71-årige Lars betaler med glæde 4.400 kroner for at gå til lægen - og han er ikke alene

Danskerne har været vant til at kunne gå til børnelæger, hjertelæger og ørelæger. Som noget nyt kan man også gå til en ældrelæge. Pensionisten Lars Henrik Stork betaler sig fra at få tid hos læge med særligt kendskab til ældres sygdomme.

71-årige Lars Henrik Stork fra Frederikssund støtter sig til sin stok på vej ind til en konsultation hos sin nye læge. En nyåbnet privatpraktiserende ældrelæge på Lynge Bytorv. 

- Der har aldrig været en læge, som kunne samle alle tråde og give mig et overblik over, hvordan jeg kommer videre. Og den hjælp får jeg her, konstaterer Lars Henrik Stork, som har svære rygproblemer og mange smerter. 

Derfor har han valgt af egen lomme at betale 4.400 kroner for en halvanden times konsultation hos ældrelægen Mikkel Ibsen, som har speciale i geriatri og netop har åbnet privatklinikken Ældrelægen.

- Jeg læser hele patientens hospitalsjournal igennem, jeg tjekker al deres medicin, alle blodprøver, røntgen og skanninger. Så når patienten så kommer her første gang, så ved jeg en hel del om de her patienter på forhånd, forklarer 35-årige Mikkel Ibsen.

- På den måde har vi halvanden time derfra med fokus på det, der er vigtigt for patienterne, uddyber Mikkel Ibsen. 

Normalt er speciallæger i ældresygdomme - i geriatri - kun noget, som findes på landets hospitaler. Mikkel Ibsen har selv arbejdet med det netop speciale på Hillerød Hospital, før han åbnede Ældrelægen. Han vurderer, at der er et stort behov uden for hospitalerne. 

- Der findes jo praktiserende speciallæger inden for næsten alle specialer, siger Mikkel Ibsen.

- Speciallæger for ører, næse, hals, øjne, børn, gigt, hjerte, lunge og alt muligt andet. Men det findes ikke rigtigt for ældrelæger endnu. Og det er der behov for, uddyber han.

35-årige Mikkel Ibsen er læge med speciale i geriatri - ældresygdomme. Han har tidligere arbejdet på Nordsjællands Hospital i Hillerød.
35-årige Mikkel Ibsen er læge med speciale i geriatri - ældresygdomme. Han har tidligere arbejdet på Nordsjællands Hospital i Hillerød.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Flere ældrelæger på vej

Én af landets førende eksperter i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard, bakker Mikkel Ibsen op. 

- Noget af det, vi skal arbejde på i det danske sundhedsvæsen, er at få flyttet flere undersøgelser og behandlinger ud af sygehusene og over i det, vi kalder det nære sundhedsvæsen, som jo også omfatter praktiserende speciallæger, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på SDU, og han mener derfor, at det burde være dækket af sygesikringen. 

Der findes omkring 170 læger i Danmark med speciale i geriatri. Sundhedsstyrelsen har lavet en fremskrivning på antallet læger med specialer fra 2018 til 2040, hvor netop geriatri forventes at være det lægespeciale, der vokser mest. Det er en stigning på 174 procent.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af personer over 80 år i Danmark vil stige med 59 procent, hvilket svarer til mere end 150.000 personer frem mod 2030. Og antallet af personer over 80 år fortsætter op de kommende årtier og forventes at runde 300.000 i 2060.

Tal, der taler for, at flere bliver behandlet decentralt, mener professor Jes Søgaard:

- Så undgår vi, at patienterne kommer ind på sygehuset, hvor der jo virkelig er pres på, og dermed aflaster vi sygehusene.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

quote Ældrelægen giver mig en tryghedsfornemmelse

Lars Henrik Stork, 71 år, Frederikssund

Spørg Os - Formular

_

Han anbefaler, at Region Hovedstaden skulle overveje at bakke op om udviklingen ved at understøtte ældrelæger, så det bliver en del af sygesikringen. 

Formanden for Region Hovedstadens sundhedsudvalg vil hellere prioritere andre specialer:

- Jeg vil hellere prioritere, at vi får flere børne- og ungdomspsykiatere, at vi får flere øre- næse- halslæger, og at vi får flere privatpraktiserende neurologer, som der var mangel på i forvejen, inden vi skal til at oprette et helt nyt speciale, siger Christoffer Buster Reinhardt (C).

Lars Henrik Stork er på vej ud af døren hos Ældrelægen, og han er tilfreds:

- Mikkel (ældrelægen Mikkel Ibsen, red.) kan tage tiden til at vise empati og omsorg overfor dig som patient. Det er ikke noget, jeg har oplevet andre steder, siger den 71-årige patient. 

- Det giver mig en tryghedsfornemmelse, som gør, at jeg tager mere fat og er mere positiv. Hvis du er mere positiv, så er der større chance for, at du når dit mål.

Han ville have ønsket, at han tidligere havde været opmærksom på, at der fandtes en speciel læge i ældresygdomme, som kunne skabe det nødvendige overblik over flere fagspecialer, fortæller Lars Henrik Stork.

Lars Henrik Stork er 71 år og støtter sig trofast til sin stok, når han bevæger sig ud.
Lars Henrik Stork er 71 år og støtter sig trofast til sin stok, når han bevæger sig ud.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik