Nu skal lejligheder i Vanløse genopføres efter storbrand

Efter tæt på to års arbejde er der nu fundet en totalentreprenør til genopførelsen af boligerne på Grøndals Parkvej i Vanløse, hvor 130 lejligheder brændte ned til grunden i marts 2022.

For snart to år siden udbrændte 130 lejligheder på tværs af 16 opgange, da beboelsesejendommen Grøndalsbo i Vanløse gik til i den værste storbrand i Københavns nyere tid.

Siden da har ejerforeningen arbejdet på at få genopført bygningen. Et projekt, der nu er fundet en entreprenør til.

Derfor kan man nu komme med en tidshorisont for, hvornår beboerne kan vende tilbage til deres hjem.

Genopbygningsarbejdet forventes at gå i gang i efteråret 2024, og boligerne skal efter planen stå klar til indflytning i sommeren 2026.

Det oplyser entreprenørvirksomheden CG Jensen, der skal stå for genopførelsen, til TV 2 Kosmopol.

Bente mistede ikke kun sit hjem

Bente Bang er en af dem, der mistede sit hjem til flammerne den 25. marts 2022. Et hjem, der var fyldt med billeder og minder fra et langt liv.

Et hjem, der var fyldt med billeder og minder fra et langt liv.

- Jeg mærkede en dyb sorg over de ting, der var forsvundet. Fysiske billeder fra mine børns barndom, minder jeg har gemt gennem tiden, mine minder, børnenes minder, små arveting fra mine forældre og så videre, siger Bente Bang.

quote Det fylder stadig meget for mig. Men tid gør noget ved traumatiske oplevelser. For mig tog det mere end et år, før jeg for alvor følte, jeg blev mig selv igen

Bente Bang, beboer

De skattede ejendele får hun aldrig igen, men forhåbentligt kan hun, når boligen er genopført, flytte ind i et hjem magen til det, som hun forlod. Det er dog ikke helt sikkert, at alt vil være, præcis som det var.

- Udgangspunktet er jo, at der skal genopføres det, der var. Men virkeligheden er jo, at byggelovgivningen ikke er den samme i dag, som i 1938. Det betyder, der er en masse krav, der får betydning for lejlighedernes størrelse og måske også indretningen, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Katten Dysse var det eneste, Bente Bang fik med ud af lejligheden på Grøndals Parkvej.
Katten Dysse var det eneste, Bente Bang fik med ud af lejligheden på Grøndals Parkvej.
Foto: Bente Bang

Det ydre bevares, det indre forandres

Det bliver firmaet CG Jensen, der skal være totalentreprenør på projektet med arkitekt- og ingeniørrådgivning fra AFRY A/S.

- Det er vi rigtig glade for. Vi har lavet mange boligprojekter, men det her er jo lidt anderledes. Så vi synes, det var et spændende projekt og har derfor lagt meget arbejde i opgaven, siger Anders Dam, tilbudschef i CG Jensen.

Det har været en længere proces at få klargjort planerne for byggeriet.

Ifølge formanden for Grøndalbos Ejerforening, Michael Andersen, har Københavns Kommune nemlig ønsket, at den 11.740 kvadratmeter store ejendom skal genopføres med samme arkitektur og bygningskrop som før branden.

- Dialogen med kommunen har gået på, at de gerne ville bibeholde det arkitektoniske udtryk, siger Michael Andersen, Bestyrelsesformand i E/F Grøndalsbo.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Genopstår med færre kvadratmeter

Der gælder dog helt andre love og regler for bygninger i dag, end der gjorde, da den oprindelige bygning stod færdig i 1938. 

Disse skal selvfølgelig overholdes, og derfor kommer bygningens indre, på trods af at dets ydre bevares, til at ændre sig.

- Vi er eksempelvis nødt til at putte mere isolering i, end man gjorde for 80 år siden. Isoleringen fylder derfor noget mere, og vi er låst af ikke at kunne udvide bygningen udadtil. Derfor har der været en del arbejde for bygherren i at lave planløsningerne, siger Anders Dam fra CG Jensen.

Beboerne kommer altså ikke til at flytte ind lejligheder identiske med dem, de forlod, når byggeriet efter planen står færdigt i 2026.

- Det vil se lidt anderledes ud inden i. Man har været nødt til at gå lidt på kompromis, når man tager noget af pladsen indvendigt. Så kan rummene ikke have helt samme størrelse som før, siger han.

Bente tør ikke juble, før målstregen er krydset

Selvom det snart er to år siden, Bente Bang mistede sit hjem, så fylder sagen stadig meget.

- Det fylder stadig meget for mig. Men tid gør noget ved traumatiske oplevelser. For mig tog det mere end et år, før jeg for alvor følte, jeg blev mig selv igen. Men det er jeg nu. Det ændrer dog ikke ved, at det her stadig hænger over os, siger hun. 

quote Jeg mærkede en dyb sorg over de ting, der var forsvundet. Fysiske billeder fra mine børns barndom, minder jeg har gemt gennem tiden, mine minder, børnenes minder, små arveting fra mine forældre, osv.

Bente Bang

Hun ser derfor frem til, at ejendommen står færdig i 2026, så hun kan flytte ind og forhåbentligt få sat et endegyldigt punktum i sagen.

- Jeg er virkelig spændt på, hvordan det bliver at træde ind ad dørene igen. Jeg ved det virkelig ikke. I den bedste af alle verdener, hvor huset kommer til at stå, hvor det stod, og lejligheden kommer til at ligne den, der var dengang, så bliver det fantastisk.

Chris Garfort var indsatsleder på den brand, der i marts kostede 130 familier hjemmet. For første gang siden branden - er han tilbage ved brandstedet Vanløse.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik