Han er den eneste psykolog i Folketinget: ”Jeg tager min egen medicin”

Politikernes lange og travle arbejdsdage på Christiansborg er krævende og adskillige får stress. Men Folketingets eneste psykolog, Rasmus Lund-Nielsen (M), har en klar fordel.

Rasmus Lund-Nielsen (M) har arbejdet som psykolog i otte år. Men selvom arbejdet som praktiserende psykolog var både mere lukrativt og indebar færre udfordringer for familielivet, så valgte han at stille op til Folketingsvalget i 2022 og blev valgt.

- Det der med at bidrage til at skabe et bedre Danmark, det er det mest meningsfulde, jeg kan komme på. 

- Jeg vil rigtig gerne bruge min psykologfaglighed til at løfte trivslen i samfundet. Det synes jeg slet ikke, politikerne havde nok fokus på.

Sådan fortæller Rasmus Lund-Nielsen, da TV 2 Kosmopol besøger ham i huset i Gladsaxe, hvor han bor med sin hustru og deres to børn. For Rasmus Lund-Nielsen var det helt oplagt, at det var hos Moderaterne, han hørte til.

quote Jeg bruger mig selv som psykolog

Rasmus Lund-Nielsen (M)

- Det, der tiltalte mig meget ved Moderaterne, var, at de rigtig gerne ville have de her hverdagens eksperter ind. Altså folk der har et ben i virkeligheden og derfor har en dybere forståelse af de problemer, vi skal have løst som samfund.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Rasmus Lund-Nielsen er på barsel sammen med sønnen Alfred.
Rasmus Lund-Nielsen er på barsel sammen med sønnen Alfred.
Foto: Stine Sylvestersen/ TV 2 Kosmopol

- Og det var også der, hvor jeg kunne få lov til at stå for trivselspolitikken og bruge min psykologfaglighed til det. Det synes jeg virkelig godt, at vi har så meget fokus på evidens, fortsætter han.

Du er den eneste psykolog i Folketinget. Er der mange af dine kolleger, der trænger til nogle gode råd?

- Der er desværre store problemer med stress på Christiansborg, så ja. Men det har Folketinget heldigvis også rigtig meget fokus på, hvorfor vi bliver bistået med psykologer.

Råkost fremfor ribbensteg

Rasmus Lund-Nielsen har haft massevis af klienter og han har skrevet bogen "Tilbage efter stress" i 2018, så umiddelbart mener den 35-årige politiker ikke, at han har brug for støtte.

- Jeg bruger mig selv som psykolog, kan man sige. Jeg tager min egen medicin og prøver at gøre mange af de ting, som jeg igennem tiden har sagt, at mine klienter skulle gøre.

(Artiklen fortsætter efter videoen)

Her kan du se indslaget med Rasmus Lund-Nielsen (M)

Rasmus Lund-Nielsen fortæller at folketingsmedlemmerne bliver tilbudt stresskurser for bedre at kunne håndtere arbejdspresset, men mener altså selv, han er i gode hænder.

- Jeg har rigtig meget fokus på sunde vaner. Jeg prøver at gå tidligt i seng, jeg prøver at få min motion, jeg prøver at spise sundt.

Rasmus Lund-Nielsen vælger råkost fremfor ribbensteg. Han vinterbader. Han går ikke i byen og han går tidligt i seng.

1 ud af 70

I portrætserien 1 ud af 70 ser vi nærmere på de Folketingspolitikere, der er valgt i TV 2 Kosmopols sendeområde


Bjørn gav et ordentlig skub

Men det var faktisk hans storebror, Bjørn, der fik sat skub i den markante udvikling, som i sidste ende har ført til psykologtitlen. En udvikling fra en dreng der ikke havde den store interesse for skolen, til en dreng der særdeles målbevidst arbejdede for gode resultater.

- Min bror Bjørn viste mig, at man ikke får så meget ud af bare at bruge tiden på at spille computer. At det kan være godt at læne sig ind i skolearbejdet. Han viste vejen i forhold til det.

Men er det ikke meget naturligt, at når man er mellem 11 og 15, så er man mest interesseret i at være sammen med sine venner?

- Jo, men det var et markant skifte, jeg lavede. Jeg gik fra at bruge virkelig meget tid på at være sammen med venner og spille computer, til at bruge tid på skolen og senere gymnasiet. Og det var virkelig vigtigt for mig, fordi jeg rigtig gerne ville ind på psykologistudiet.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Rasmus Lund-Nielsen er her sammen med sin tre år ældre storebror, Bjørn, som også i dag betyder meget for ham.
Rasmus Lund-Nielsen er her sammen med sin tre år ældre storebror, Bjørn, som også i dag betyder meget for ham.
Foto: Privatfoto

- I dag ser jeg jo mange, som bruger rigtig meget tid på computerspil - og de sociale medier, som der er kommet oven i nu. Og jeg tror, at der er rigtig mange der oplever, at deres potentiale smuldrer. 

- Det ser jeg også i min praksis som psykolog, og det er med til at skabe rigtig meget mistrivsel.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies

Beslutningen om at gå fra ”slapper til stræber”, er den bedste Rasmus Lund-Nielsen nogensinde har truffet, fortæller han, og det har altså både ført til et psykologerhverv og en plads i Folketinget - og ikke mindst et fokus på at tage vare på sig selv.

- Udover at leve sundt har jeg meget fokus på tanker. Det er vigtigt at man ikke går ind i sine negative tanker og de bekymringer, der måtte opstå, men at man bare lader dem passere forbi, siger Rasmus Lund-Nielsen og tilføjer:

- Jeg forsøger også at lade være med at sammenligne mig med andre mennesker. For man kan jo ikke rigtig have kontrol over, hvad de går og gør.

Blå bog Rasmus Lund-Nielsen

Folketingsmedlem for Moderaterne i Københavns Omegns Storkreds fra november 2022.

Parlamentarisk karriere

Formand for Sundhedsudvalget fra 2023.
Børneordfører fra 2022.
Psykiatriordfører fra 2022.
Trivselsordfører fra 2022.
Undervisningsordfører fra 2022.

Uddannelse

Cand.psych, Københavns Universitet, 2009-2015.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik