Politiker Frederik Vad: "Min store drøm er, at langt flere unge vil glemme sig selv"

Alt for mange børn og unge i Hovedstadsområdet mistrives. Frederik Vad kæmper for at unge kan deltage i forskellige fællesskaber, så de glemmer sig selv og retter blikket udad.

Vi er på besøg hos den socialdemokratiske politiker Frederik Vad, som bor på Amager. Han blev valgt til Folketinget sidste år og er glødende optaget af mistrivslen blandt børn og unge:

- Den store udfordring i hovedstadsområdet er, at der er så mange børn og unge, der mistrives - især i København og dele af den københavnske vestegn, siger den unge politiker til TV 2 Kosmopol og fortsætter engageret:

- Og det er et problem, for hvis folk har det dårligt med sig selv, så kan det jo være ligegyldigt, hvad vi politikere gør på alle mulige andre områder.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Frederik Vad brænder for, at unge skal trives bedre, end de gør i dag.

Mistrivsel på dagsordenen

Frederik Vad peger på, at der er forskellige grunde til mistrivslen:

- Der er nogen, der kæmper med ordblindhed - eller kæmper med de hjem de kommer fra, som ikke er specielt gode - og så er der bare en eksplosion i stress, angst og depression.

Hvad vil du gøre ved problemet?

- Jeg vil skabe flere fællesskaber og bedre rammer om de fællesskaber, hvor unge kan være en del af noget større sammen med andre. Lige fra fodboldklubber til spejderforeninger. Alle mulige fællesskaber, som gør, at unge glemmer sig selv og retter blikket væk fra dem selv.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Ny portrætserie: "1 ud af 70"

De lever og er valgt i Danmarks eneste metropol.

Hvad er deres vision? Hvem er de? Hvad driver dem?

I denne portrætserie går TV 2 Kosmopol tæt på ”1 ud af 70” valgte til Folketinget.

Unge bag rattet

- Det her er træningsskolen TAMU, siger Frederik Vad og slår ud med armene.

Vi er taget med politikeren til TAMU (Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelse) i Dragør. TAMU er træningsskoler, som ligger seks forskellige steder i Danmark.

Her kan unge deltage i uddannelsesforløb og blive trænet til at få ufaglærte job indenfor forskellige områder.

- Det er et sted, hvor man træner unge - som på papiret ingenting kan - til gode job rundt omkring. Det kan være inden for køkken, omsorg, byggeri eller landbrug, forklarer Frederik Vad og viser rundt i de store røde bygninger.

- Så det er et sted, hvor man bygger unge op, til at kunne sætte sig bag rattet i deres eget liv.

Der er blandt andet et stort metalværksted, hvor man kan lære at svejse og et meget stort landbrug. Vi besøger stalden, hvor adskillige køer står og guffer hø.

(Artiklen fortsætter efter billedet.

Frederik Vad mener,  det er vigtigt at unge føler der er brug for dem.
Frederik Vad mener, det er vigtigt at unge føler der er brug for dem.

- Hvis man spørger de unge, der har det svært, hvad de ville ønske i deres liv, så ville de ønske, at de kunne bidrage, at der var nogen, der havde brug for dem, forklarer Frederik Vad, mens han klapper en ko og fortsætter:

-  Og de her dyr har jo brug for, at der er nogen, der passer på dem og giver dem mad og gør rent efter dem. Det er en kæmpe tilfredsstillelse for de unge, der er her.

Solstrålehistorie

Den unge politiker har selv været tilknyttet TAMU som udviklingsansvarlig, og han fortæller, at eleverne er unge, der har brug for en indsats.

- Det er unge, der har været i spjældet, kæmper med pillemisbrug, gæld eller har en tvangsfjernelse i rygsækken. Og her kan de få en chance til.

Og ifølge Frederik Vad har træningsskolen virkelig gode resultater.

- Herude er der 96 procent af de unge, som ender med at få et fast arbejde! Det er jo en solstrålehistorie ud over alle grænser, siger han og fortsætter:

- Derfor skal vi have langt flere af de her steder i Danmark. Steder med fællesskab, hvor der er brug for de unge, så de kan glemme sig selv - i et vigtigt fællesskab, slutter Frederik Vad.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik