Populær vandrerute har ført til klamt problem: Menneskelort

Den populære vandrerute Amarminoen skaber udfordringer i Dragør, hvor lokale støder på det ubehagelige syn af menneskelort. Men nu er der en løsning på vej.

Der findes næppe den dansker, der ikke er stødt på debatten om problemer med hundes efterladenskaber. 

Men i Dragør har de fået et problem på halsen, som er en anelse værre: For her kan folk, der går langs stranden også støde på lorte, men da der ofte ligger servietter eller toiletpapir ved siden af, er konklusionen klar; det er efterladenskaber fra mennesker - og ikke fra hunde, som pryder landskabet.

Og flere mener, at det er den efterhånden voldsomt populære vandrerute, Amarminoen, der har udløst problemet. En af dem er Marianne Wolff, der bor i Dragør.

quote Man ser toiletpapir eller servietter med lort på.

Marianne Wolff, Dragør

- Jeg har da selv observeret det flere gange, når jeg lufter min hund. Man ser toiletpapir eller servietter med lort på. Jeg ved fra andre hundeejere, at de har problemer med, at deres hunde ruller sig i det. Og man er nødt til at konstatere, at nu hvor folk kommer mere ud i naturen - særligt på grund af coronaepidemien - så er der måske nogle forholdsregler, man skal være opmærksom på, forklarer Marianne Wolff til TV 2 Lorry.

Hun understreger, at hun ikke har lyst til at lyde "som en sur kælling", men hun vil gerne have løst det lidet delikate problem.

- Man kunne overveje, om ikke der skal sættes toiletter op nede ved stranden. Jeg ved godt, at det ikke ser så kønt ud, men et eller andet skal der ske, mener Marianne Wolff.

Hun peger også på, at man måske kunne udvikle en app, der fortæller folk, hvor og hvornår de kommer til næste toilet på ruten - så kan folk måske holde sig.

Ruten skal planlægges

Marianne Wolff mener samtidig, at Amarminoen har fået en masse knap så rutinerede vandrere til at snøre støvlerne, for hun tror, at de mere erfarne er vant til at samle op efter sig, hvis trangen skulle melde sig.

TV 2 Lorry har været i forbindelse med Dansk Vandrelaug. De oplyser, at på deres ture, er der altid en turleder med, som kender ruten. Og i ruteplanlægningen indgår, at man passerer offentlige toiletter, hvor deltagerne har mulighed for en tissepause.

En del af Amarminoen strækker sig hen over Kalvebod Fælled, som Naturstyrelsen ejer. Og her siger naturvejleder Jes Aagaard.

Amarminoen strækker sig fra DR-Byen hen over Amager Fælled og Kalvebod Fælled for til sidst at ende i Dragør. I Dragør giver det nogle udfordringer.
Amarminoen strækker sig fra DR-Byen hen over Amager Fælled og Kalvebod Fælled for til sidst at ende i Dragør. I Dragør giver det nogle udfordringer.
Foto: Naturstyrelsen

- Amarminoen er jo blevet ekstremt populær, så der er rigtig, rigtig mange tusinde mennesker, der går den. Der er offentlige toiletter langs ruten, og af samme grund er ruten lagt sådan, at den går forbi dem.

Men han ved også, at det ser anderledes ud, når det gælder Dragør - for han tilføjer:

- Jeg kan så næsten regne ud, at det må være i den nordlige del af Dragør, hvor man går på en offentlig sti ude ved stranden, som løber tæt på boliger og privat grund. Men her er det altså Dragør Kommune selv, der har ønsket, at ruten skulle gå her, siger han.

Gode toilet-råd fra natureksperten

Knut Korczak er erfaren vandrer og friluftsmenneske, og til daglig arbejder han i Fjeld og Fritid. Derfor er problemerne med at lede efter toiletter, når man befinder sig ude i naturen ikke ukendte for ham.


- Mit bedste råd er, at man skal bruge toiletterne der hvor de er. Det er ikke noget problem at besørge i naturen - men der er jo ikke grund til det, når der er offentlige toiletter i nærheden.  Så hvis man går forbi et toilet, så er det altid en god idé at se, om ikke der er noget, der skal afleveres. Også selv om det ikke føles sådan, forklarer Knut Korczak til TV 2 Lorry.


Han fortæller, at han selv er leder af vandreture - blandt andet på Bornholm.


- Når vi passerer de små havne, så foreslår jeg altid folk at tage en tissepause. Og dem, der ikke gør det, ja de skal ofte tisse, når vi går videre, fortæller han og tilføjer:

- Og det er da altid mere komfortabelt at sidde på en porcelænstrone end at skulle squatte i naturen.


Alligevel kan man være uheldig. Pludselig skal man - og der er langt til nærmeste toilet. Også her kan man være forberedt.

- Jeg har altid en lille planteskovl og noget toiletpapir med i en pose Og hvis man så også har håndsprit og latexhandsker, så kan man klare sig.

Knut Korczak betoner, at skovlen skal bruges. Man skal grave sine efterladenskaber ned.

- Det gælder også, hvis man bare skal tisse. Man kan ikke bare lade papiret ligge i naturen, - og her kan man putte papiret i en pose og tage det med hjem, siger han.

Hvis uheldet er ude - og der ikke er et toilet i nærheden - så er dette sæt ifølge Knut Korczak godt at have med: En lille skovl, toiletpapir, handsker og håndsprit.
Hvis uheldet er ude - og der ikke er et toilet i nærheden - så er dette sæt ifølge Knut Korczak godt at have med: En lille skovl, toiletpapir, handsker og håndsprit.
Foto: Knut Korczak

Kommune overvejer toiletåbning

I Dragør Kommune siger Jesper Horn Larsen, der er centerchef i Plan, Teknik og Erhverv, at kommunen ikke har hørt om problemet før.

- Men vi er jo opmærksomme på, at rigtig mange går derude. Og faktisk har vi offentlige toiletter på flere steder, men de er ikke åbne på denne tid af året. Det gælder et toilet ved havnen, et ved Gabriel Jensens Feriehus ud for Dragør Søbad og det, der ligger ved Café Sylten midt på Strandengen. Og nu vil jeg da få undersøgt, om ikke vi kan genåbne dem, siger Jesper Horn Larsen.

Og sker det - ja, så kan vandrere på Amarminoen altså roligt runde Dragørstrækningen uden at frygte, at naturen tager magten fra dem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik