er der mange i samfundet, som er smittet, som vi ikke kender til.

Han fremhæver, at der fredag blev indført krav om pladsbillet og coronapas i intercity- og intercity-lyntog samt krav om coronapas i fjernbusser, som kan værne mod, at man tager smitte med på juleferie.

Myndigheder gav anbefalinger sidste år

Sidste år udgav myndighederne meget konkrete anbefalinger til julen, blandt andet at man ikke skulle synge sammen rundt om juletræet. I stedet lød det, at man kunne nynne, mens man gik rundt sammen, for at undgå spredning af virus.

Sådan griber myndighederne og regeringen altså ikke ind i år, men anbefaler, at man holder sig til familien og de nærmeste bekendte i juletiden.

Derudover gentager de anbefalingen med, at man skal tage imod en vaccine hurtigst muligt, hvis muligheden er der.

Fredag blev der registreret 11.194 smittetilfælde med covid-19, hvoraf Omikron-variant udgør cirka en femtedel, forklarede statsminister Mette Frederiksen (S).

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik