Carl Valentin: "I virkeligheden har jeg altid været et kødhoved"

I fem år har folketingspolitikeren Carl Valentin fra SF ikke spist kød på grund af klimahensyn og dyreetik. Men han kan faktisk rigtig godt lide smagen af kød.

- Her sidder jeg og klasker min hånd ned i noget grøntsagsmos, fortæller Carl Valentin (SF), da vi som noget af det første får lejlighed til at kigge i fotoalbummet fra hans barndom.

Og ganske rigtigt - på første side i albummet ser man mini-Carl i fuld gang med at tvære mos ud over det hele. 

På fototeksten står der ”1 år - elsker grøntsagsmos”.

- Dengang har det nok bare været fordi, det smagte lækkert, når de gamle lavede grøntsagsmos. I dag handler det om klima og miljø og dyreetik, fortsætter Carl Valentin. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

1 år gammel og vild med grøntsagsmos
1 år gammel og vild med grøntsagsmos
Foto: Privatfoto

TV 2 Kosmopol er på besøg hos den 31-årige folketingspolitiker i hans kollektiv på Amager.

Her bor Carl Valentin med sin kæreste og fire andre.

Al mad i kollektivet er plantebaseret. Og det er særdeles vigtigt for Carl Valentin, som har været veganer i fem år, som derfor slet ikke spiser noget, der kommer fra dyr. 

(Artiklen fortsætter efter TV-indslaget med Carl Valentin herunder.)

- Det var dyreetik, der i sin tid fik mig til at blive vegetar og senere hen veganer. Simpelthen fordi jeg ikke kunne stå inde for den måde, vi producerer fødevarer på i dag i Danmark, siger han: 

- Men klimaperspektivet betyder også enormt meget. Altså, jeg har været klimaaktivist siden jeg var helt ung. Jeg ved, hvor meget bedre det er for klimaet, når vi spiser grønnere. Derfor er det også en rigtig stor motivation.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Aftensmaden i kollektivet er grøn. Her er det græskar og stegt grønkål.
Aftensmaden i kollektivet er grøn. Her er det græskar og stegt grønkål.
Foto: Stine Sylvestersen/ TV 2 Kosmopol

Carl Valentin har en imponerende samling af plantemælk, som står oppe på et køkkenskab – et synligt tegn på, at der er fokus på plantebaseret mad. 

Og SF-politikeren vil gerne have endnu flere med på at spise grønt.

- For det er så vigtigt, at vi får et andet fødevaresystem. Vi har simpelthen ikke plads til at producere så meget kød, som vi gør i dag. Fordi det kræver kæmpestore arealer med foder til alle de dyr, vi spiser. Derfor er vi nødt til at spise flere planter, siger han. 

Pizzaslice blev dødsstødet

Folk kan godt blive meget provokerede, når Carl Valentin fortæller, at han er veganer, fordi mad er så stor en del af vores kultur. Så faktisk forsøger han at gå lidt stille med dørene.

- Jeg prøver at være forstående og ikke fordømmende, jeg har jo selv spist kød det meste af mit liv, siger han: 

-  Så jeg forstår godt, hvorfor folk spiser, som de gør. Jeg tror bare, vi er nødt til at indse, at der er brug for en omstilling.

Det vidste du ikke om Carl Valentin

Carl Valentin har spillet en vigtig rolle i forhold til at få indført gratis psykologhjælp til unge under 25 år.

For ti år siden, mens Carl Valentin var i SF Ungdom i Odense, lavede de en stor kampagne for gratis psykologhjælp til unge.

Det lykkedes at få det gennemført i flere kommuner, blandt andet i Køge som var den første kommune. Da Carl Valentin blev valgt til Folketinget i 2019 lykkedes det hurtigt derefter at gøre psykologhjælpen landsdækkende.  

Det var et stykke pizza, der blev det endelige dødsstød til kød. En pizzaslice med kødstykker - om natten efter en fest.

- Der kunne jeg bare mærke, at det her ikke var noget, jeg havde brug for. Jeg synes ikke, det var nødvendigt for, at jeg kunne leve et godt liv. Og så har jeg faktisk ikke spist kød siden.

Tænk hvis det var Terry

I Carl Valentins fotoalbum er der en hel del billeder af den hund, familien havde, da Carl var barn. Nemlig terrieren Terry. 

Den har sandsynligvis en lille del af æren for, at Carl Valentin nu i årevis ikke har rørt kød.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Carl med hunden Terry
Carl med hunden Terry
Foto: Privatfoto

- Jeg tror, at det at have levet sammen med et dyr, gør, at man bedre forstår, hvordan de faktisk har en individuel personlighed, og at det betyder noget, hvordan man behandler dem, siger han: 

- Så hvis jeg skal skabe noget connection til de dyr, som står inde i staldene og ikke har det så godt, så skal jeg bare tænke på, hvordan jeg ville have det, hvis det var Terry, der stod derinde, forklarer SF-politikeren.

Blå bog Carl Valentin

Folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Københavns Storkreds fra juni 2019.

Ba i samfundsfag med sidefag i retorik, Københavns Universitet, 2015-2019.

Landsformand for SF Ungdom, 2013-2015.

Formand for SF Ungdom Odense, 2010-2012

"Det der kødhoved"

Men selvom Carl Valentin forsager kødet og alt det andet, der kommer fra dyrene, så kan han faktisk godt lide smagen af kød.

- I virkeligheden har jeg altid været det der kødhoved, der godt kunne lide de meget klassiske danske retter, som for eksempel medisterpølse, siger SF-politikeren med et stort smil:

- Jeg kan godt lide sådan nogle ting. For mig er det et etisk og et politisk valg ikke at spise kød, slutter Carl Valentin.

1 ud af 70

I portrætserien "1 ud af 70" sætter TV 2 Kosmopol fokus på en række folketingspolitikere valgt i hovedstadsområdet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik